Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

2 Νοε 2022

9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30πμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

  • Για μισθολογικά κλιμάκια για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στον όμιλο στο ύψος του 2011 με προσαύξηση 15%
  • Για ενιαίο Εσωτερικό Κανονισμό που θα προστατεύει τους εργαζόμενους
  • Κανείς εργαζόμενος κάτω από τα 1159 ευρώ μεικτά για την υποχρεωτική εκπαίδευση
  • Ξεπάγωμα όλων των ωριμάνσεων και ένταξη στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια
  • Να αναλάβει πλήρως το κόστος της τηλεργασίας η εργοδοσία
  • Για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στην ενέργεια

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στον Όμιλο ΟΤΕ,

Τα τελευταία 11 χρόνια οι μισθοί μας, τα συγκροτημένα από συλλογικές συμβάσεις δικαιώματα μας, διαρκώς περιορίζονται. Η εργοδοσία έχει αξιοποιήσει όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της προσέφεραν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της χτυπώντας κατακτήσεις 10ετιών. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την κατάργηση του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή δουλειά (ΝΔ), τον διαχωρισμό σε νέους και παλιούς εργαζόμενους (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ), την ενοικίαση εργασίας, την απόσχιση εργασίας (ΣΥΡΙΖΑ). Τελευταία πράξη η εφαρμογή του νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη που μετατρέπει τα ωράρια και την ζωή μας σε λάστιχο. Όλες οι παραπάνω αλλαγές έχουν την υπογραφή και την σφραγίδα των παρατάξεων της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και όλων των αποχρώσεων τους στην ΟΜΕ ΟΤΕ και στα σωματεία στον όμιλο, που όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά συμφώνησαν στο όνομα της διαφύλαξης της κερδοφορίας και τις ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.

Όλοι μαζί, κυβερνήσεις, εργοδοσία, εργοδοτικός συνδικαλισμός, έχουν σαν κριτήριο αυτή ακριβώς την διαφύλαξη και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως ο δικός μας, τα κέρδη του οποίου φέτος ξεπέρασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και το μέρισμα στους μετόχους τα 530 εκατ. ευρώ. Ποσό μεγαλύτερο, από όσα αμειβόμαστε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον όμιλο. Την ίδια στιγμή έχουν το θράσος να μας «προετοιμάζουν» για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, και για τις νέες ακόμα μεγαλύτερες θυσίες που θα μας καλέσουν να υποστούμε για να συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν ότι όλοι αυτοί που δημιούργησαν αυτή την ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους, σχεδιάζουν ένα νέο κύκλο επίθεσης που απειλεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και την επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας. Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, εμπλέκεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο βαθιά στο σοβαρό κίνδυνο πολεμικής γενίκευσης και ανάφλεξης στην περιοχή. Οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και οι συνεχόμενες ανατιμήσεις σε βασικά είδη, μας αναγκάζουν να κόβουμε ακόμη και από την κάλυψη των βασικών αναγκών μας. Παράλληλα μεθοδεύεται το βάθεμα των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία, στη παιδεία και στην ασφάλιση με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτές να γίνεται με πολύ χειρότερους όρους από το παρελθόν. Πριν 10 χρόνια μας απειλούσαν με το φόβητρο της ανεργίας. Τώρα πλέον μας λένε ότι θα δουλεύουμε και δεν θα μπορούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας, θα δουλεύουμε και δεν θα μπορούμε να βάλουμε καύσιμα, θα δουλεύουμε και δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες, τις δικές μας και των οικογενειών μας.

Με τη λήξη των ΣΣΕ σε ΟΤΕ και COSMOTE στο τέλος του έτους και με δεδομένη την συγχώνευση των δύο «μητρικών» επιχειρήσεων, ο στόχος της εργοδοσίας είναι ξεκάθαρος. Να «φορέσουν» καπέλο συμβάσεις, σαν αυτές των θυγατρικών και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα θα εντατικοποιούν, παίζοντας με το παραμύθι της λεγόμενης  ατομικής διαπραγμάτευσης, που αντικειμενικά μεγαλώνει την ένταση της εκμετάλλευσης, το κυνήγι των άπιαστων στόχων της διοίκησης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΕΣΚ καλεί το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου σε απεργιακό ξεσηκωμό προκείμενου να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την άθλια κατάσταση που βιώνουμε. Αντί για την εξίσωση προς τα κάτω που επιδιώκει η εργοδοσία, μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για την εξίσωση προς τα πάνω όλων των εργαζομένων. Η πρόταση μας για επαναδιαπράγματευση στις θυγατρικές και διαπραγμάτευση στις «μητρικές», ενιαία για όλους τους εργαζόμενους είναι η μόνη που μπορεί να ενώσει όλους τους εργαζόμενους του ομίλου για να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις, κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Η λογική των έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων, που μάλιστα ακόμα και οι ηγεσίες των σωματείων χωρίς ντροπή ζητιανεύουν, είναι η ίδια με αυτή της κυβέρνησης, των fuel pass και των διάφορων επιδοτήσεων, που βγαίνουν από τις τσέπες μας και μοιράζουν την φτώχεια.

Η πείρα μας δείχνει ότι κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει. Έχουμε δοκιμάσει όλες τις άλλες λύσεις που προβάλουν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Έχουμε δοκιμάσει όλων των ειδών τις κυβερνήσεις που αντί για ανακούφιση, αντιθέτως πρόσθεταν στην αντεργατική πολιτική που κόβει από τους εργαζόμενους και ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους. Μόνο η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, όπως άλλωστε δείχνει η πείρα στον δικό μας αλλά και σε άλλους κλάδους, στις συνελεύσεις, τις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις τελικά που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι συλλογικά φέρνει κατακτήσεις. Γι’ αυτό η συμμετοχή στην απεργία στις 9/11 θα δώσει απάντηση στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία. Αντίθετα τα στελέχη του «σφάζονται» μεταξύ τους, υποτίθεται για τον τρόπο διαπραγμάτευσης της σύμβασης, αλλά στην πραγματικότητα για το ποιος θα έχει την καρέκλα.

Γι’ αυτό και πυκνώνουμε με νέα μέλη τα σωματεία στον όμιλο. Ανατρέπουμε τον αρνητικό συσχετισμό, σπάμε το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης -εργοδοσίας - εργατοπατέρων.

Οργανώνουμε την απεργία μας, με συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις στις ΤΔΕ στην περιφέρεια, σε κάθε τμήμα στην Αττική και σε κάθε κτίριο του ομίλου. Χτίζουμε το μέτωπο διεκδίκησης της ενιαίας ΣΣΕ που απαντά στις διευρυμένες ανάγκες μας.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 9/11

 

Επισκέπτες