Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Νοε 2022

Για την 1η συνάντηση με την εργοδοσία για τη ΣΣΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Την Παρασκευή 18/11/2022 έγινε η 1η συνάντηση με την εργοδοσία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την νέα ΣΣΕ σε ΟΤΕ και Cosmote. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ, από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΕ και από το Σύλλογο Εργαζομένων Cosmote.

Τι μάθαμε σε αυτή την πρώτη συνάντηση;

Η εργοδοσία στοχεύει να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των 2 ΑΦΜ (ΟΤΕ και Cosmote) μέσα στο 2023 και γι’ αυτό θέλει υπογραφή 2 ίδιων συμβάσεων σε ΟΤΕ και Cosmote.

Τι θα περιέχει αυτή η σύμβαση όμως; Εδώ και τι δεν ακούσαμε. Αίφνης μπήκαν στην άκρη οι πανηγυρικές δηλώσεις, οι επενδύσεις, η ψηφιακή οικονομία, τα δις ευρώ, οι προοπτικές κερδοφορίας του ομίλου τόσο από τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας όσο και από τον εξασφαλισμένο για την επόμενη πενταετία πακτωλό χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης.

Στόχος τους; Ο ίδιος για άλλη μια φορά: Να οριοθετηθεί η διαπραγμάτευση σε ένα πλαίσιο που θα ικανοποιεί το στόχο της διατήρησης και της αύξησης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. 

Άρα, να κρατήσει χαμηλά τους εργαζόμενους και μισθολογικά αλλά κυρίως να περικόψει κεκτημένα, εδώ και χρόνια, δικαιώματα που απορρέουν από τις ΣΣΕ. Αυτό, δηλαδή, που έκανε και με τις κατάπτυστες ΣΣΕ στις θυγατρικές μέσω των οποίων μείωσε τους μισθούς, κατήργησε το λογαριασμό νεότητας, το ταμείο αλληλοβοήθειας, άδειες, τον Ενιαίο Κανονισμό Προσωπικού κλπ

Η ΕΣΚ – ΟΤΕ  έκανε ξεκάθαρο:

1) Ότι σύγχρονο και ρεαλιστικό είναι οι εργαζόμενοι να πάρουν πραγματικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, που θα μας δίνουν ανάσα και από το κύμα ακρίβειας που έχει πετσοκόψει το εισόδημά μας.

2) Ότι παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ΓΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ και όχι σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης να ψάχνουμε να βρούμε τι ακόμα έχουμε χάσει.

Αυτό σημαίνει ότι κανείς εργαζόμενος σε όλο τον όμιλο δεν θα αμείβεται κάτω από τα 1159 ευρώ μεικτά και ότι θα δοθούν αυξήσεις τουλάχιστον 15% στον πραγματικό μισθό ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Ταυτόχρονα απαιτούμε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργασίας και η αποψίλωση των τμημάτων. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για να σταματήσει το αίσχος της εντατικοποίησης και της τρομοκρατίας που ανάμεσα σε άλλα οδηγεί σε παραιτήσεις

Βέβαια, από την πλευρά μας ως ΕΣΚ – ΟΤΕ δεν προσήλθαμε και σε αυτήν την διαπραγμάτευση με αυταπάτες. Εξάλλου το έργο είναι χιλιοπαιγμένο: Τις εκκλήσεις του ομίλου για τάχα προσωρινές θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, ακολουθούν η … αναμενόμενη αποδοχή τους από τις πλειοψηφίες στα σωματεία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν νέες θυσίες, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και απέναντι στο μέγεθος της επίθεσης από την εργοδοσία, να ακολουθήσουμε ενωμένα μέσα από τα σωματεία μας, κλαδικό και επιχειρησιακά, την μόνη πραγματική διέξοδο: Τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα.

Πιστεύουμε ότι το κοινό πλαίσιο μεταξύ σωματείων ΟΤΕ και Cosmote είναι αναγκαίο να συμφωνηθεί και να επεκταθεί στις θυγατρικές. Σε αυτή την διεκδίκηση η εργοδοσία πρέπει να έχει απέναντί της όλα τα σωματεία του ομίλου και την ΟΜΕ ΟΤΕ. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αντιστοιχεί για να διαμορφωθεί ένα τέτοιο ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης για το σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ. Όχι γενικά και αόριστα με ευχολόγια αλλά με όρους διεκδίκησης εξίσωσης μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, ώστε να υπογραφούν αντίστοιχες ΣΣΕ σε όλες τις εταιρίες του ομίλου. Έχουμε εξάλλου καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη νέα ΣΣΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλα τα σωματεία του ομίλου να απαιτήσουν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα τοπικά παραρτήματα και στην Αττική. Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο και τους όρους που θα δώσουμε την μάχη για τις ΣΣΕ. Τέλος καλούμε ανοιχτά, για μια ακόμη φορά, την πλειοψηφία στην ΟΜΕ ΟΤΕ να πάρει πρωτοβουλία και να καλέσει όλα τα σωματεία του ομίλου σε κοινή διεκδίκηση.

Επισκέπτες