Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

9 Οκτ 2022

Δελτίο Τύπου για τις πρόσφατες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του ΔΣ του ΠΑΣΥΠ-ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Στις 15/9 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ για τρέχοντα θέματα. Με αυτή την γενικόλογη θεματολογία οι πλειοψηφούσες παρατάξεις απεμπόλησαν την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων για την διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε ΟΤΕ-Cosmote και αναδιαπραγμάτευσης των εκτρωματικών ΣΣΕ στις θυγατρικές. Τελικά απλά συμφωνήσανε να φτιάξουν μια επιτροπή που θα ενοποιήσει τα σχέδια ΣΣΕ για ΟΤΕ-Cosmote.

Στις 21/9 το ΔΣ του ΠΑΣΥΠ ΟΤΕ κινήθηκε στις ίδιες ράγες της εργασιακής ειρήνης…

 

Συνάδελφοι,

Από την πλευρά μας οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθαρίζουμε ότι η συμμετοχή μας σε κάθε είδους επιτροπή, είτε είναι για την διαμόρφωση σχεδίου ΣΣΕ, είτε για την διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, γίνεται με μοναδικό άξονα την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του συνόλου των εργαζόμενων. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν και τους προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Άλλωστε η Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων του ΠΑΣΥΠ τους δεσμεύει όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο (δείτε εδώ), δεν μπορούμε να πάμε με κάτι λιγότερο. Όσοι θέλουν να δώσουν πάσα στην εργοδοσία ας το σκεφτούν καλύτερα.

 

Ειδικά σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βλέπουμε συνεχώς τα λεφτά να τελειώνουν όλο και νωρίτερα, ενώ μεγάλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ συνεχώς ανακοινώνει αυξημένα έσοδα, τζίρους δισεκατομμυρίων, επενδύσεις. Σε μια περίοδο που εν χορό παλιοί και νέοι επίδοξοι σωτήρες μας καλούν πάλι σε αναμονή για μια λύση από τα πάνω, μαλώνουν για το ποιος θα «υποσχεθεί» τα περισσότερα ψίχουλα.

Τώρα μάλιστα παίζουνε καθυστερήσεις, ότι καλύτερο για την εργοδοσία, γιατί δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους για τις καρέκλες.

 

Ως εδώ καμία αναμονή! Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

 

Έχουμε φωτεινά παραδείγματα: όπως οι οικοδόμοι, που σε ένα κλάδο με πολύ αυξημένη δραστηριότητα υπογράψανε Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στον κλάδο μας, που οι εταιρείες σπάνε τα ρεκόρ της κερδοφορίας συνεχώς, φαίνεται ότι ο πλούτος που παράγουμε συνεχώς αυξάνεται παρά την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Δεν είναι λύση συνεχώς να πηδάμε από δουλειά σε δουλειά για να βρούμε … το μικρότερο κακό, αλλά υπάρχει δυνατότητα εκεί που εργαζόμαστε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε.

 

Τώρα οργανωνόμαστε και στο κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ και στα επιχειρησιακά μας σωματεία αλλάζοντας τους συσχετισμούς ώστε επιθετικά να μπουν μπροστά διεκδικήσεις δουλειάς και ζωής με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, τις δυνατότητες της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οργανώνουμε τις διεκδικήσεις μας στον ΟΤΕ, την διεκδίκηση της σύμβασης με αυξήσεις για τους εργαζόμενους σε όλες τις εταιρείες του ομίλου.

 

Όλα τα άλλα τα έχεις δοκιμάσει! Σε καλούμε συλλογικά να συζητήσουμε τι Σύμβαση έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις Διευθύνσεων, τμημάτων κτλ και συλλογικά να δώσουμε την μάχη της διεκδίκησης. Σαν ΕΣΚ θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας σε αυτή την κατεύθυνση.

  

Βασικοί άξονες της πρότασης της ΕΣΚ είναι:

 

1. Ένταξη όλων των εργαζόμενων του ομίλου στα μισθολογικά κλιμάκια της ΣΣΕ του 2009 προσαυξημένα κατά 15% με επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων και του χρονοεπιδόματος με αναγνώριση της μέχρι τώρα προϋπηρεσίας.

2. 5νθήμερο, 7ώρο, 35ώρο

3. Κατάργηση κάθε διαχωρισμού σε παλιούς και νέους όπως αυτοί επιβλήθηκαν με τη ΣΣΕ του 2015

4. Ένταξη στη ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας

5. Αναγνώριση των τίτλων σπουδών

6. Αύξηση αμοιβών για υπερωρίες, νυχτερινή εργασία, εκτός έδρας

7. Κατάργηση του Stand By και αντικατάστασή του (όπου χρειάζεται) από βάρδιες

8. Βελτιώσεις σε ζητήματα αδειών, προστασίας μητρότητας και πατρότητας, φροντίδα τέκνων, φροντίδα ΑΜΕΑ

9. Διασφάλιση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας

10. Συγκεκριμένο πλαίσιο για την τηλεργασία για όσο διάστημα αυτή προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία

11. Ενιαίος Εσωτερικός Κανονισμός Προσωπικού με βάση τον ΕΚΠ του ΟΤΕ σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου

12. Εφαρμογή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του Λογαριασμού Νεότητας σε όλες τις θυγατρικές

 

 

Τώρα όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας μας έχει όλους ανάγκη!

 

Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας!

 

Όλοι στον αγώνα! Όλοι στη Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη!

Επισκέπτες