Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

30 Σεπ 2022

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι αντιπρόσωποι της Συνέλευσης Αντιπροσώπων,

Η διαπραγμάτευση της ΣΣΕ πρακτικά ξεκινά μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων και όπως είναι αναμενόμενο καθορίζει και το περιεχόμενο της. Η διεκδίκηση της ΣΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει με την προκηρυγμένη απεργία στις 9/11, για την οργάνωση και την επιτυχία της οποίας, πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση. Το περιβάλλον που θα δώσουμε την μάχη είναι ευνοϊκότατο για την εργοδοσία και τους μετόχους του ομίλου, οι οποίοι απολαμβάνουν τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, είτε μέσα από τις διατάξεις των «Αναπτυξιακών νόμων» και τις εξοργιστικές φοροαπαλλαγές και ταυτόχρονα αντίξοο για κάθε συνάδελφο και την οικογένεια του που βλέπει ο παγωμένος μισθός από το 2009 να συνθλίβεται από τον υψηλό πληθωρισμό, την ακρίβεια σε τρόφιμα , ενέργεια και καύσιμα.

Θα έχουμε άραγε πάλι μια από τα ίδια όπου οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας ( ΑΚΕ & ΣΥΜΜΑΧΙΑ που ενώθηκαν σε ένα ψηφοδέλτιο) κινούμενοι πάνω σε εργοδοτικές ράγες θα μας πουν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να πετύχουμε κάτι καλύτερο , ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές , ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και τις ανάγκες της εταιρείας γιατί χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ή θα δημιουργηθούν ρήγματα ώστε να προκύψει ένας νέος συσχετισμός που θα θέσει στο προσκήνιο την ικανοποίηση των αναγκών των  εργαζομένων των πραγματικών παραγωγών του πλούτου;

Η εργοδοσία θέλει με την επερχόμενη ΣΣΕ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να μην σηκώσουν κεφάλι για τα επόμενα δέκα χρόνια σε ένα κλάδο μάλιστα με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτό θα είναι δύσκολο να επιβληθεί σε υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους που έχουν επίγνωση του πλούτου που παράγουν και θεωρούν καθοριστικό παράγοντα τον απόλυτο έλεγχο του Συνδικάτου μας. Για αυτό επιστρατεύουν το μεγάλο όπλο την «ενότητα» των παρατάξεων με τις οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια υπογράφουν τις ΣΣΕ που μας έφεραν μέχρι εδώ. Αυτό είναι το δικό τους σχέδιο.

Καθοριστικός παράγοντας για να ανατραπούν οι στόχοι των αφεντικών μας είναι η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση. Η ανυποχώρητη ενότητα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από το αντικείμενο , την εργασιακή σχέση κ το βαθμό εξειδίκευσης  μακριά από την προσπάθεια της εργοδοσίας να μας ξεμοναχιάσει να μας διασπάσει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η συλλογική δράση είναι ξεπερασμένη ώστε να μην μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο με ενιαία αιτήματα.

Γι αυτό τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητη η διεκδίκηση μίας πραγματικά σύγχρονης συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να εξυπηρετεί τις διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ειδικά δε αφού μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το «δύσκολο χειμώνα» όπως ξεδιάντροπα λένε οι Υπουργοί της Κυβέρνησης και συνολικά τα αστικά κόμματα, δηλαδή με ένα νέο κύμα ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, με αποκορύφωμα την τιμή της ενέργειας λόγω και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Μια τέτοια σύμβαση μπορεί να διεκδικηθεί μόνο αν γίνει αίτημα όλων των εργαζομένων και πρέπει να συζητηθεί να αποφασιστεί και να κριθεί στις συνελεύσεις του Σωματείου μας τόσο στη Συνέλευση Αντιπροσώπων αλλά πρώτα και κύρια στην Συνέλευση Μελών πού είναι επιτακτικό να γίνει άμεσα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα προς την εργοδοσία καθορίζοντας το πλαίσιο της ΣΣΕ κόντρα στη πρόθεση των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού να εγκλωβιστεί το σωματείο στην στρατηγική επιδίωξη των αφεντικών μας.

Επειδή έχουμε πλέον πείρα και θυμόμαστε τι γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια καθώς όταν φτάνει η ώρα της διεκδίκησης η πλειοψηφία πετάει στα σκουπίδια το εκάστοτε πλαίσιο διεκδίκησης και υπογράφει ΣΣΕ – εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας, να δεσμεύσουμε το ΔΣ, μέσα από τις συνελεύσεις μας και τις συλλογικές αποφάσεις ότι δεν θα επαναληφθεί, ότι οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν το δικό τους σχέδιο.

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αποτρέψει να γίνουμε ξανά θεατές στην ίδια φαρσοκωμωδία είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι , τα μέλη του σωματείου, με την εγγραφή, την συμμετοχή στη ζωή και στην δράση του σωματείου και πρέπει να το πάμε μέχρι τέλους. Να θυμηθούμε το 2011 και το πώς ο ενωτικός αγώνας μας απέτρεψε τις ομαδικές απολύσεις που προσπάθησε να κάνει τότε η εταιρεία, να αναλογιστούμε το πλούτο που παράγουμε και να συγκρίνουμε το μισθό μας με το μέρισμα των μετόχων τα τελευταία χρόνια . Να γίνουμε εμείς ο καθοριστικός παράγοντας της διεκδίκησης της νέας ΣΣΕ με σχέδιο και ξεκάθαρο στόχο.

Οι βασικοί άξονες είναι:

 • Έναρξη των συνομιλιών με δεδομένες τις κατακτήσεις που προβλέπει η ΣΣΕ που ισχύει έως και σήμερα τόσο σε μισθολογικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο (π.χ. Επίδομα Παιδικού σταθμού)
 • Υπογραφή μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στη Cosmote , με εξίσωσή των μισθών και των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Την ένταξη δηλαδή στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο όλων των εργαζομένων, στα πρότυπα της σύμβασης του 2009 προσαυξημένου κατά 15% με αναγνώριση της μέχρι τώρα προϋπηρεσίας, πριν δηλαδή επιβληθεί ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλιούς και νέους .
 • Κατάργηση στη πράξη του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων καθώς και των ωριμάνσεων που επέβαλε η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο που της προσέφεραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
 • Αναγνώριση των τίτλων σπουδών.
 • Αύξηση αμοιβών για υπερωρίες, νυχτερινή εργασία, εκτός έδρας και κατάργηση του Stand -By με αντικατάστασή του (όπου χρειάζεται) από βάρδιες.
 • Καμία εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για  «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, για καταστρατήγηση του 8ώρου με απλήρωτες υπερωρίες και «ρεπό» που η Τηλεργασία και η εντατικοποίηση θα μετατρέψουν σε μαύρη εργασία. Να σταματήσει από την εργοδοσία η υπονόμευση της ΣΣΕ.
 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Συλλογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς.
 • Ενιαίος Κανονισμός Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, που θα θωρακίζει τους συναδέλφους από την επιθετικότητα της εργοδοσίας, απαλλαγμένος από κάθε αντεργατική διάταξη.
 • Εφαρμογή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του Λογαριασμού Νεότητας σε όλες τις θυγατρικές.
 • Βελτιώσεις σε ζητήματα αδειών, προστασίας μητρότητας και πατρότητας, φροντίδα τέκνων, φροντίδα ΑΜΕΑ.
 • Δεν δεχόμαστε να μετατρέπεται το Προσωπικό Ασφαλείας σε επίσημο απεργοσπαστικό μηχανισμό όπως επιτάσσει ο Νόμος Χατζηδάκη με το Εγγυημένο Ποσοστό Λειτουργίας.

Μπορούμε να αλλάξουμε μέσα από τις Συνελεύσεις μας τον αρνητικό συσχετισμό να πάρουμε στα χέρια μας το σωματείο να μην το αφήσουμε στα χέρια της εργοδοσίας .

Διεκδικούμε ΣΣΕ να ικανοποίει τις ανάγκες των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο και όχι τις ανάγκες των παρασίτων που τον καρπώνονται.

 

Επισκέπτες