Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

19 Ιουλ 2022

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Στις 14 Ιούλη συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ με κύριο θέμα τη ΣΣΕ σε ΟΤΕ και Cosmote που λήγει στο τέλος του έτους. Η ηγεσία της ΟΜΕ δεν παρουσίασε καμία εισήγηση, δεν πρότεινε κανένα σχέδιο, καμία γραμμή πλαισίου βάσει του οποίου να χαραχτεί μία στρατηγική για τη διεκδίκηση της νέας σύμβασης! Και όλα αυτά μάλιστα την ώρα που το εισόδημα των εργαζομένων εξανεμίζεται από το κύμα ακρίβειας, την κυβερνητική πολιτική και φυσικά τις συνέπιες του πολέμου. Οι διεθνής προβλέψεις μάλιστα μιλάνε για ένα νέο κύκλο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, που δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Με βάση τα παραπάνω είναι εύλογη η ανησυχίας μας για σκοπιμότητα της ηγεσίας της ΟΜΕ, προκειμένου να φτάσουμε ένα βήμα πριν από τη λήξη της σύμβασης, για να κορυφωθούν τα διλήμματα και οι εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να δεχτούν χωρίς αντιδράσεις και πάλι μία ΣΣΕ στα μέτρα της εργοδοσίας. Είναι σενάριο που το ζήσαμε στο παρελθόν και που θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν να ξαναπαιχτεί.

Πολύ περισσότερο θα πρέπει τώρα να παραμερίσουν την διασπαστική στρατηγική της ομοσπονδίας για διαφορετικές συμβάσεις στη μητρική και στις θυγατρικές, στρατηγική που ακολουθούν με συνέπεια οι ίδιες πλειοψηφίες που βρίσκονται στο τιμόνι των πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο. Αυτό δείχνουν οι υπογραφές τους στις απαράδεκτες ΕΣΣΕ του περασμένου Νοέμβρη με την κατάργηση κεκτημένων μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων 40 ετών. Αυτό δείχνει η σταδιακή παράδοση δικαιωμάτων τα τελευταία 15 χρόνια, με τις διάφορες κυβερνήσεις να νομοθετούν αντεργατικά μέτρα και τις ίδιες δυνάμεις να τα επικυρώνουν μέσω των συλλογικών συμβάσεων.

Η θέση της ΕΣΚ ΟΤΕ είναι δίπλα σε αυτούς που έχτισαν το οικονομικό θαύμα του ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια, με την δουλειά τους και τον ιδρώτα τους, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασίας, ανεξάρτητα σε ποια εταιρία του ομίλου εργάζεται. Δίπλα στους εργαζόμενους που οι εργοδοτικές ηγεσίες σε ΟΜΕ και τα πρωτοβάθμια θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να ματώνουν για τα κέρδη μίας χούφτας μετόχων, που ήδη μετράνε τα πρώτα εκατομμύρια που η κυβέρνηση τους χάρισε από το διαβόητο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Χρήματα που προκύπτουν από το ξεζούμισμα εκατομμυρίων μισθωτών πανευρωπαϊκά. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τα σχέδια διοίκησης – εργατοπατέρων όπως μαρτυρούν τα πρόσφατα παραδείγματα σε άλλους κλάδους, με πιο χαρακτηριστικό τις κατασκευές. Με τους εργαζόμενους να διεκδικούν και να επιβάλουν τελικά τους δικούς τους όρους δουλειάς και αμοιβής μέσω της ομοσπονδίας οικοδόμων, με συσχετισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που επικρατούν μέσα στην ομοσπονδία του ΟΤΕ.

Η ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε κινείται πάνω σε αυτές τις γραμμές, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων:

·       Την καταγγελία των εκτρωματικών συμβάσεων στις θυγατρικές CTS, Γερμανός και E-value, το Νοέμβρη που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή τους.

·       Την υπογραφή νέων ΣΣΕ για τη μητρική και τις θυγατρικές του ομίλου, με εισαγωγικό κλιμάκιο αυτό που ίσχυε το 2011, με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Την κατάργηση κάθε απαράδεκτου διαχωρισμού που επέβαλε η εργοδοσία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

·       Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο 5ημερο 35ωρο και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

·       Το ξεπάγωμα των κλιμακίων και τριετιών, καθώς και την ένταξη στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας.

·       Την αυτόματη αναπροσαρμογή του μισθού προκειμένου να καλύπτει τις απώλειες από την αύξηση του πληθωρισμού.

·       Την κατάργηση της απαράδεκτης «πολιτικής για την τηλεργασία» που επέβαλε μονομερώς η εργοδοσία. Να μην εργάζεται κανένας αποκλειστικά ως τηλεργαζόμενος.

 

Επισκέπτες