Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

26 Μαΐ 2022

Για επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας όπλο στα χέρια των εργαζομένων και όχι μηχανισμούς της εργοδοσίας

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Πίσω από τα μεγάλα λόγια του ψηφιακού μετασχηματισμού και των δισεκατομμυρίων επενδύσεων στον όμιλο ΟΤΕ βρίσκονται τα εκατοντάδες θύματα πανελλαδικά, εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών που στην πλειοψηφία τους δεν καταγράφονται καν. Αυτή η πολιτική του ΟΤΕ δεν είναι τυχαία ούτε έπεσε από τον ουρανό. Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της ΕΕ που συνδέει την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Καθώς απαραίτητο συστατικό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κάθε ομίλου δεν είναι μόνο η επίθεση στον συνδικαλισμό, στα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματά μας, αλλά και το τσεκούρι στις αυτονόητες υποχρεώσεις όπως είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

 

Πάνω σε αυτή την πολιτική στηρίζεται η προσπάθεια της εργοδοσίας του ΟΤΕ για την ακύρωση του ρόλου των επιτροπών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και μάλιστα με τις πλάτες των συμβιβασμένων ηγεσιών στην ΟΜΕ και στα πρωτοβάθμια σωματεία του ομίλου. Και για να εξυπηρετήσουν αυτόν ακριβώς το σκοπό τους προχωράνε σε αρχαιρεσίες εξπρές στη μητρική εταιρία  και στις 3 βασικές θυγατρικές (αφήνουν απ’ έξω τις υπόλοιπες 8!), στις οποίες, όπως είχαν την ευγενική καλοσύνη να μας ενημερώσουν, θα προκύψουν τέσσερις 7μελής επιτροπές για όλο τον όμιλο που αριθμεί περίπου 15000 εργαζόμενους!!!

 

Έχουν προηγηθεί ήδη οι ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία στα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου, ο συνολικός εκφυλισμός στον οποίο μεθοδευμένα οδηγούν τα σωματεία, ζητήματα που πάνε χέρι χέρι με την επιθετική εφαρμογή από τον όμιλο ΟΤΕ των αντεργατικών νόμων αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα παραπάνω οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια σε μειώσεις μισθών μετά την υπογραφή των απαράδεκτων ΣΣΕ σε CTS, Γερμανό και e-value, πετσόκομμα επιδομάτων, τροποποιήσεις του κανονισμού εργασίας προς το αντιδραστικότερο, εντατικοποίηση, επινοικίαση και εργολαβίες, σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία και το περιβόητο standby. Και όχι μόνο. Η ανασφάλεια, οι εκβιασμοί για το κυνήγι των στόχων, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Όλα τα παραπάνω είναι οι αιτίες πίσω από τις οποίες κρύβονται εκτός από το περιβόητο σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, τα εργατικά ατυχήματα στους τεχνικούς της CTS, οι κρίσεις πανικού στην πληροφορική, τα ισχαιμικά επεισόδια και οι λιποθυμίες στα τηλεφωνικά.

 

Ειδικότερα οι ΕΥΑΕ είναι συμβουλευτικά όργανα με νομοθετική και συνδικαλιστική αρμοδιότητα – κάλυψη, να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων, να ενημερώνονται από τη διοίκηση για τα στοιχεία εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, για την εισαγωγή νέων project, μηχανημάτων, κλπ. Σε περίπτωση άμεσου και σοβαρού κινδύνου καλούν τον εργοδότη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και η διακοπή λειτουργίας της εργασίας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του εργαζομένου. Ο εργοδότης οφείλει να διευκολύνει τις ΕΥΑΕ στη δράση τους καθώς και να θέτει στη διάθεσή τους τη γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, που με βάση το νομοθετικό πλαίσιο συντάσσεται από ιδιώτες σύμβουλους του εργοδότη για θέματα ΥΑΕ. Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα δηλαδή! Την ίδια στιγμή το αστικό κράτος διατηρεί υποστελεχωμένους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με ελάχιστο προσωπικό και τεράστιες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή.

 

Δεν είναι τυχαίες ούτε οι ελλείψεις γιατρών εργασίας, ούτε ότι κανένας εργαζόμενος, όσο επικίνδυνο και αν είναι το αντικείμενό του, δεν ξέρει αλλά ούτε και έχει δει ποτέ τον τεχνικό ασφαλείας που είναι υπεύθυνος για τον εργασιακό του χώρο.

 

Για την απαράδεκτη μάλιστα υποβάθμιση των επιτροπών, οι ηγεσίες στα σωματεία του ομίλου δικαιολογούνται, λέγοντας ότι η διαδικασία άλλαξε καθώς το προηγούμενο σχήμα «δεν δούλεψε». Γιατί όμως; Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην διαρκή υποβάθμισή μέχρι την απαξίωσή τους και την μετατροπή τους σε όργανα της εργοδοσίας, αν όχι όλα τα παραπάνω! Συνεπικουρούμενα από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΕΥΑΕ στηρίζονταν από τις πλειοψηφικές παρατάξεις!

 

Το κριτήριο τους όπως φάνηκε και στην πανδημία είναι ένα: Να συνεχίζεται σε κάθε περίπτωση απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία είτε ο διπλανός έπαθε έμφραγμα, είτε το έργο δεν βγαίνει στην ώρα του και το άγχος οδηγεί σε κρίσεις πανικού και burnout, είτε ο τεχνικός έπεσε από την σκάλα και τσακίστηκε, είτε οι χώροι δουλειάς έγιναν εστίες υπερμετάδοσης, είτε ο εργαζόμενος αποδέχεται ότι το διαμέρισμα του είναι ο πιο ασφαλής (?) χώρος δουλειάς. Όλη η ευθύνη μεταφέρεται ατομικά στον καθένα από εμάς.

 

Για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για το ποιος λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα μας και οδηγεί στον εκφυλισμό και τις επιτροπές, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

 • Οι επιτροπές μετά τις αρχαιρεσίες του 2015 ήταν χωρισμένες ανά διαμέρισμα (πριν τη συγχώνευση των διαμερισμάτων). Έτσι κάθε επιτροπή είχε ευθύνη για μικρό αριθμό εργαζομένων, διευκολύνοντας την λειτουργία τους.
 • Στις αρχαιρεσίες του 2017 μειώθηκε ο αριθμός τους αφού κάθε επιτροπή είχε στην ευθύνη της ένα γεωγραφικό τομέα. Χαρακτηριστικά η ΕΥΑΕ Βορείου τομέα έφτασε να καλύπτει το κτίριο του Μεγάρου και όλα τα κτίρια του ομίλου στα βόρεια προάστια. Δηλαδή μία επιτροπή για χιλιάδες εργαζόμενους!
 • Τώρα κάθε θυγατρική του ομίλου θα έχει από μία 7μελή επιτροπή (για ΟΤΕ και Cosmote μάλιστα προβλέπεται να είναι κοινή).
 • Πως άραγε είναι δυνατόν μια 7μελής επιτροπή π.χ. στη CTS να έχει στην ευθύνη της πάνω από 60 τεχνικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών; Είναι αυτό βελτίωση;
 • Σαν να μην έφτανε αυτό, αυθαίρετα ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχειρεί να εξαιρεθούν από υποψήφιοι οι εργαζόμενοι από τρίτες εταιρίες, εργαζόμενοι σε  εργολάβους, στην καθαριότητα, τη φύλαξη, το νοσηλευτικό προσωπικό, όσοι δηλαδή εργάζονται σε κτήρια για τον όμιλο ΟΤΕ! Εξαιρούνται ακόμα και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις θυγατρικών εταιριών όπως η ΟΤΕ globe, Cosmote TV κλπ.

Με ποιο τρόπο θα εκπροσωπηθούν οι 3500 εργαζόμενοι από τρίτες εταιρίες στην e-Value σε σύνολο 5000 εργαζόμενων; Σε ποιον θα απευθύνονται πχ οι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρίας στην Ξάνθη; Προφανώς οι ηγεσίες στα σωματεία δεν έχουν κανένα άγχος για αυτά, παρά μόνο για το πως θα διαιωνίσουν και θα ενισχύσουν τον απαράδεκτο διαχωρισμό που επιβάλει η εργοδοσία.

ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΧΡΟΝΩΝ

 

Οι επιτροπές θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την εργοδοτική επιρροή που κυριαρχεί στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος στον όμιλο. Από τις δυνάμεις που στην πλειοψηφία τους δεν κούνησαν «δάκτυλο» για να διεκδικήσουν μέτρα υγείας και ασφάλειας στη διάρκεια της πανδημίας που συνεχίζεται, δεν αντέδρασαν στα εργατικά ατυχήματα στο πεδίο, δεν οργάνωσαν ούτε τα αιτήματα ούτε την πάλη των εργαζόμενων. Στον αντίποδα όπου υπήρχαν εκλεγμένοι που στηρίχτηκαν από την ΕΣΚ πρωτοστάτησαν για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας με ευθύνη της εργοδοσίας, τον ουσιαστικό ρόλο των ιατρών εργασίας και του νοσηλευτικού προσωπικού, για τον εξοπλισμό των γραφείων, τα μέσα ατομικής προστασίας των τεχνικών, τα μυοσκελετικά προβλήματα στα τηλεφωνικά κέντρα, το εργασιακό άγχος,  για τις εξόδους διαφυγής, την πυρασφάλεια, τις ράμπες αναπήρων και τόσα άλλα.

 

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, οργανώνουμε την πάλη και τις διεκδικήσεις μας στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, της Υγιεινής και της Ασφάλειας στην Εργασία. Έτσι ώστε να μην δουλεύουμε κάτω από μια δαμόκλειο σπάθη αλλά να είναι διασφαλισμένο το προφανές: Να γυρίζουμε αρτιμελείς στις οικογένειές μας μετά την εργασία μας. Παλεύουμε για ΕΥΑΕ στο ύψος των αναγκών μας απέναντι απ’ την εργοδοσία που καθημερινά προσπαθεί να «κουκουλώσει» εργατικά ατυχήματα  - εγκλήματα.

 

Απαιτούμε:

 • Την επιβολή διμελών συνεργειών στους τεχνικούς πεδίου στη CTS. Αντίστοιχα να σταματήσει άμεσα η εργοδοσία τον κατακερματισμό των συνεργείων καλωδιακών. Τα συνεργεία να αποτελούνται από τρεις τουλάχιστον εργαζόμενους.
 • Την ένταξη των εργαζόμενων στα συνεργεία των καλωδιακών και των εναεριτών στα ΒΑΕ με βάση την νομοθεσία.
 • Να σταματήσει άμεσα η τηλεργασία. Τα σπίτια μας δεν είναι ασφαλής χώρος εργασίας ούτε είναι δυνατόν να τηρούν τις προϋποθέσεις που επιβάλει «η πολιτική του ομίλου για την τηλεργασία».
 • Να αξιοποιηθούν τα 10δες άδεια κτίρια του ΟΤΕ ανά την επικράτεια για την προσωρινή εργασία των εργαζομένων, όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης σε εγκαταστάσεις του ομίλου.
 • Να μην εφαρμοστεί το απαράδεκτο «desk sharing» όπου είναι υγειονομική βόμβα ακόμα και για την προ-covid εποχή. Εγκατάσταση διαχωριστικών πχ plexiglas ανάμεσα στα γραφεία.
 • Αύξηση της καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου και τακτικές απολυμάνσεις. Να σταματήσει το καθεστώς της υπεργολαβίας, οι καθαρίστριες να έχουν άμεση σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας με την εταιρία, να γίνουν επιπλέον προσλήψεις, να δοθεί ένσημο βαρέων και ανθυγιεινών. Πρέπει να είναι στην ευθύνη της εταιρίας το πρωτόκολλο της καθαριότητας και να μην πετάνε το μπαλάκι στους υπεργολάβους.
 • Καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας σε όλους τους χώρους. Τακτικοί έλεγχοι από τους ιατρούς εργασίας στο σύνολο του προσωπικού ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέσεως εργασίας. Ετήσιο δωρεάν ιατρικό τσεκ απ για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστική παρακολούθηση των εργαζόμενων με χρόνιες παθήσεις, ΑΜΕΑ, εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες για την υγεία τους ουσίες (καλωδιακοί, κατανεμητάριοι κλπ), για τους εργαζόμενους με ακουστικό επιπλέον ακουόγραμμα και καρδιογράφημα.
 • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.  Δωρεάν τακτικά rapid-test, διάθεση μασκών KN95, ατομικών μέσων προστασίας.
 • Να γίνει καταγραφή και κοινοποίηση από τις Ε.ΥΑ.Ε., στα σωματεία και την ΟΜΕ-ΟΤΕ, των κρουσμάτων που έρχονται σε γνώση τους, καθώς και την όποια έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, σε κάθε χώρο δουλειάς.
 • Την αύξηση του χρόνου διαλείμματος ειδικά στους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα και στην Τεχνολογία - Πληροφορική.
 • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού νοσηλευτών και όχι με σχέση εργασίας μέσω τρίτων εταιρειών, που θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο σε εξειδικευμένη και πιστοποιημένη γνώση σε θέματα προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης υγείας και ασφάλειας εργαζομένων. Όσο και της ίδιας της καταγραφής και ιχνηλάτησης περιστατικών, πχ εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικοί κίνδυνοι αλλά και ειδίκευσης - τεχνογνωσίας, σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων - πανδημιών.

Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες στηρίζουμε τους υποψήφιους των ταξικών δυνάμεων παντού. Εργαζόμενοι που έχουν αποδείξει ότι δεν υποκύπτουν μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, που έμπαιναν πάντα μπροστά για τα ζητήματα ΥΑΕ μέσα στους χώρους δουλειάς. Εργαζόμενοι που δεν συμβιβάζονται με τη χαμοζωή που η εργοδοσία και οι εκπρόσωποί της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα σχεδιάζουν για τους εργαζόμενους. Η υγεία και η ασφάλεια δεν χαρίζονται αλλά κατακτιούνται, όπως αποδεικνύουν δεκάδες χώροι δουλειάς μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπου οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν στα ταξικά τους σωματεία, πάλεψαν και κέρδισαν όχι μόνο σημαντικές μισθολογικές κατακτήσεις αλλά καλύτερες συνθήκες δουλειάς συνολικότερα.

Οι υποψήφιοι που στηρίζει η παράταξη της ΕΣΚ ΟΤΕ:

30-31 Μαΐου και 1 Ιουνίου

2-3 Ιουνίου

6-7-8 Ιουνίου

9-10 Ιουνίου

CTS

COSMOTE E-VALUE

ΟΤΕ / COSMOTE

ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Τεχν. Πεδίου Μεσσηνία

ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Καλλιθέα Αττική

ΚΑΛΥΒΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΔΜ Αττική

ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Πάρνηθα Αττική

ΔΙΜΗΖΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

Τμ. Εγκαταστάσεων   Κ. Μακεδονία

ΓΚΙΚΑ ΖΑΝΕΤΑ

ΔΜ Αττική

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φοίνικας Θεσσαλονίκη

ΤΣΑΚΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αυλώνα Αττική

ΚΟΝΤΟΜΙΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΔΜ Αττική

ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΑΗ Καλλιθέα Αττική

ΚΥΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Φοίνικας Θεσσαλονίκη

ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πάρνηθα Αττική

ΛΥΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Τεχν. Πεδίου Αττική

ΛΕΜΟΝΗ – ΣΚΑΡΠΑΛΕΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ Καρόλου Θεσσαλονίκη

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Παιανία Αττική

 

ΜΗΛΙΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Τεχν. Πεδίου Ανατολική Κρήτη

ΠΛΕΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ

Πλ. Αμερικής Αττική

ΜΠΑΡΔΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΙΤ Αχαρνών Αττική

 

ΝΟΜΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Τεχν. Πεδίου Κυκλάδες

ΣΙΝΟΓΕΩΡΓΟΥ ΔΩΡΑ

Αχαρνών Αττική

ΤΣΙΑΚΤΣΗΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

NMC ΔΜ Αττική

 

ΡΟΥΤΖΟΥΝΗ ΕΥΑΝΘΙΑ

Οικονομικός Αττική

ΥΦΑΝΤΗ ΙΩΑΝΝΑ

Αχαρνών Αττική

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Αποθ. Σφαγεία Θεσσαλονίκη

 

ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Τεχν. Πεδίου Δωδεκάνησα

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ιλισός Αττική

 

 

 

ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΙΤ ΔΜ Αττική

 


Επισκέπτες