Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

18 Απρ 2022

Με την πολιτική για την τηλεργασία η διοίκηση του ΟΤΕ ουσιαστικά μας καλεί να την αποδεχτούμε δηλώνοντας ότι λέμε ψέματα

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 Η διοίκηση του ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πολιτική για την τηλεργασία ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι όσα αναφέρονται σε αυτή δεν είναι εφαρμοστέα. Ουσιαστικά δηλαδή μας καλεί όχι μόνο να την αποδεχτούμε, αλλά ουσιαστικά να δηλώσουμε ότι λέμε ψέματα. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ο εκβιασμός της εργοδοσίας για αποδοχή της πολιτικής στην οποία αναφέρει ρητά, ότι ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων της τηλεργασίας πρέπει να εξασφαλίσει ότι:

  • Θα πρέπει να έχει έξοδο διαφυγής για την περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη, λες και τα διαμερίσματα που μένουν οι εργαζόμενοι έχουν εξόδους κινδύνου!!!
  • Θα πρέπει να έχει την κατάλληλη υποδομή που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος (γραφείο, φωτισμό, θερμοκρασία, πυροσβεστήρα κλπ.). Όλα αυτά μάλιστα χωρίς καμία υποχρέωση της εργοδοσίας για την παροχή τους!
  • Οι επαγγελματικές συνομιλίες αλλά και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών δεν θα διαρρεύσουν σε «μη εξουσιοδοτημένα άτομα», την ίδια στιγμή που στα σπίτια των εργαζομένων αντικειμενικά διαμένουν και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Το γεγονός ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει ιδιωτικό χώρο – γραφείο μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά ενός μικρού διαμερίσματος αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, οπότε και δεν αξίζει κανένα σχολιασμό.

 

Οπότε προκύπτει αντικειμενικά το ερώτημα:

Εφόσον η διοίκηση γνωρίζει ότι τα παραπάνω είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν γιατί επιμένει στην αποδοχή μιας πολιτικής που ο μέσος εργαζόμενος είναι αδύνατο να τηρήσει; Διότι είτε στην περίπτωση μιάς έκτακτης ανάγκης, είτε ενός εργατικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι, θέλει να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου μετακυλίοντας την όποια ευθύνη στον τηλεργαζόμενο.

Παλιά της τέχνη κόσκινο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να διαφύγει των ευθυνών της. Τα παραδείγματα του παρελθόντος μαρτυρούν την σκληρή πραγματικότητα. Από τα εργατικά ατυχήματα στο πεδίο, στα ισχαιμικά επεισόδια τα τηλεφωνικά κέντρα και τις λιποθυμίες στην πληροφορική! Τέτοιες περιπτώσεις άλλωστε έφεραν στελέχη της επιχείρησης στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η εργοδοσία ακριβώς αυτά θέλει να αποφύγει.


ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

 

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την πολιτική για την τηλεργασία, καθώς αποτελεί μονομερή ενέργεια από την πλευρά της διοίκησης. Καλούμε, επίσης, αυτούς που το έχουν πράξει, κάτω από τους γνωστούς εκβιασμούς, να στείλουν email στον άμεσο προϊστάμενό τους δηλώνοντας το προφανές:

Ότι είναι διαθέσιμοι να αναλάβουν καθήκοντα τηλεργασίας αλλά δεν μπορούν να αποδεχτούν τους όρους που περιγράφονται στα παραρτήματα της πολιτικής για την τηλεργασία, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να τους εξασφαλίσουν.

 

Τέλος απαιτούμε από τη διοίκηση να αποσύρει άμεσα την πολιτική για την τηλεργασία και να προσέλθει σε διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τα αυτονόητα:

  • Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Άμεση επιστροφή στους χώρους δουλειάς με την λήξη των πρωτοκόλλων της πανδημίας.
  • Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
  • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα)
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη. Επιπλέον, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.

 

Επισκέπτες