Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

12 Απρ 2022

Δεν αποδεχόμαστε την απαράδεκτη πολιτική της εταιρείας για την τηλεργασία

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 Η διοίκηση του ΟΤΕ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ζητά από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πολιτική τηλεργασίας, που η ίδια κατήρτισε, αν θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι. Για την πολιτική αυτή δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση προς τα σωματεία και δεν αποτελεί καν προϊόν σχετικής διαβούλευσης. Πέρα, όμως, από το γεγονός ότι η εταιρία για μια ακόμη φορά παρακάμπτει και υποβαθμίζει το ρόλο των σωματείων και της ομοσπονδίας η πολιτική για την τηλεργασία περιγράφει μια σειρά όρων που είναι απαράδεκτοι. Ενδεικτικά:

 1. Αναφέρει ότι για την τηλεργασία ο εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει και δικό του εξοπλισμό
 2. Είναι ευθύνη του εργαζόμενου να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματικές συνομιλίες δεν ακούγονται από μη εξουσιοδοτημένα άτομα! Προφανώς, πρέπει τα μέλη της οικογένειας να κυκλοφορούν με ωτοασπίδες
 3. Για την Υγεία και Ασφάλεια ο τηλεργαζόμενος υποχρεούται να εφαρμόζει τις εκάστοτε πολιτικές της εταιρίας. Δηλαδή, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας που είναι ευθύνη του εργοδότη μεταβιβάζεται στον εργαζόμενο! Μάλιστα, στο σχετικό παράρτημα που περιγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αποδεικνύεται ότι η δουλειά στο σπίτι είναι αδύνατη να παρασχεθεί γιατί είναι αδύνατο να πληρούνται αυτοί οι όροι. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Περιγράφεται μια σειρά προδιαγραφών για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας (γραφείο, καρέκλα, οθόνη, φωτισμός θέσης εργασίας κλπ) ενώ η εταιρία δεν παρέχει τίποτα από όλα αυτά. Πρέπει, δηλαδή, ο τηλεργαζόμενος να αναλάβει όλο αυτό το κόστος!
  • Περιγράφεται η θερμοκρασία που πρέπει να έχει ο χώρος εργασίας αλλά δεν περιγράφεται ποιος θα καλύψει το κόστος θέρμανσης ή κλιματισμού για να επιτευχθούν οι θερμοκρασίες αυτές
  • Αναφέρεται σε οδεύσεις διαφυγής λες και σε κάθε σπίτι υπάρχουν 3-4 πόρτες από όπου μπορείς να φύγεις
    4. Περιγράφει το μοντέλο εργασίας μετά τη λήξη της πανδημίας και προφανώς την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι δεν θα έχουμε σταθερή θέση εργασίας αλλά θα κάνουμε κράτηση μέσω εφαρμογής, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις όταν θα το επιδιώξουμε.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μονομερή απόφαση της διοίκησης που μεταβάλουν το καθεστώς εργασίας των εργαζόμενων μεταφέροντας μια σειρά θεμελιωδών υποχρεώσεων της εταιρίας στις πλάτες τους. Απαιτούμε από τη διοίκηση να το αποσύρει άμεσα και να προσέλθει σε διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Μέχρι τότε καλούμε τους εργαζόμενους να μη το αποδεχτούν.

Λέμε όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Για όσο εφαρμόζεται η τηλεργασία, διεκδικούμε:

 • Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο.
 • Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
 • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα)
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη. Επιπλέον, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.

 

Επισκέπτες