Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

8 Μαρ 2022

Για τις Γενικές Συνελεύσεις των ΤΔΕ του Συλλόγου Εργαζομένων στη CTS

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

 ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΣ ΤΩΝ ΤΔΕ ΠΟΥ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗ ΣΣΕ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Τα συμπεράσματα της περιόδου που αφήνουμε πίσω μας είναι πολύτιμα. Ο κάθε εργαζόμενος πλέον μπορεί να κατανοήσει  πολύ πιο εύκολα για ποιο λόγο τα τελευταία χρόνια και παρά τα αμύθητα κέρδη της εταιρίας, εμείς οι εργαζόμενοι παραδίδαμε το ένα δικαίωμα μετά το άλλο. Μπορεί πλέον να κατανοήσει ότι η λογική της ανάθεσης, ο συνδικαλισμός του ρεαλισμού, της συνεννόησης και συνεργασίας με την εργοδοσία ανήκουν στο παρελθόν. Αποτελούν ότι πιο σάπιο και ξεπερασμένο, που ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε συνεργασία με τη διοίκηση του ομίλου το παρουσιάζουν ως σύγχρονο και καινούργιο. Ποτέ και πουθενά σε όλο τον κόσμο αυτή η στρατηγική δεν ωφέλησε τους εργαζόμενους. Αντιθέτως όλα τα παραπάνω οδήγησαν το εργατικό κίνημα σε απανωτές ήττες, όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και σε όποιους χώρους δουλειάς εφαρμόστηκαν.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από άλλους κλάδους αναδεικνύουν και τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας. Στην efood δεν αποδέχτηκαν το σχέδιο της εργοδοσίας για τη μετατροπή τους σε «freelancers». Στην Cosco δεν ανέχτηκαν να πεθαίνουν και να σακατεύονται οι συνάδελφοί τους για τα κέρδη της επιχείρησης. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, με αποφάσεις των ίδιων των εργαζομένων μέσα από τις ΓΣ τους, οι εργαζόμενοι βγήκαν στην αντεπίθεση και νίκησαν, οδηγώντας την εργοδοσία σε αναδίπλωση.

Η ηγεσία του Συλλόγου της CTS ανησυχεί, καθώς καταλαβαίνει πλέον ότι η στρατηγική της ήττας για τους εργαζόμενους, που χάραξε μαζί με τη διοίκηση της εταιρίας έχει αποκαλυφθεί. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την υπογραφή της εκτρωματικής σύμβασης η πλειοψηφία των εργαζομένων τους έχει γυρίσει την πλάτη. Για αυτό και βολεύονται με κάθε διαγραφή εργαζόμενου που έρχεται στο σωματείο.

Γνωρίζουν ότι όσοι διαγράφονται είναι αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί τους.  Γνωρίζουν ότι όσο λιγότεροι είναι αυτοί που αντιδρούν τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να υπηρετήσουν τις αποφάσεις της διοίκησης, τόσο λιγότεροι είναι αυτοί που θα τους αντισταθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση, σε κάθε Τοπική Διοικούσα. Γνωρίζουν ότι ακόμα και αν τα περισσότερα μέλη αποχωρήσουν από το σωματείο, αυτοί θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να υπογράφουν αρνητικές συμβάσεις για το σύνολο των εργαζομένων. Πολύ πιο εύκολα θα στέκονται στο πλευρό της εργοδοσίας απέναντι στα καθημερινά προβλήματα, αφήνοντας την εργοδοσία να ξεσαλώνει μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΜΙΣΘΟ

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Οι συνέπειες από τον απαράδεκτο πόλεμο που ξέσπασε για τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη, είναι τραγικές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ακρίβεια στα ήδη ευρείας κατανάλωσης, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα έχει μετατρέψει τη ζωή, κυρίως των νέων εργαζομένων στη CTS, σε αγώνα επιβίωσης. Και όλα αυτά την ώρα που τα δισεκατομμύρια επενδύσεων και μερισμάτων πέφτουν βροχή.

Διοίκηση και εργατοπατέρες συστήνουν υπομονή. Υπόσχονται καλύτερες μέρες όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές. Είναι προκλητικοί.

Οι εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να απαντήσουμε σε αυτή την κοροϊδία. Τώρα είναι η ώρα της προετοιμασίας για την αναμέτρηση που θα βγάλει στο προσκήνιο τους εργαζόμενους ως πρωταγωνιστές των εξελίξεων, μακριά από το περιθώριο που τους θέλουν οι ηγεσίες των πρωτοβάθμιων σωματίων στον όμιλο αλλά και της ΟΜΕ ΟΤΕ. Αν κάτι μας απέδειξε η Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Συλλόγου της CTS είναι πόσο λίγοι είναι. 18 μέλη του ΔΣ μαζί με 33 αντιπροσώπους στέκονται μόνοι τους, ασπίδα προστασίας στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

 

Για αυτό και χρειάζεται τώρα:

  • Να καταψηφιστούν οι απολογισμοί δράσεις των ΤΔΕ στις επερχόμενες ΓΣ. Οποιαδήποτε υπερψήφιση του απολογισμού ισοδυναμεί με συμφωνία με την εκτρωματική σύμβαση που υπέγραψε η ηγεσία του συλλόγου.
  • Να απολογηθούν και να ανακληθούν όσοι αντιπρόσωποι πήγαν κόντρα στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων υπερψηφίζοντας, ενάντια στη θέληση των συναδέλφων τους, την εκτρωματική ΣΣΕ.
  • Να κατατεθούν σε κάθε ΓΣ των Περιφερειακών Τμημάτων ψηφίσματα καταδίκης της εκτρωματικής σύμβασης και του ΕΚΠ που υπέγραψε η ηγεσία του συλλόγου.

 

Μέσα από την συμμέτοχή των ίδιων των εργαζομένων στις συλλογικές τους διαδικασίες, μακριά από τυπικότητες, από την ανάθεση σε κάποιους «ειδικούς» να διαχειριστούν τα ζητήματα που αφορούν την ίδια τους τη ζωή. Δεν είναι τυχαία η επίθεση στα συνδικάτα, στην οργανωμένη δράση από κυβέρνηση και εργοδότες. Θέλουν τους εργαζόμενους μακριά από τα σωματεία, συνδικαλιστικά ακάλυπτους. Για αυτό και επιστρατεύουν «τα δικά τους παιδιά», διαστρεβλώνοντας τον ίδιο τον σκοπό των συνδικάτων, τον ταξικό χαρακτήρα τους.

Καλούμε όλους τους τίμιους εργαζόμενους, που κάτω από το βάρος της απογοήτευσης, του άθλιου ιδεολογήματος της αναποτελεσματικότητας των αγώνων ζήτησαν τη διαγραφή τους, να επιστρέψουν στο σωματείο τους. Να μην αφήσουν το σχέδιο διοίκησης – εργατοπατέρων να ξεδιπλωθεί. Γιατί τώρα είναι η ώρα της μάχης.

  • Απαιτούμε στο τέλος του έτους την καταγγελία της άθλιας σύμβασης. Να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων ο απαράδεκτος ΕΚΠ που γιγαντώνει το διευθυντικό δικαίωμα.
  • Να παρθούν αποφάσεις για την έναρξη της διεκδίκησης νέας ΣΣΕ, στα επίπεδα των μισθών της σύμβασης του 2012, με εξίσωση των νέων εργαζόμενων στα επίπεδα των παλαιών ως βάση για αυξήσεις.


Τα κέρδη και τα μερίσματά τους είναι όσα εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε παράξει με τα χέρια και το μυαλό μας

Επισκέπτες