Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

10 Μαρ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Στα αμέτρητα εργατικά ατυχήματα που μαθαίνουμε σε καθημερινή βάση έρχεται να προστεθεί το απίστευτο περιστατικό στη Μεσσηνία, με παραλίγο θύματα  δύο τεχνικούς συνεργείου καλωδιακών. Την ώρα που οι συνάδελφοι βρισκόντουσαν μέσα σε ανοιχτό λάκκο και επισκεύαζαν ένα καλώδιο στο πλαίσιο επίλυσης βλάβης, ένα διερχόμενο όχημα τους τραυμάτισε ευτυχώς ελαφρά. Και όλα αυτά την ώρα που υπήρχαν οι ανάλογες σηματοδοτήσεις και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφάλειας από τους συναδέλφους.

Αυτό που δεν τηρήθηκε όμως είναι η υποχρέωση της εργοδοσίας να ζητήσει άδεια και παρουσία της τροχαίας κατά τη διάρκεια των εργασιών, όπως προβλέπεται δηλαδή για τις περιπτώσεις που οι εργασίες γίνονται αναγκαστικά μέσα στο δρόμο. Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά αλλά ούτε και η τελευταία που γίνεται αυτό, αφού στο όνομα του «να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα» και να «τελειώνουμε όπως όπως», παραλείπεται συστηματικά η ειδοποίηση της τροχαίας, εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων.

Η εγκληματική αμέλεια της εργοδοσίας, το συστηματικό «κυνήγι» των τεχνικών για το «πιάσιμο των στόχων», έχει οδηγήσει μόνο το τελευταίο διάστημα σε δεκάδες επίσημα εργατικά ατυχήματα, αλλά και σε άλλα που «κρύβονται» από προϊσταμένους γιατί χαλάει την πολύτιμη εικόνα τους. Η νέα απαράδεκτη μάλιστα ΣΣΕ έχει χειροτερεύσει τα πράγματα, αποθρασύνοντας ακόμα περισσότερο έναν εργοδότη που πιέζει, απειλεί, εκβιάζει σε «εθελούσιες» απολύσεις εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα.

Όσο και να πασχίζει να κρύψει την πραγματικότητα κάτω από «καμπάνιες» για ευχάριστες συνθήκες εργασίας, για υποτιθέμενη ισότητα στην εργασία για τα δύο φύλλα, εκθέσεις για την καταπολέμηση του mobbing και άλλα παρόμοια, η πραγματικότητα ζέχνει από την «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, σε εργαζόμενους που «ξαφνικά» βρίσκονται χωρίς έργο και άλλα τέτοια «καθημερινά και όμορφα».

Οι δυνατότητες προστασίας και πρόληψης, υπάρχουν με βάση το σημερινό επίπεδο τεχνολογίας. Αλλά υπό το πρίσμα «της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας», στόχος  των  εργοδοτών, της κυβέρνησης και της Ε.Ε, είναι η φθηνή εργατική δύναμη, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της ασφάλειας, των υπηρεσιών υγείας, η απαξίωση του ΣΕΠΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στο Σύλλογο εργαζομένων της CTS όλα τα περιστατικά, ακόμα και αν έχουν εύλογες αμφιβολίες για το εάν θα παρέμβει, μετά την υπογραφή της απαράδεκτης σύμβασης που συνέβαλε αρνητικά σε όλη αυτή την κατάσταση. Το σωματείο δεν είναι η ηγεσία του, αλλά τα μέλη του. Οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο, η παράταξη της ΕΣΚ ΟΤΕ θα σταθεί δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να μπει φρένο στην ασυδοσία αυτή της εργοδοσίας. Παράλληλα πρωτοστατούμε για να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών σε κάθε εργασιακό χώρο υπέρ των εργαζομένων, αυτών δηλαδή που παράγουν τα αμύθητα κέρδη που απολαμβάνουν μία χούφτα παράσιτα μέτοχοι. 

Επισκέπτες