Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

1 Μαρ 2022

Άνοδος των ταξικών δυνάμεων στο 47ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Το τριήμερο 18-20 Φλεβάρη διεξήχθη στην Τεμένη το 47ο συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Στο συνέδριο, που ήταν εκλογικό, αποτυπώθηκε η άνοδος των δυνάμεων της ΕΣΚ – ΟΤΕ όπως αυτή είχε καταγραφεί στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων. Η άνοδος των ταξικών δυνάμεων αποτελεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε καλύτερα τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Δεσμευόμαστε ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας στα όργανα της ομοσπονδίας θα είναι εκπρόσωποι των συμφερόντων των εργαζόμενων. Βέβαια, παρά την άνοδο της ΕΣΚ ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός για τους εργαζόμενους αφού ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός παραμένει ισχυρός.

Στο 47ο συνέδριο αναδείξαμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας που στην προσπάθειας της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν διστάζει να υπογράψει τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, καταθέσαμε την εναλλακτική που προτείνουμε που δεν είναι άλλη από την αλλαγή ρότας στα σωματεία και στη ομοσπονδία σε ταξική κατεύθυνση ώστε αυτά να γίνουν εκφραστές των συμφερόντων των εργαζόμενων και όχι βαστάζοι της εργοδοσίας όπως έχουν γίνει υπό τη διοίκηση της «Ενιαίας Δύναμης Εργαζομένων».

Επίσης, τονίσαμε, για μια ακόμη φορά, την αναγκαιότητα να μετατραπεί η ομοσπονδία σε κλαδική, εντάσσοντας στη δύναμή της τα σωματεία από όλες τις εταιρίες του κλάδου. Μάλιστα, για να επανακαταθέσουν σχετικό αίτημα έδωσαν το παρόν στην Τέμενη αντιπρόσωποι του ΣΕΤΗΠ νομού Αττικής, του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, του σωματείου Νέων Τεχνολογιών Πάτρας, του ΠΑΣΕ WIND, του σωματείου εργαζομένων FORTHNET – NETMED, του Σωματείου Εργαζομένων στη Vodafone – 360 Connect και λοιπών θυγατρικών, του σωματείου εργαζομένων Intracom Telecom και του Σωματείου εργαζομένων Cosmote-evalue Αττικής. Η υποδοχή από πλευράς πλειοψηφίας της ομοσπονδίας ήταν απαράδεκτη αφού την Παρασκευή τους υποδέχθηκε με security και κλειστές τις καγκελόπορτες του παραθεριστικού κέντρου της Τέμενης. Υπό το βάρος των αντιδράσεων τελικά δέχτηκε να γίνει διαδικτυακή παρέμβαση τη 2η μέρα του συνεδρίου από εκπροσώπους 4 σωματείων του κλάδου.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ σε ένα ακόμα συνέδριο δεν πήρε οριστική απόφαση ένταξης αυτών των σωματείων στη δύναμή της παραπέμποντας ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα στο μέλλον. Και σαν να μην έφθανε αυτό η  «Ενιαία Δύναμη» προχώρησε και σε διαγραφή του «Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ» (μετεξέλιξη της πρώην ΕΕΤΕ). Δηλαδή, αντί η ομοσπονδία να βγει ενισχυμένη σε σωματεία και σε αριθμό εργαζομένων που εκπροσωπεί βγήκε  αποδυναμωμένη από αυτό το συνέδριο! Τέλος περιορίστηκαν σε μια γενικόλογη απόφαση με ευχολόγια χωρίς να μπει τίποτα συγκεκριμένο για το πλαίσιο σύμβασης με το οποίο θα προχωρήσουμε στο τέλος του 22.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πως διαμορφώθηκε ο συσχετισμός δυνάμεων και πως ήταν στο προηγούμενο συνέδριο, το 2018.

  


  

Υ.Γ Η καρέκλα είναι πολύ γλυκιά, τόσο που φέρνει και σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα έχουμε δει όλα, σε αυτό θα κολλήσουμε;

Επισκέπτες