Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

24 Ιαν 2022

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Ενώ εδώ και μέρες η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη κακοκαιρία η διοίκηση  του ΟΤΕ άφησε τους εργαζόμενους στο ΕΛΕΟΣ της κακοκαιρίας. Αντί από το Σαββατοκύριακο να έχει λάβει τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ή ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί που φάνηκε ότι οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται, άφησε εργαζόμενους εγκλωβισμένους σε χώρους δουλειάς οι οποίοι ήταν αδύνατο να βρουν τρόπο να φύγουν.

 

Χαρακτηριστικά τα παρακάτω παραδείγματα:

 • Στο Διοικητικό Μέγαρο μέχρι τις 12:00 και την ώρα που τα ταξί αρνούνταν να πάνε, η εργοδοσία μέσω του «SituationCR», έστελνε SMS ότι η πρόσβαση είναι αδύνατη μόνο από την οδό Διονύσου! Όσοι συνάδελφοι δεν είχαν δικό τους μέσο και δεν έφυγαν με το λεωφορείο των 10.30 για Νερατζιώτισσα εγκλωβίστηκαν στο Μέγαρο και αναζητούσαν τρόπο διαφυγής με την εργοδοσία να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μόνη διέξοδος να βρεθεί κάποιος εργαζόμενος που είχε δικό του μέσο.
 • Μέχρι και τις 9:30 μέσω του ίδιου μηχανισμού η εργοδοσία μας διαβεβαίωνε ότι το μόνο κτήριο που ήταν αδύνατή η πρόσβαση ήταν οι αποθήκες Αυλώνα! Την ίδια ώρα το υπηρεσιακό λεωφορείο που μεταφέρει εργαζόμενους στις αποθήκες Πάρνηθας έκανε αναστροφή στην Μεταμόρφωση για Αθήνα λόγω αδύνατης πρόσβασης.
 • Στο Cosmote TV σε τμήματα που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και που η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με αλυσίδες η εργοδοσία δεν έχει ενημερώσει την πρωινή βάρδια που εργάζεται αυτή τη στιγμή πως θα αποχωρήσει. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με δική τους ευθύνη και με δικό τους μέσο καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα μεταφέροντας και συναδέλφους που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με δικό τους όχημα. Φυσικά σε περίπτωση που η επόμενη βάρδια δεν μπορέσει να φτάσει στο κτίριο, η διοίκηση θεωρεί λογικό οι εργαζόμενοι να εργαστούν ακόμα και διπλοβάρδια για να βγει το πρόγραμμα της τηλεοπτικής πλατφόρμας!

 

Είναι πραγματικά εξοργιστικός αλλά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός ο τρόπος που η εργοδοσία  αντιμετωπίζει τις ζωές των εργαζόμενων. Αν η εργοδοσία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή αποχώρηση των εργαζόμενων, ας τεθούν στη διάθεση των εργαζόμενων τα πολυτελή οχήματα των διευθυντών ώστε να αποκτήσει, έστω και για λίγο, αξία όλη αυτή η σπατάλη.

 Απαιτούμε:

·       Από τη διοίκηση του ΟΤΕ εδώ και τώρα:

 1. Με ευθύνη της εργοδοσίας να αποχωρήσουν όλοι οι εργαζόμενοι από τους χώρους δουλειάς
 2. Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων
 3. Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).
 4. Να δοθεί επίδομα θέρμανσης στους εργαζόμενους που δουλεύουν με τηλεργασία
 5. Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ακόμα και αν δουλεύουν με τηλεργασία, με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.
 6. Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής να πληρωθούν κανονικά.

 

·       Από την κυβέρνηση

 1. Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
 2. Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους»
 3. Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 4. Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

  

Επισκέπτες