7 Δεκ 2021

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ 13/12 – 17/12
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΣΚ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Από τη Δευτέρα 13/12 έως την Παρασκευή  17/12 θα διεξαχθούν οι εκλογές του ΠΑΣΥΠ – ΟΤΕ, του σωματείου που προέκυψε από την μετεξέλιξη του ΠΑΣΕ σε επιχειρησιακό σωματείο της μητρικής εταιρίας. Για εμάς οι εκλογές είναι μια μάχη διαμόρφωσης συσχετισμών ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουμε ένα σωματείο που:

 • Θα βρίσκεται απέναντι στην εργοδοσία και την εκάστοτε κυβέρνηση, θα διεκδικεί, θα συγκρούεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.  Που θα παλεύει για να μείνει ο νόμος έκτρωμα Χατζηδάκη στα χαρτιά, για την κατάργηση του συνόλου του αντεργατικού πλαισίου όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων.
 • Θα διαμορφώσει σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και όχι με βάση την κερδοφορία της εταιρίας, κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, θα βάλει φρένο στην εντατικοποίηση, στις απλήρωτες υπερωρίες, στα ατελείωτα standby
 • Που θα δίνει λόγο στους συναδέλφους και δεν θα τους έχει στο παρασκήνιο για να περνάνε ανεμπόδιστα τα σχέδια του εργοδότη

 

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι σκληρή. Τα τελευταία χρόνια με κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν δεκάδες νόμοι που τσάκισαν δικαιώματα δεκαετιών, με χτύπημα σε μισθούς, στην ασφάλιση, στο δικαίωμα στην απεργία, στη διεξαγωγή συλλαλητηρίων κλπ. Πάνω σε αυτά ήρθε ο νόμος Χατζηδάκη που περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεις που αφορούν την κατάργηση του 8ωρου, το χτύπημα στην λειτουργία των σωματείων. Η περιβόητη «ψηφιακή ανάπτυξη» με τον ΟΤΕ να έχει χτυπήσει πολλά έργα και  να έχει κάνει επενδύσεις για 5g, FTTH  σε εμάς μεταφράζεται σε ένταση της εκμετάλλευσης μας, εντατικοποίηση, πίεση να πιαστούν τα deadline, μείωση προσωπικούμε συγκροτημένα δικαιώματα, ωράριο λάστιχο, διαθεσιμότητα 24/7, πάγωμα μισθών.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑ…

Σε αυτές τις εξελίξεις οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ (τώρα πια «Ενιαία Δύναμη» που συνενώθηκαν) που έχουν την πλειοψηφία στο σωματείο είναι εκείνοι που, όπως λένε, «έβαλαν πλάτη» ώστε τόσο η εργοδοσία όσο και οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν τους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς με τη λιγότερη δυνατή αντίδραση από πλευράς εργαζομένων. Θέλουν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους υποταγμένα στα συμφέροντα και στους στόχους της εταιρίας. Διεκδικούν με βάση την κερδοφορία της εταιρίας και όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων. Με τις υπογραφές τους και με τη στρατηγική του κοινωνικού εταιρισμού χαρίζουν τον πλούτο που εμείς παράγουμε στην εργοδοσία και στους μετόχους

Σε αυτές τις εκλογές πάμε και με την πείρα όλων όσων έχουν γίνει εντός κι εκτός ομίλου ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια αλλά και των εξελίξεων στα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου. Η «Ενιαία Δύναμη» είναι αυτή που:

 • Υπέγραψε απαράδεκτες ΣΣΕ και εκτρωματικούς Κανονισμούς Προσωπικού για τις θυγατρικές του ομίλου ΟΤΕ (CTS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, EVALUE). Πέραν των μειώσεων μισθών και επιδομάτων οι κανονισμοί προσωπικού υιοθετούν πλήρως το νόμο Χατζηδάκη αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη ζητήματα όπως το ωράριο, ο κανονισμός μεταθετότητας, το πειθαρχικό, τα εξαιρέσιμα, τη Κυριακάτικη αργία, τις ειδικές άδειες κλπ Ουσιαστικά, δηλαδή, το σύνολο των θεσμικών μας  δικαιωμάτων επαφίεται στη διάθεση της εργοδοσίας. 
 • Στη μητρική υπέγραψαν επέκταση της τρέχουσας ΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2022 κάνοντας ξεκάθαρο ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΠΑΣΥΠ και το συνέδριο της ομοσπονδίας για να προχωρήσουν και στη μητρική στην υπογραφή μιας παρόμοιας ΣΣΕ με αυτές που υπέγραψαν στις θυγατρικές.
 • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας άφησαν στην τύχη μας και στο τι θέλει και αποφασίζει η εργοδοσία. Αφού στην αρχή της πανδημίας καλούσαν τους εργαζόμενους να εργαστούν ακόμα και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στη συνέχεια δεν προέβαλαν καμία διεκδίκηση για εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων ώστε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στον χώρο δουλειάς. Καμία διεκδίκηση να αξιοποιηθούν τα τόσα κτήρια που έχει ο ΟΤΕ για να μπορούμε να δουλέψουμε με ασφάλεια.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Ουσιαστικά υπογράφουν ΣΣΕ ίδιες και χειρότερες με αυτές που υπέγραφαν στα χρόνια της κρίσης με τη διαφορά όμως ότι σήμερα τόσο ο όμιλος ΟΤΕ όσο και ο κλάδος είναι σε φάση ανάπτυξης με εξασφαλισμένα δυσθεώρητα κέρδη για τα επόμενα χρόνια και μέσω των χρημάτων του ταμείο ανάκαμψης. Μάλιστα, για να υπερασπιστούν την ξεδιάντροπα εργοδοτική τους στρατηγική επικαλούνται στις ανακοινώσεις του «ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον» και κάνουν τον καθένα να αναρωτιέται αν αυτό είναι αρκετά δύσκολο περιβάλλον πότε θα είναι εύκολο το περιβάλλον; Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αποτελούν τους εκπροσώπους της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Δρουν με μοναδικό κριτήριο την εφαρμογή του σχεδιασμού της εργοδοσίας εις βάρος των συμφερόντων των εργαζόμενων.

Για αυτό και προχωράνε και σε εκλογές με αποκλειστική ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όπως αποδείχθηκε και στα υπόλοιπα σωματεία που εφαρμόσθηκε αποτελεί μια διαδικασία αντιδημοκρατική που καταργεί κάθε έννοια μυστικότητας ψήφου. Το κύριο, όμως, είναι ότι θέλουν τους εργαζόμενους στο παρασκήνιο, απονεκρωμένες συλλογικές διαδικασίες για να περνάνε ανενόχλητοι όλα τα μέτρα που υπηρετούν την κερδοφορία της επιχείρησης χωρίς να ανοίγει μύτη. Να τους βάλουμε φρένο, τα δύο μεγαλύτερα σωματεία του κλάδου, CTS και ΣΕΤΗΠ, κάνανε εκλογές με φυσική παρουσία.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ

Από την άλλη πλευρά είμαστε εμείς, η ΕΣΚ, που πιστεύουμε ότι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέφει στους ίδιους εξασφαλίζοντάς τους την ικανοποίηση των σύγχρονων διευρυμένων αναγκών τους. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η διεύρυνση της κερδοφορίας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, οι διαχρονικοί, δηλαδή, στόχοι της εργοδοσίας που υπηρετούν οι υπόλοιπες δυνάμεις, σημαίνει συνεχές ξεζούμισμα των εργαζόμενων και περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι εκλογές μας δίνουν την ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα και να βάλουμε τις βάσεις ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους τους στα συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα αγωνιστικό συνδικάτο, ένα συνδικάτο ταξικό που θα εκφράζει τα δικά μας και μόνο συμφέροντα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ψήφο στην ΕΣΚ και ενεργό συμμετοχή των εργαζόμενων στις διαδικασίες του συνδικάτου. Είναι πολύ πρόσφατοι οι νικηφόροι αγώνες στην efood και στην Cosco όπου οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και συσπειρώθηκαν στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων και κατάφεραν να επιβάλουν τα αιτήματά τους.

Στην Cosco οι εργαζόμενοι αφού επέβαλλαν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια προχωρούν σε διαπραγμάτευση για υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις. Αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι αυτή η υποχώρηση της Cosco σε απεργιακό αγώνα εργαζομένων δεν έχει ξανασυμβεί σε κανένα από τα λιμάνια παγκοσμίως στα οποία δραστηριοποιείται. Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι αν οργανωθούν και παλέψουν κάτω από τις δικές τους σημαίες.

Στην efood που δεν δέχτηκαν το εκβιαστικό δίλημμα της εργοδοσίας «μπλοκάκι ή απόλυση», έκαναν ΓΣ, 2 μοτοπορείες, απεργία και κατάφεραν όχι μόνο να μην μετατραπούν σε εργαζόμενους με μπλοκάκι αλλά κέρδισαν οι συμβάσεις τους να γίνουν αορίστου χρόνου. Την ιδια στιγμή  στον ΟΤΕ η δανεική εργασία συνεχώς διευρύνεται ενώ οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δεν γίνονται δεκτοί στα σωματεία γιατί το αρνούνται οι εργατοπατέρες που είναι στις διοικήσεις των σωματείων.

Αγωνιστική ανάταση μας έδωσαν και οι συνάδελφοι στη CTS κόντρα στην επαίσχυντη ΣΣΕ που υπέγραψε η «Ενιαία Δύναμη». η σθεναρή στάση των εργαζόμενων φαίνεται ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα αφού στην έκτακτη συνέλευση αντιπροσώπων είναι πιθανό να καταψηφισθεί η ΣΣΕ και να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις. Και σε αυτό τον αγώνα οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ και το ΣΕΤΗΠ πρωτοστατούν παλεύοντας για την οργάνωση των εργαζόμενων και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Σημείο αναφοράς αυτού του αγώνα αποτέλεσε τόσο η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στον νομό Αττικής, κάτι που συνέβη για 1η φορά, όσο και οι 2 στάσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν από το ΣΕΤΗΠ.

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις εκλογές των σωματείων αποφασίζουμε και για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα στο σύνολο του. Εκλέγουμε αντιπροσώπους για την ομοσπονδία και τα εργατικά κέντρα ψηφίζοντας ουσιαστικά και για εκπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Ουσιαστικά ψηφίζουμε για το αν θέλουμε τα σωματεία να είναι των εργαζομένων ή των εργοδοτών. Σε αυτό το δίλημμα κάθε εργαζόμενος απαντά ότι πρέπει να είναι των εργαζομένων. Αυτή η απάντηση στην κάλπη δίνεται μόνο με ψήφο στην ΕΣΚ. Μόνο με ψήφο στις ταξικές δυνάμεις, στις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Αν θέλουμε ένα σωματείου που:

 1.  Θα εκπροσωπεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα μας κόντρα στα θέλω της εργοδοσίας
 2. Θα παλεύει για διεύρυνση των δικαιωμάτων μας μέσα από ΣΣΕ που θα βελτιώνουν συνολικά τη θέση των εργαζόμενων
 3. Θα διεκδικεί ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, επαναφορά όσων μας έχουν κόψει τόσα χρόνια και εξίσωση όλων προς τα πάνω
 4. Δεν θα διοικείται από ανθρώπους της εργοδοσίας
 5. Δεν θα έχει μέλη τα στελέχη της εταιρίας που αξιολογούν, απειλούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους
 6. Θα συμμετέχει στους εργατικούς αγώνες για την απόκρουση των αντεργατικών νόμων

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΣΚ

 

Οι υποψήφιοι με την ΕΣΚ

Επισκέπτες