9 Νοε 2021

ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι ,

Τη προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφησαν ΣΣΕ σε ΟΤΕ, Cosmote, Cosmote Technical Services και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις οι οποίες όπως είχαμε προβλέψει είναι κομμένες και ραμμένες στο στρατηγικό σχεδιασμό της εργοδοσίας.

Σε Cosmote και ΟΤΕ ουσιαστικά έχουμε την επέκταση της υπάρχουσας ΣΣΕ μέχρι το Δεκέμβρη του 2022. Έτσι διατηρείται ο καταστροφικός μισθολογικός διαχωρισμός παλιών νέων και όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν παγωμένοι μισθολογικά  αφού η εργοδοσία συνεχίζει να επικαλείται την 6η ΠΥΣ του 2012.

Σε Cosmote Technical Services και ΓΕΡΜΑΝΟΣ έχουμε μια πρόγευση της αντίληψης της εργοδοσίας για το τι σημαίνει ΣΣΕ για την επόμενη 10ετία όπου ο κλάδος προβλέπεται να είναι σε ανάπτυξη κάτι που μαρτυρούν και οι επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ (μέρισμα στους μετόχους 1.2δις Ευρώ , λειτουργική κερδοφορία σταθερά άνω του 40% κλπ.).

Η Εργοδοσία και ο συνδικαλιστικός της βραχίονας, η «Ενιαία Δύναμη» εργοδοτικών συνδικαλιστών  που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό, πρακτικά διαλύουν κάθε κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ.

Οι συγκεκριμένες ΣΣΕ θεσμοθετούν την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου. Αυτό σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης και οι ανάγκες της παραγωγής, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με ρεπό αντί για υπερωρίες, χωρίς Κυριακές και αργίες.

Ζητήματα όπως το ωράριο, η πληρωμή υπερωριών, τα εξαιρέσιμα, το πειθαρχικό, ο κανονισμός μεταθέσεων, ουσιαστικά το σύνολο των θεσμικών δικαιωμάτων μας, αφήνονται στη διάθεση της εργοδοσίας. Χαρίζονται στη εργοδοσία τα 800.000€ που έκλεψε από τους εργαζόμενους από την παράνομη, μονομερή κατάργηση του λογαριασμού νεότητας, του ταμείου αλληλοβοήθειας και του συνταξιοδοτικού της Cosmote ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει θετική απόφαση της επιθεώρησης εργασίας που δικαιώνει τους εργαζόμενους.

Και το πιο εξωφρενικό ; Την  ώρα που ο ΟΤΕ σπάει το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, που οι μέτοχοί του καρπώνονται δισεκατομμύρια από τη δουλειά των εργαζομένων, που διαφημίζει κρατικά έργα που συνοδεύουν κρατικές επιδοτήσεις, η ΣΣΕ προβλέπει μισθολογικές μειώσεις από 2,5% έως 3,5%.

Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Ενιαίας Δύναμης λένε ήδη «ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούν να πετύχουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον».

Δύσκολο περιβάλλον εννοούν ότι ο ΟΤΕ θα καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος  του Ταμείου Ανάκαμψης  για την περίοδο 2022 – 2026 και σύμφωνα με διεθνείς Οίκους θα φτάσει τη λειτουργική κερδοφορία του σε ποσοστά άνω του 50% ;

Ας μας πουν οι κύριοι της Ενιαίας Δύναμης πότε θα είναι ευνοϊκό το περιβάλλον μήπως από σπόντα περισσέψει και κάποιο ξεροκόμματο για τους εργαζόμενους, τους αποκλειστικούς παραγωγούς όλου αυτού του πλούτου.

Αυτές οι πλευρές δεν ήθελαν να φωτιστούν στην αίθουσα της διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία γι’ αυτο και ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ την ΕΣΚ από την διαπραγματευτική ομάδα κατ’ απαίτηση των αφεντικών. Ήξεραν ότι όσο είμαστε εμείς εκεί θα άκουγαν τα επιχειρήματα των εργαζομένων που είναι μη αντιμετωπίσιμα.

Ο συνδυασμός της επέκτασης μιας κακής ΣΣΕ σε ΟΤΕ, Cosmote και του εργοδοτικού κουρελόχαρτου που υπέγραψαν σε Cosmote Technical Services, ΓΕΡΜΑΝΟΣ και προσεχώς στην Cosmote e-Value δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για κάθε εργαζόμενο στον Όμιλο ΟΤΕ και υπηρετεί το στόχο της εργοδοσίας που είναι να φτάσουμε το 2030 να παλεύουμε να έχουμε τους μισθούς και τα δικαιώματα του 2009. Όπως χρησιμοποίησαν τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες τη δεκαετία της κρίσης έτσι θα τις χρησιμοποιήσουν και τη δεκαετία της ανάπτυξης. Τα κέρδη στους μετόχους και ο λογαριασμός στους εργαζόμενους.

Η κατάσταση αυτή δεν ανατρέπεται ούτε με τη φυγή από τα σωματεία που ισχυροποιεί τις εργοδοτικές πλειοψηφίες αλλά ούτε και με την αναζήτηση εργασίας σε κάποια άλλη εταιρεία καθώς οι ΣΣΕ στον Όμιλο ΟΤΕ θα καθορίσουν το ύψος του μισθού σε όλο τον υπόλοιπο κλάδο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ανατρέπεται με ρήξη και οργάνωση. Ρήξη με τις εργοδοτικές ηγεσίες όλων των σωματείων και οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων από τα κάτω με συλλογή υπογραφών για να αποφασίσουμε εμείς τι σημαίνει «Σύγχρονη ΣΣΕ».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Η ισχυροποίηση των δυνάμεων που παλεύουν να οργανωθεί συνδικαλιστικά ο κλάδος όπως απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες με Κλαδική Ομοσπονδία που θα σπάσει το σπιράλ της υποταγής είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας που έχουν στα χέρια τους το τιμόνι των σωματείων. 

Επισκέπτες