Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

6 Οκτ 2021

Αν θέλετε να κατηγορήσετε κάποιον για τις ΣΣΕ κοιταχτείτε στον καθρέφτη

 

Η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων Cosmote (ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ) αφού δεν κατάφερε να βρει ένα επιχείρημα για να στηρίξει την απόφασή της για διεξαγωγή των εκλογών με το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λέει, σε ανακοίνωσή της, ότι η ΕΣΚ αντιδρά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία όχι γιατί αποτελεί προπομπό εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη αλλά γιατί, όπως γράφει η ανακοίνωση, δεν μας νοιάζει τι θα γίνει με τη ΣΣΕ! Η λέξη ντροπή δεν περιγράφει τον κατήφορό τους και την ένδεια των επιχειρημάτων τους. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα το επιχείρημα τους για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ήταν ότι οι υγειονομικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εκλογών με κάλπη. Μετά όμως από σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε και επιτρέπει τις εκλογές με κάλπη ντράπηκαν να πουν ότι θέλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία γιατί θέλουν την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και είπαν να το ρίξουν στο καλαματιανό βλέποντας σχέδιο της ΕΣΚ για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης. Απαντήστε έστω και τώρα στα ερωτήματα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία:

  • Πως διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου από πιέσεις της εργοδοσίας;
  • Με ποιο τρόπο θα ταυτοποιείται το κάθε μέλος του σωματείου που συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία;

Πέρα από το γεγονός ότι εδώ και μήνες με ανακοινώσεις είχαμε αναδείξει την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ να ξεκινήσουν έγκαιρα ώστε να μην υπήρχε το γνωστό επιχείρημα «μας πιέζει ο χρόνος ας υπογράψουμε ότι θέλει η εργοδοσία» να τους θυμίσουμε ότι το σωματείο έχει πάρει απόφαση να δώσει εξουσιοδότηση στη διοίκηση της ομοσπονδίας να διαπραγματευτεί για τη ΣΣΕ. Άρα, το επιχείρημα ότι προσπαθούμε να εμποδίσουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία για να μπουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση δεν στέκει πουθενά. Είναι γελοίο.

Αυτό που ισχύει είναι ότι θέλουν να υπηρετήσουν το σχέδιο της εργοδοσίας για υπογραφή διαφορετικών ΣΣΕ σε κάθε θυγατρική σπάζοντας το ενιαίο μέτωπο των εργαζόμενων που ιδιαίτερα στην πολυήμερη απεργία για την προηγούμενη ΣΣΕ είχε διαμορφώσει ως κοινό αίτημα όλων των συναδέλφων την υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Αυτό ενοχλεί την εργοδοσία αυτό φροντίζουν να σαμποτάρουν οι δυνάμεις της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Δεν είναι η 1η φορά ούτε πέφτουμε από τα σύννεφα.

Πέρα, όμως, από τις επιδιώξεις της εργοδοσίας η πρεμούρα τους να κάνουν εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογές που για 1η φορά γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί Γενική Συνέλευση μελών , είναι γιατί θέλουν να εφαρμόσουν το νομό – έκτρωμα του Χατζηδάκη. Έναν νόμο που αξίζει να θυμίσουμε ότι ανάμεσα σε πολλά άλλα προβλέπει:

  • Κατάργηση του 8ωρου και θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών
  • Απαγόρευση στην ουσία της απεργίας αφού για επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ προβλέπει ότι το 33% των εργαζόμενων θα πρέπει να δουλεύει τη μέρα της απεργίας
  • Ποινικοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης και της συνδικαλιστικής δράσης
  • Μετατροπή των συνδικάτων σε φορείς πλήρως ελεγχόμενους από κράτος και εργοδοσία αφού αφενός προβλέπει ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής όσων εργαζόμενων συνδικαλίζονται το οποίο θα διατηρεί το υπουργείο και θα μπορεί να δώσει πρόσβαση σε κάθε εργοδότη αφετέρου κάνει υποχρεωτική τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων δίνοντας δυνατότητα να μπαίνει στις συνελεύσεις των σωματείων ο οποιοσδήποτε
  • Κατάργηση της Κυριακάτικη αργία για τους περισσότερους κλάδους, αναμεσά τους και τις τηλεπικοινωνίες
  • ΣΣΕ προσαρμοσμένες απόλυτα στα θέλω της εργοδοσίας

Αυτά και άλλα πολλά προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη που οι δυνάμεις της πλειοψηφίας τρέχουν να εφαρμόσουν την ίδια στιγμή που εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα διαμορφώνουν ένα σχέδιο μπλοκαρίσματος του νόμου. Κι επειδή θυμήθηκαν τη ΣΣΕ να τους θυμίσουμε ότι ο νόμος Χατζηδάκη δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μπλοκάρουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι μια ΣΣΕ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις τους. Άρα, αν θέλουν να κατηγορήσουν κάποιον για το θέμα της ΣΣΕ ας κοιτάξουν στον καθρέφτη. Άλλωστε, το παρελθόν τους μαρτυρά τα πάντα.

Η εργοδοσία στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της ΣΣΕ για τη CTS άνοιξε τα χαρτιά της και είπε ότι θέλει μια ΣΣΕ στα όρια της ΣΣΕ του 2015 ποια θα είναι η δική μας απάντηση; «Δεν προλαβαίναμε και υπογράψαμε ότι μας έδωσαν» ή θα θέσουμε επιτακτικά το ζήτημα της διεκδίκησης μιας ΣΣΕ που θα απαντά στα προβλήματα και στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων;

Όλα τα παραπάνω, δηλαδή από τη μια μεριά η πρεμούρα τους να εφαρμόσουν το νόμο Χατζηδάκη, η υποστήριξή τους στο σχέδιο της εργοδοσίας για ξεχωριστές ΣΣΕ και ο περιορισμός του χρόνου διαπραγμάτευσης για να βρεθούμε προ τετελεσμένων και από την άλλη το κάλεσμα της ΕΣΚ να μπλοκάρουμε μαζί με όλα τα συνδικάτα της χώρας το νόμο Χατζηδάκη, να διεκδικήσουμε ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων Cosmote που διεξάγονται από  4 Οκτώβρη έως την Παρασκευή 8 Οκτώβρη.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ COSMOTE ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΣΚ

Επισκέπτες