29 Οκτ 2021

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΣΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Στο ΔΣ του συλλόγου CTS που πραγματοποιήθηκε εχθές 27/10, με μοναδικό θέμα την έγκριση της νέας ΣΣΕ,  καταθέσαμε μαζί με άλλες δυνάμεις τις υπογραφές 306 μελών του σωματείου με αίτημα να διεξαχθεί άμεσα ΓΣ μελών στην Αττική, με βάση το καταστατικό. Και αυτό για να αποφασίσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πλαίσιο και τους τρόπους διεκδίκησης για τη νέα ΣΣΕ, απορρίπτοντας τις απαράδεκτες αξιώσεις της εργοδοσίας.

Η πλειοψηφούσα παράταξη της «Ενιαίας Δύναμης», που έχει και την αυτοδυναμία, χωρίς ίχνος ντροπής, παραβιάζοντας το καταστατικό, προχώρησε κανονικά τη διαδικασία και χωρίς καμία νομιμοποίηση, υπερψήφισε μία ΣΣΕ που πετά στο καλάθι των αχρήστων ότι είχαμε κατακτήσει οι εργαζόμενοι με αγώνες και είχαν κατοχυρωθεί σε παλαιότερες ΣΣΕ.

 

Τα 18 μέλη της «Ενιαίας Δύναμης» στο ΔΣ με την ψήφο τους:

  • Επιτρέπουν στην εργοδοσία να εφαρμόσει πλήρως το νομοθετικό τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη. Αυτό σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης και οι ανάγκες της παραγωγής, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με ρεπό αντί για υπερωρίες, χωρίς Κυριακές και αργίες.
  • Εγκρίνανε ένα νέο Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού (ΕΚΠ), χωρίς καν να ξέρουν ποιος είναι αυτός, αφού το κείμενο της συμφωνίας δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με το περιεχόμενό του. Αυτό σημαίνει ότι ζητήματα όπως το ωράριο, η πληρωμή υπερωριών, τα εξαιρέσιμα, το πειθαρχικό, ο κανονισμός μεταθετότητας, και τόσα άλλα που αποτελούν το σύνολο των θεσμικών δικαιωμάτων γενικότερα, αφήνονται είτε στη διάθεση της εργοδοσίας, είτε στο νομοθετικό πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου του νόμου εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Χαρίζουν στη εργοδοσία τα 800.000€ που έκλεψε από τους εργαζόμενους από την παράνομη, μονομερή κατάργηση του λογαριασμού νεότητας, αλληλοβοήθειας και συνταξιοδοτικό της Cosmote. Και αυτό ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει θετική απόφαση της επιθεώρησης εργασίας που δικαιώνει τους εργαζόμενους. Προστατεύουν την διοίκηση από τυχών διεκδικήσεις.
  • Την ίδια ώρα που ο ΟΤΕ σπάει το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, που οι μέτοχοί του καρπώνονται δισεκατομμύρια από τη δουλειά των εργαζομένων, που διαφημίζει κρατικά έργα που συνοδεύουν κρατικές επιδοτήσεις, προχωρά σε μισθολογικές μειώσεις από 2,5% έως 3,5%. Γενικεύουν το αίσχος της προσωπικής διαφοράς για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους.

 

Με βάση τα παραπάνω, τα 18 μέλη της ΕΔΕ, παρέδωσαν τα κλειδιά του μεγαλύτερου επιχειρησιακού σωματείου της χώρας στην εργοδοσία. Απέναντι στο πραγματικά σύγχρονο αίτημα για σταθερό μισθό και δικαιώματα που επιτάσσουν οι τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας, προτάσσουν την εργασιακή ζούγκλα που διακηρύσσει ο εργοδότης. Του δίνουν το ελεύθερο να παίζει με bonus και παροχές, με την απειλή του αξιολογίου, να εντατικοποιεί την εργασία κατά βούληση προβάλλοντας την ανταμοιβή του «καλού και πρόθυμου» εργαζόμενου.

 

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 

Μας λένε ότι μία τέτοια ΣΣΕ είναι καλύτερη από την αβεβαιότητα του τέλους της μετενέργειας. Ότι ο εργοδότης θα είχε κάθε δικαίωμα να κόψει μονομερώς τα θεσμικά δικαιώματά μας.

Λένε ψέματα. Με βάση το προεδρικό διάταγμα του 2002 όπου η διοίκηση του ΟΤΕ εκμεταλλεύτηκε για την απόσχιση έργου, για τη δημιουργία των θυγατρικών, τα θεσμικά μας δικαιώματα θα διατηρούνταν έως και τις 7/1/2022.

 

Μας λένε ότι αυτή η ΣΣΕ είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Ότι «σήκωσαν την ευθύνη», καραμέλα που την έχουμε ακούσει σε κάθε αρνητική ΣΣΕ του παρελθόντος. Ότι η αυτοδυναμία τους, τους δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη διαφωνία του κάθε συναδέλφου.

Λένε ψέματα. Τρομοκρατήθηκαν από τις υπογραφές των εργαζομένων, από το γεγονός ότι το κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, προκήρυξε στάση εργασίας την ώρα του ΔΣ. Φοβήθηκαν την παρουσία των εργαζομένων. Για αυτό και επιδίωξαν την παρουσία της αστυνομίας έξω από το χώρο του ξενοδοχείου, εμφάνισαν μπράβους για να κάτσουν ήσυχοι οι εργαζόμενοι, να παρατηρούν αμέτοχοι την παράδοση άλλης μίας ΣΣΕ στην εργοδοσία.

 

Μας λένε ότι οι αγώνες μας δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ότι τελείωσε η εποχή που οι απεργίες τρόμαζαν τον εργοδότη. Προβάλουν τα αποτυχημένα όπως τα λένε αποτελέσματα απεργιακών κινητοποιήσεων του παρελθόντος. Καλλιεργούν το άθλιο επιχείρημα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Λένε ψέματα. Μόνο το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι από άλλους κλάδους κατάφεραν με τον αγώνα τους και κατέκτησαν ΣΣΕ. Εκεί που υπήρχαν ΣΣΕ επέβαλαν καλύτερους όρους μισθών και εργασίας. Στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στους οικοδόμους, στην efood. Και στις τρεις περιπτώσεις ο απεργιακός τους αγώνας αποφασίστηκε και οργανώθηκε με γενική συνέλευση μελών. Ας φανταστούμε λοιπόν ποσό πιο δυναμικοί θα ήταν οι αγώνες του παρελθόντος στον όμιλο ΟΤΕ, εάν αυτοί δεν μένανε μόνο στην απόφαση ενός ΔΣ, αλλά συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωσή τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι μέλη στα σωματεία του ομίλου.

 

Φοβούνται την διεξαγωγή ΓΣ. Τρομοκρατούνται στη σκέψη ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι  να αντιληφθούν την τεράστια δύναμη που διαθέτουν όταν παίρνουν αποφάσεις συλλογικά, όταν απορρίπτουν την λογική της ανάθεσης που τους δηλητηριάζει το μυαλό τόσα χρόνια. Ότι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι ο εργοδότης δεν είναι ανίκητος όπως τον παρουσιάζουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κούνησαν το δάκτυλό τους όταν εκατοντάδες σωματεία ήταν στο δρόμο ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα. Συμφωνούν με το χτύπημα κυβέρνησης εργοδοτών στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης.

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απογοήτευση, κανένας εφησυχασμός. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα παρόλο που η πλειοψηφία του σωματείου έσπευσε να υπογράψει. Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται καμία ΣΣΕ, προϊόν μίας έκθετης διαδικασίας που αποφάσισε χωρίς αυτούς για αυτούς.

Από αύριο συνεχίζουμε την προσπάθεια με μεγαλύτερο πείσμα και μαχητικότητα. Το κείμενο υπογραφών να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς. Να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αστειεύονται. Εμείς θα αποφασίσουμε τη σύμβαση θέλουμε. Εμείς θα αποφασίσουμε και τους τρόπους για να την επιβάλουμε.


Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να επαναλάβουν το έργο με τις υπόλοιπες ΣΣΕ που απομένουν στον όμιλο ΟΤΕ. Το παιχνίδι είναι στημένο και στα μέτρα τους, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

 

Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από τα παρακάτω τρία βασικά αιτήματα:

·                Την υπογραφή μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στη CTS, με εξίσωσή των μισθών και των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Την ένταξη δηλαδή στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο όλων των εργαζομένων, στα πρότυπα της σύμβασης του 2009, πριν δηλαδή επιβληθεί ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, με ταυτόχρονο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων καθώς και των ωριμάνσεων που επέβαλε η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο που της προσέφεραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

·                Την επαναφορά απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι από την μονομερή και παράνομη από πλευράς εργοδοσίας, κατάργηση των τριών ταμείων (νεότητας, αλληλοβοήθειας, συνταξιοδοτικό της Cosmote), που αφορούν συμφωνίες που έχουν επικυρωθεί σε παλαιότερες συλλογικές συμβάσεις.

·                Έναν Ενιαίο Κανονισμό Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, στα πρότυπα αυτού που ισχύει μέχρι και σήμερα, χωρίς τα αρνητικά για τους εργαζόμενους σημεία (άρθρο 13, μεταθετότητα και πολιτική ταξιδίων κλπ.).

 

Τις επόμενες μέρες οπλισμένοι με τη δύναμη που θα δώσουν με τη συμμέτοχή τους στο κάλεσμα υπογραφών οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, θα πάρουμε όλα τα μέτρα, νομικά, δικαστικά ή ότι άλλο χρειαστεί για να αλλάξει αυτό τον αρνητικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.

Καλούμε τις τοπικές διοικούσες, τα μέλη τους, ανεξάρτητα από την παράταξη που εκλέχτηκαν, να συγκροτήσουν ΓΣ, να πάρουν αποφάσεις για το αν δέχονται αυτή τη σύμβαση. Να κάνουν σαφές στην κεντρική διοίκηση του συλλόγου ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν. Να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου. Να πάρει δύναμη ο κάθε συνάδελφος, όπου και αν εργάζεται.

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ

ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ

 

 

Επισκέπτες