Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

4 Οκτ 2021

ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΣΕ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 Η αγωνιστική διεκδίκηση μίας πραγματικά σύγχρονης ΣΣΕ για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους είναι πλέον μονόδρομος. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη στάση που κράτησε η εργοδοσία στην τελευταία συνάντηση, όπου είχε οριστεί για να συζητηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφάσισε το σωμάτιο μας για την επόμενη ΣΣΕ. Η διοίκηση απάντησε ότι δεν έχει να αντιπροτείνει κάτι γιατί οι προτάσεις από την πλευρά των εργαζομένων είναι πολύ μακριά από αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Ανάφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της διοίκησης, ότι το ύψος των αποδοχών που διεκδικούν οι εργαζόμενοι «δεν προωθεί την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, ενώ συγχρόνως δεν πριμοδοτεί την αλλαγή». Επιπλέον ανέφερε ότι με αυτό το πλαίσιο η εργοδοσία «δεν θα μπορέσει να δώσει ευκαιρίες ώστε οι εργαζόμενοι να αναπτυχθούν», εννοώντας φυσικά ότι δεν θα μπορεί να αξιοποιεί το ίδιο εύκολα το μαστίγιο του αξιολογίου και το καροτάκι των διευθυντικών παροχών, κατά πως βολεύει τις ανάγκες της παραγωγής. Το πραγματικά εξοργιστικό όμως είναι ότι κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να «ξαναδούν το διεκδικητικό πλαίσιο», αφού κατά τη γνώμη τους «δεν είναι ελκυστικό» και να επανέλθουν αφού το διορθώσουν!

Τα παραπάνω μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν ρεκόρ απόδοσης μερισμάτων στους μετόχους για το 2021 και τα ελληνικά δεδομένα, 590 εκατομμυρίων. Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη ανακοινώνουν ότι στον κλάδο μας «θα βρέξει δισεκατομμύρια» από επιδοτήσεις, για έργα σαν και αυτά που ο ΟΤΕ διαφημίζει ότι αναλαμβάνει, ως ο πρωταγωνιστής της λεγόμενης ψηφιακής μετάβασης της χώρας.

 

Αποκαλύπτονται επίσης περίτρανα τα ψέματα του συμβιβασμένου συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ, Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες γιατί:

  1. Καλλιεργούσαν τον αποπροσανατολισμό – εφησυχασμό ότι οι μειώσεις που οι εργαζόμενοι υποστήκανε σε μισθούς και δικαιώματα θα ήταν προσωρινές.
  2. Καταδίκασαν τους νεότερους εργαζόμενους σε μισθολογική βαρυχειμωνιά για τον ίδιο λόγο, εντάσσοντας τα μισθολογικά κλιμάκια σε καταψύκτη 11 χρόνων και συνεχίζουμε.
  3. Χειραγώγησαν τις συνειδήσεις εργαζομένων και πέρασαν δύο ΣΣΕ σε μία με τη σύμβαση του 2015, τέτοια που να διασπά και να διαχωρίζει σε όλα τα επίπεδα (μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά), τους νέους από τους παλιούς εργαζόμενους.

Τα παραπάνω διαφημίστηκαν ως απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου ο όμιλος να διατηρήσει την κερδοφορία του σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο όμιλος όμως όχι μόνο διατήρησε, αλλά εκτόξευσε την κερδοφορία του πατώντας πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Με θράσος τώρα ο εργοδότης ζητάει να τροφοδοτήσουμε άλλον ένα κύκλο κερδοφορίας, ζητώντας μάλιστα από το σωματείο να βάλει πλάτη προκειμένου να ενισχυθεί «η ευελιξία και  ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών σχέσεων», όπως μεταφράζουν την μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, τη δουλειά λάστιχο κατά πως βολεύει τις ανάγκες της παραγωγής.


Ζητάνε να παραμείνουμε για μία ακόμα δεκαετία με σκυμμένο το κεφάλι.

Η προκλητικότητα της εργοδοσίας δεν προέκυψε από το πουθενά. Έχει καλομάθει όλα αυτά τα χρόνια να της προσφέρονται απλόχερα δισεκατομμύρια, με την υπογραφή των εργατοπατέρων που αποτελούν την πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ. Δισεκατομμύρια που προέρχονται από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, για να τα μασουλάνε οι μέτοχοι που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία. Από την άλλη γνωρίζει ότι έχει στη φαρέτρα της το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που έχτισαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, με αποκορύφωμα τον πρόσφατο νομοθετικό τερατούργημα του Χατζηδάκη. Για αυτά φυσικά οι ίδιες πλειοψηφίες στα πρωτοβάθμια σωματεία και την ΟΜΕ όχι μόνο δεν έχουν βγάλει τσιμουδιά, αλλά φρόντιζαν να καθησυχάζουν λέγοντας ότι αφορούν κάποιους άλλους εργαζόμενους και όχι τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν θεωρούμε περασμένα – ξεχασμένα ότι χάσαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να συνεχίζουμε να παραμένουμε μισθολογικά παγωμένοι όταν έχουμε χτίσει το οικονομικό θαύμα που η διοίκηση του ΟΤΕ διαφημίζει. Κοκορεύονται για την τεχνολογική υπεροχή που τους εξασφαλίζει τα ηνία του κλάδου, τεχνολογική υπεροχή που προέκυψε από το μυαλό και τα χέρια των εργαζομένων. Όμως πλέον, όπως και εμείς οι εργαζόμενοι, έτσι και η διοίκηση, γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς εμάς που σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και συντηρούμε τα έργα του ομίλου δεν είναι τίποτα.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ

ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

 

Η προκλητικότητα των απαιτήσεων της εργοδοσίας πρέπει να απαντηθεί άμεσα! Με ποιο δικαίωμα τολμάνε να «συμβουλεύουν» το σωματείο για το ποια απόφαση θα πάρει;

Οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο, η παράταξη της ΕΣΚ ΟΤΕ στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4/10 ζητήσαμε το αυτονόητο. Η απαράδεκτη στάση της διοίκησης να μην μείνει αναπάντητη. Για αυτό και προτείναμε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 11/10.

Η πρότασή μας δεν πέρασε. Και αυτό γιατί το σύνολο των υπολοίπων παρατάξεων αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταπιούν τις προσβολές της διοίκησης. Τους ενημερώνουμε όμως ότι οι εργαζόμενοι είναι υποψιασμένοι πλέον. Δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν άλλη μία σύμβαση αίσχους, που θα τρώνε οι μέτοχοι τα μερίσματα που εμείς παράγουμε στην υγειά των κορόιδων.

Το μόνο πραγματικά σύγχρονο, ρεαλιστικό πλαίσιο είναι αυτό που εξυπηρετεί τις διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα τώρα που η εργατική τάξη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε ήδη πλατιάς, λαϊκής κατανάλωσης, που από ότι φαίνεται έχει ήδη έχει ξεκινήσει, με αποκορύφωμα τις προβλέψεις για την άνοδο στην τιμή του ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά 50%. Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από τα παρακάτω τρία βασικά αιτήματα:

  • Την υπογραφή μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στη CTS, με εξίσωσή των μισθών και των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Την ένταξη δηλαδή στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο όλων των εργαζομένων, στα πρότυπα της σύμβασης του 2009, πριν δηλαδή επιβληθεί ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, με ταυτόχρονο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων καθώς και των ωριμάνσεων που επέβαλε η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο που της προσέφεραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
  • Την επαναφορά απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι από την μονομερή και παράνομη από πλευράς εργοδοσίας, κατάργηση των τριών ταμείων (νεότητας, αλληλοβοήθειας, συνταξιοδοτικό της Cosmote), που αφορούν συμφωνίες που έχουν επικυρωθεί σε παλαιότερες συλλογικές συμβάσεις.
  • Έναν Ενιαίο Κανονισμό Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, στα πρότυπα αυτού που ισχύει μέχρι και σήμερα, χωρίς τα αρνητικά για τους εργαζόμενους σημεία (άρθρο 13, μεταθετότητα και πολιτική ταξιδίων κλπ.).

 

Τα παραπάνω αιτήματα που πρότεινε η ΕΣΚ ΟΤΕ δεν είναι τα μόνα, αλλά είναι τα βασικότερα εάν θέλουμε να μιλάμε για σύμβαση θεμέλιο για μία κερδισμένη 10ετία για τους εργαζόμενους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην CTS να αγκαλιάσουν τα παραπάνω αιτήματα που είναι πιο κοντά στις ανάγκες της εποχής μας, με το πως έχει διαμορφωθεί από τους ίδιους η παραγωγικότητα της εργασίας και η εξέλιξη της τεχνολογίας. Να κάνουν στην άκρη τις φωνές που παρουσιάζουν την εργοδοσία παντοδύναμη, που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σαν δούλοι τον 21ο αιώνα, για να συνεχίσουν να ταΐζονται παράσιτα που δεν έχουν ιδέα από εργασία στο πεδίο, από σχεδιασμό και οργάνωση της παραγωγής.

Τους καλούμε επίσης να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να απαντήσουν όπως αξίζει σε έναν προκλητικό εργοδότη που νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων. Τους καλούμε να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις, που όλα αυτά τα χρόνια ξήλωσαν για λογαριασμό της εργοδοσίας αυτά που με κόπο και αγώνες, με τη δύναμή τους έχτισαν.

 ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΣΣΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ

Επισκέπτες