Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

29 Σεπ 2021

ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜEΝΩΝ COSMOTE

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε, ούτε καν του ΔΣ, για τον ορισμό των εκλογών, οι παρατάξεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) και ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΠΑΣΚΕ) που πλέον εκφράζονται μέσα από  κοινό ψηφοδέλτιο αποφάσισαν να κάνουν τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία κατά παράβαση κάθε άρθρου του καταστατικού μας.

Φέρνουν το νόμο Χατζηδάκη από το παράθυρο επικαλούμενοι μάλιστα υγειονομικά πρωτοκόλλα. Σύμφωνα με την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικούς της εκπροσώπους όταν εργάζεσαι δεν υπάρχει ο περιορισμός των 150 ατόμων σε ένα κτίριο, αλλά όταν συμμετέχεις στις διαδικασίες του σωματείου σου, όταν το δυναμώνεις με την φυσική σου παρουσία, τότε αποτελείς κίνδυνο και υγειονομική βόμβα. Την ίδια περίοδο διεξάγονται εκλογές με φυσική παρουσία στο Σωματείο Εργαζομένων CTS, ετοιμάζουν εκλογές στο ΣΕΤΗΠ ακόμα και στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή το σωματείο του προέδρου της ΓΣΕΕ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ

 Δεν λέμε όχι στη χρήση ψηφιακών μέσων που θα διευκολύνουν τη συνδικαλιστική δράση. Λέμε ΟΧΙ στην αντικατάσταση των μαζικών διαδικασιών του σωματείου μας, όπου οι εργαζόμενοι, μαζεύονται, συζητούν, αντιπαρατίθενται, και αποφασίζουν ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και όχι μέσα από μία οθόνη με likes και χεράκια όπου κυριαρχεί η άποψη του ισχυρού και επιδιώκεται να αλλοιωθεί η βούληση των μελών του συλλόγου μας από τις δυνάμεις της εργοδοσίας. Πρόκειται για  ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Ενώ την ίδια ώρα θα δρουν ανεμπόδιστα οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και του κράτους να παρεμβαίνουν στις αρχαιρεσίες και στις αποφάσεις των συνδικάτων, να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με άγνωστο ποιοι και πώς θα αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Τα ερωτήματά μας παραμένουν αναπάντητα.

  • Πώς προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μελών του Σωματείου μας;
  • Ποια Πλατφόρμα έχει επιλεγεί;
  • Πως διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;
  • Με ποιο τρόπο θα ταυτοποιείται το κάθε μέλος του σωματείου που συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία;

Η  εμπειρία από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και από τον ΠΑΣΥΠ Γερμανός και από σωματεία των τραπεζών δείχνει ότι  τα μέλη και τα όργανα του σωματείου μετατρέπονται σε γλάστρες για διακόσμηση. Η εφορευτική επιτροπή δεν έχει κανένα έλεγχο, μπορεί να ψηφίσει ένας για 15 (; μόνο), κανένα μέλος του σωματείου δεν μπορεί να ελέγξει την διαδικασία και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης (!) της ψήφου, με την παραίνεση του κατάλληλου προϊσταμένου. Στην τελική μπορεί ο ίδιος ο προϊστάμενος να ψηφίσει για εσένα, αφού «είμαστε μια οικογένεια» και θα ξέρει το καλό σου, καλύτερα από εσένα. Γι αυτό δεν μας έχουν ακόμη απαντήσει στα ερωτήματα, γιατί για όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να εγγυηθεί ο υπεύθυνος οποιασδήποτε πλατφόρμας.

Δεν θα δεχτούμε να εφαρμοστεί ο Νόμος Χατζηδάκη ούτε στις εργασιακές μας σχέσεις, ούτε στην διάλυση των σωματείων. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές του σωματείου, με φυσική παρουσία, ταυτοποίηση του μέλους και μυστική ψηφοφορία. Να ενισχύσουν την ΕΣΚ ΟΤΕ, την πραγματική δύναμη ανατροπής και διεκδίκησης  για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, των εργατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών μας.

Επισκέπτες