28 Σεπ 2021

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι εκλογές του σωματείου μας του Συλλόγου εργαζομένων στην Cosmote.

Η διαπραγμάτευση της ΣΣΕ ξεκινά αμέσως μετά το τέλος των εκλογών και όπως είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα τους θα καθορίσει και το περιεχόμενο της. Θα έχουμε άραγε πάλι μια από τα ίδια όπου οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας ( ΑΚΕ & ΣΥΜΜΑΧΙΑ που ενώθηκαν σε ένα ψηφοδέλτιο) κινούμενοι πάνω σε εργοδοτικές ράγες θα σας πουν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να πετύχουμε κάτι καλύτερο ή θα προκύψει ένας νέος συσχετισμός που θα θέσει στο προσκήνιο την ικανοποίηση των αναγκών των  εργαζομένων των πραγματικών παραγωγών του πλούτου;

Η εργοδοσία θέλει με την επερχόμενη ΣΣΕ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να μην σηκώσουν κεφάλι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θέλουν να διαλύσουν κάθε κεκτημένο και να μειώσουν κάθε παροχή. Γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτό θα είναι δύσκολο να επιβληθεί σε υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους που έχουν επίγνωση του πλούτου που παράγουν και θεωρούν καθοριστικό παράγοντα τον απόλυτο έλεγχο του Συνδικάτου μας. Για αυτό επιστρατεύουν το μεγάλο όπλο την «ενότητα» των παρατάξεων με τις οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια υπογράφουν τις ΣΣΕ που μας έφεραν μέχρι εδώ.

Εμείς θεωρούμε ότι καθοριστικός παράγοντας για να ανατραπούν οι στόχοι των αφεντικών μας είναι η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση. Η ανυποχώρητη ενότητα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από το αντικείμενο, την εργασιακή σχέση κ το βαθμό εξειδίκευσης  μακριά από την προσπάθεια της εργοδοσίας να μας ξεμοναχιάσει να μας διασπάσει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η συλλογική δράση είναι ξεπερασμένη ώστε να μην μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο με ενιαία αιτήματα.

Με βάση τα παραπάνω οι δυνάμεις της ΕΣΚ θεωρούμε ότι τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ώριμες οι συνθήκες για τη διεκδίκηση μίας πραγματικά σύγχρονης συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να εξυπηρετεί τις διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ειδικά σήμερα που μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, με αποκορύφωμα τις προβλέψεις για την άνοδο στην τιμή του ρεύματος κατά 50%.

Μια τέτοια σύμβαση μπορεί να διεκδικηθεί μόνο αν γίνει αίτημα όλων των εργαζομένων και δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος από το να κριθεί στις εκλογές του Σωματείου μας. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα αλλαγής συσχετισμών προς την εργοδοσία στηρίζοντας το πλαίσιο μας κόντρα στη πρόθεση των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού να εγκλωβιστεί το σωματείο στην στρατηγική επιδίωξη των αφεντικών μας.

Η πρόταση μας τίθεται στη κρίση σας και σας καλούμε να μας στείλετε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να την κάνει καλύτερη.

Διεκδικητικό πλαίσιο προς την εργοδοσία:

 • Έναρξη των συνομιλιών με δεδομένες τις κατακτήσεις που προβλέπει η ΣΣΕ που ισχύει έως και σήμερα τόσο σε μισθολογικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο (π.χ. Επίδομα Παιδικού σταθμού)
 • Υπογραφή μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στη Cosmote, με εξίσωσή των μισθών και των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Την ένταξη δηλαδή στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο όλων των εργαζομένων, στα πρότυπα της σύμβασης του 2009, πριν δηλαδή επιβληθεί ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλιούς και νέους .
 • Κατάργηση στη πράξη του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων καθώς και των ωριμάνσεων που επέβαλε η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο που της προσέφεραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
 • Καμία εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, για καταστρατήγηση του 8ώρου με απλήρωτες υπερωρίες και «ρεπό» που η Τηλεργασία και η εντατικοποίηση θα μετατρέψουν σε μαύρη εργασία, προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Να σταματήσει από την εργοδοσία η υπονόμευση της ΣΣΕ.
 • Ενιαίος Κανονισμός Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, που θα θωρακίζει τους συναδέλφους από την επιθετικότητα της εργοδοσίας, απαλλαγμένος από κάθε αντεργατική διάταξη.
 • Να παρθούν άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τακτικός και ουσιαστικός ιατρικός έλεγχος των εργαζομένων με ευθύνη των ιατρών εργασίας. Εβδομαδιαίος διαγνωστικός έλεγχος στο σύνολο των εργαζομένων στη Cosmote , για την νόσο Covid19, είτε αυτοί είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, αποκλειστικά με κόστος της εργοδοσίας. Να σταματήσει άμεσα η κατάθεση των πιστοποιητικών εμβολιασμού στην εργοδοσία. Τον έλεγχο να τον επωμιστούν οι ιατροί εργασίας.
 • Δεν δεχόμαστε να μετατραπεί το Προσωπικό Ασφαλείας σε επίσημο απεργοσπαστικό μηχανισμό όπως επιτάσσει ο Νόμος Χατζηδάκη με το Εγγυημένο Ποσοστό Λειτουργίας.

 

Διεκδικητικό πλαίσιο προς την κυβέρνηση:

·       Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξησή του. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.

 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Συλλογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς.
 • Κατάργηση όλων των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ, όπως οι νόμοι Βρούτση και Χατζηδάκη. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.
 • Κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά στα συνδικάτα. Επαναφορά της Γενικής Συνέλευσης ως του αποκλειστικού οργάνου των εργαζομένων που αποφασίζει για τη διεξαγωγή της σε μια επιχείρηση, με τα ποσοστά συμμετοχής που προβλέπονταν πριν από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Κατάργηση του «προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών» και της αντίστοιχης απεργοσπαστικής διάταξης. Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο. Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).
 • Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα συνδικάτα καθορίζουν με βάση τα καταστατικά τους και υπερασπίζονται τις μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες τους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τις αρχαιρεσίες τους για τα ΔΣ και τους αντιπροσώπους, για τη λήψη απόφασης για απεργία, διαφυλάσσοντας τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας με τη φυσική παρουσία των μελών τους. Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών. Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.
 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση - Κατρούγκαλου - Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας και Φαρμάκου. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.
 • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν ΕΣΚ όλοι μαζί  να αλλάξουμε τον αρνητικό συσχετισμό να πάρουμε στα χέρια μας το σωματείο να μην το αφήσουμε στα χέρια της εργοδοσίας .

ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Επισκέπτες