Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

7 Σεπ 2021

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΣΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Την Τετάρτη 1/9, μία μέρα μετά τη συγκρότηση του προεδρείου της CTS, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής με κύριο θέμα την έναρξη της διαδικασίας για τη διεκδίκηση της νέας ΣΣΕ για τους εργαζόμενους της CTS. Η ΕΣΚ ΟΤΕ για μία ακόμα φορά επανέλαβε την διαχρονική της θέση, για την ανάγκη υπογραφής μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στη CTS, με απαραίτητη την εξίσωσή των μισθών και των όρων προς τα πάνω, στα πρότυπα της σύμβασης του 2009, πριν δηλαδή υπάρξει ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλιούς και νέους και πριν η εργοδοσία επιβάλει το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, συνυπολογίζοντας φυσικά τις ωριμάνσεις και τις προσαυξήσεις που οι εργαζόμενοι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή θα είναι και η θέση της ΕΣΚ ΟΤΕ όταν θα γίνει συγκεκριμένο και το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με αυτό το θέμα.

Τονίσαμε μάλιστα ότι στην περίπτωση που η ΟΜΕ ΟΤΕ είχε μετατραπεί σε κλαδική ομοσπονδία, στην κατεύθυνση δηλαδή που πίεζαν οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ και είχε υπογραφεί μία ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, οι όροι που θα δίναμε την μάχη θα ήταν πιο ευνοϊκοί. Παρόλα αυτά καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν το παραπάνω πραγματικά σύγχρονο πλαίσιο, το οποίο απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους και στον τεράστιο πλούτο που παράγουν, τον οποίο και καρπώνονται μέτοχοι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία.

            Στη συνεδρίαση επίσης θέσαμε μία σειρά από ζητήματα που πρέπει το σωματείο να δει άμεσα:

·       Η κυβέρνηση αφού κήρυξε τον πόλεμο στην εργατική τάξη ψηφίζοντας το νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά, προχωρά σε νέα επίθεση αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο το ασφαλιστικό. Αρχίζοντας από την επικουρική σύνταξη οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να τζογάρουν τους κόπους μιας ζωής στις χρηματιστηριακές λοταρίες, προκειμένου το κεφάλαιο να χρηματοδοτείται με τον ιδρώτα τους. Δεν αφορά κάποιο μακρινό μέλλον αλλά τους εργαζόμενους του σήμερα αλλά και αυτούς που ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη αφού τα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν με διάλυση. Προτείναμε μάλιστα τη συμμετοχή του συλλόγου της CTS στο συλλαλητήριο που διοργανωνόταν την ίδια μέρα ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

·       Η κυβέρνηση με πρόσχημα τους εμβολιασμούς, πίσω από τους οποίους προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για την αναζωπύρωση της πανδημίας ξεκινά νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Διαχωρίζει τον λαό σε εμβολιασμένους και μη, ζητώντας οι δεύτεροι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα διαγνωστικά τεστ για να συνεχίσουν να εργάζονται. Το παραπάνω ζήτημα αφορά και τους εργαζόμενους στη CTS. Για αυτό το λόγο προτείναμε να γίνει παρέμβαση στην εργοδοσία προκειμένου να καλύψει με δικά της έξοδα τα διαγνωστικά τεστ των εργαζομένων. Παράλληλα προτείναμε να ξεκινήσει άμεσα μία καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων στη CTS, με ευθύνη των ιατρών εργασίας, για να διαλυθούν τυχόν αμφιβολίες που έχουν εργαζόμενοι. Να σταματήσει άμεσα η δήλωση εμβολιασμού στο smart HR και η δήλωση να γίνεται στους κατεξοχήν αρμόδιους που είναι οι ιατροί εργασίας.

·       Ζητήσαμε να γίνει άμεσα παρέμβαση για το ζήτημα των διοικητικών – οικονομικών εργαζομένων στη CTS, την σύμβαση των οποίων η εργοδοσία επιχειρεί να τροποποιήσει μονομερώς και παρανόμως, αλλάζοντάς τους το αντικείμενο εργασίας και κάνοντας τους τεχνικούς πεδίου, αφού ισχυρίζεται ότι η θέση τους καταργείται! Πολλοί από αυτούς είναι μεγάλοι σε ηλικία, με αρκετά προβλήματα υγείας. Ο σκοπός είναι φανερός. Με όχημα το αξιολόγιο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να συρθούν σε ακόμα μία «εθελούσια» ή κανονική απόλυση. Να σταματήσει άμεσα η τρομοκράτηση των εργαζομένων. Να απασχοληθούν σε θέσεις που είναι κοντά στο αντικείμενο στο οποίο προσλήφθηκαν.

 

ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ…

 

…είχε γράψει ο ποιητής της ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος και μελοποίησε αργότερα ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης που το έργο του ήταν και θα συνεχίσει να είναι σύμβολο όλων των εκμεταλλευόμενων του κόσμου. Αυτός ο στίχος ταιριάζει γάντι στις συζητήσεις που αναπτύσσονται στα κοινωνικά δίκτυα, καθοδηγούμενες από προσφάτως αναβαπτισμένους εργατοπατέρες, που είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό και αποκήρυξαν τον πρότερο συνδικαλιστικό τους βίο. Τότε που συμφωνούσαν με την οποιαδήποτε απόφαση έπαιρνε η παράταξή τους, ακόμα και αν αυτή έβρισκε ζημιωμένους τους εργαζόμενους, προκειμένου να αναπτυχθεί η κερδοφορία του ομίλου ΟΤΕ.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν ένα μόνο στόχο. Το να αμαυρωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων η διαχρονική θέση της ΕΣΚ, την οποία ακολουθεί μάλιστα σταθερά όλα τα χρόνια της ύπαρξής της στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ. Αυτή η θέση λέει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο προκύπτει μέσα από μυστική ψηφοφορία στο πρώτο ΔΣ, θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό – αναλογικό. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκπροσωπούνται στο προεδρείο, δηλαδή στην εκτελεστική επιτροπή, ακόμα και παρατάξεις που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων που θα τους εξασφάλιζε μία τέτοια θέση.

Για αυτό το λόγο, στο πρώτο ΔΣ του συλλόγου της CTS και πριν την ψηφοφορία για την ανάδειξη της εκτελεστικής επιτροπής, οι δυνάμεις της ΕΣΚ ΟΤΕ έκαναν τη δήλωση που κάνουν πάντα: Κάλεσαν το σύνολο των μελών του ΔΣ να αναλάβουν την ευθύνη και να εκλέξουν αναλογικό – αντιπροσωπευτικό προεδρείο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την κατ’ αναλογία μείωση των μελών που θα έχει η πρώτη, σε δύναμη, παράταξη στο προεδρείο. Παράλληλα δηλώσαμε ότι η ΕΣΚ ΟΤΕ, ως τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη, θα δηλώσει υποψηφιότητα για την τρίτη σε τάξη εκλόγιμη θέση, δηλαδή τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία και τελικά πήραμε.

Από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών αποδεικνύεται ότι ψηφίζαμε για την κάθε θέση με βάση την παραπάνω θέση μας. Παρόλα αυτά ούτε αναλογικό, αλλά ούτε και αντιπροσωπευτικό ήταν το προεδρείο που εκλέχτηκε αφού μέλος του ΔΣ που ανήκει στην «ενιαία δύναμη εργαζομένων», διεκδίκησε και πήρε μία επιπλέον θέση στην εκτελεστική. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η πρώτη σε δύναμη παράταξη είναι αυτή που έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι αυτοδύναμη.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι αρχιτέκτονες της τελευταίας εχθρικής για τους εργαζόμενους, ΣΣΕ, οι συνάδελφοι της «Ενωτικής συνεργασίας», πως γίνεται αυτή η επιπλέον θέση να δόθηκε με την «ανοχή», όπως ισχυρίζονται σε ανακοίνωσή τους της ΕΣΚ; Αφού τα μέλη μας στο ΔΣ, ψηφίζαμε ακριβώς τα ίδια ονόματα που ψήφιζαν και οι ίδιοι.

Ας μας απαντήσουν και οι συνάδελφοι της ΑΣΕ που έκλεισαν τάχα την OtePlus το 2015. Τι ψήφισαν όταν κρινόταν η τελευταία «κλεμμένη» θέση από την «Ένωση Τεχνικών»; Μήπως κατά την προσφιλή τους μέθοδο ψήφισαν λευκό; Μήπως είναι αυτοί τελικά που χάρισαν την θέση στην «Ενιαία Δύναμη»; Έχουν άλλωστε την ικανότητα να διευκολύνουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του σωματείου ψηφίζοντας λευκό και να παριστάνουν μετά τους αδιάφθορους. Έτσι δεν κάνανε και με τη σύμβαση του 2015;

 

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με την εργοδοσία για την ΣΣΕ. Οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο, καλούμε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις παρατάξεις να αναλογιστούν την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, περίοδος που χαρακτηρίζεται από την όξυνση της επιθετικότητας του κεφαλαίου και φυσικά τη διεκδίκηση της ΣΣΕ στη CTS. Προειδοποιούμε τους πάντες να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα, να μην διακινδυνεύσουν την λειτουργία του σωματείου που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να βάλει στο στόχαστρο, την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου συνολικά, αλλά και να διεκδικήσει μία σύμβαση πολύ πιο κοντά στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στη CTS. Αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί με μία ενιαία συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στη CTS με εξίσωση μισθών  και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Επισκέπτες