16 Σεπ 2021

ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σε περίπου 20 μέρες ξεκινούν οι εκλογές του σωματείου μας του Συλλόγου εργαζομένων στην Cosmote.

Στις εκλογές αυτές θα αναμετρηθούν δυο αντιδιαμετρικές αντιλήψεις για το τι είναι ένα σωματείο εργαζομένων για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο μιας ΣΣΕ και πως αυτό μπορεί να διεκδικηθεί και να γίνει πραγματικότητα.

 Από τη μία θα είναι το ψηφοδέλτιο που ενώνει όλες εκείνες τις δυνάμεις που συμφωνούν με την στρατηγική των αφεντικών μας , είναι οι ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θεωρούν διαχρονικά ότι η ΣΣΕ είναι ένα εργαλείο που διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας της εταιρείας και πλέον έρχονται εις σάρκα μια . Για να παραφράσουμε το γνωστό ρητό «Ούς ο Εργοδότης συνέζευξεν, αγώνας εργαζομένων μη χωριζέτω» γιατί για να μη γελιόμαστε τέτοιοι «γάμοι» μόνο με την «ευλογία» των εργοδοτών λαμβάνουν χώρα.

Από την άλλη θα είναι το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ (Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση) που συσπειρώνει τις ταξικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους που πιστεύουν ότι σε μια εποχή που ο ανθρώπινος τεχνολογικός πολιτισμός βρίσκεται στο απόγειο του ρεαλισμός δεν είναι η εξυπηρέτηση της διατήρησης της κερδοφορίας της εταιρείας και η απόδοση μερίσματος ύψος 1.2 δις στους μετόχους της αλλά η αξιοποίηση του πλούτου που παράγεται από όλους εμάς τους εργαζόμενους για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και των οικογενειών μας.

Δεν δεχόμαστε ότι οι εργαζόμενοι που σχεδιάζουμε ,συντηρούμε και επεκτείνουμε όλα αυτά τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα με τα οποία η εταιρεία διαφημίζει την συμμετοχή της στα έργα ψηφιοποίησης της πατρίδας μας θα βάλουμε πλάτη ώστε να έχουμε άλλη μια χαμένη δεκαετία. Γιατί χαμένα είναι τα χρόνια που είμαστε παγωμένοι μισθολογικά από το 2009 και με ένα μισθολογικό καθεστώς για τους νέους συνάδελφους που ακόμα δεν έχει εξισωθεί με αυτό των παλιών ενώ το ίδιο διάστημα η εργοδοσία πετυχαίνει υψηλότατους δείκτες κερδοφορίας .

Η διαπραγμάτευση της ΣΣΕ ξεκινά αμέσως μετά το τέλος των εκλογών και όπως είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα τους θα καθορίσει και το περιεχόμενο της. Θα έχουμε άραγε πάλι μια από τα ίδια όπου οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας κινούμενοι πάνω σε εργοδοτικές ράγες θα σας πουν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να πετύχουμε κάτι καλύτερο ή θα προκύψει ένας νέος συσχετισμός που θα θέσει στο προσκήνιο την ικανοποίηση των αναγκών των  εργαζομένων των πραγματικών παραγωγών του πλούτου;

Η εργοδοσία θέλει με την επερχόμενη ΣΣΕ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να μην σηκώσουν κεφάλι για τα επόμενα δέκα χρόνια . Θέλουν να διαλύσουν κάθε κεκτημένο και να μειώσουν κάθε παροχή . Γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτό θα είναι δύσκολο να επιβληθεί σε υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους που έχουν επίγνωση του πλούτου που παράγουν και θεωρούν καθοριστικό παράγοντα τον απόλυτο έλεγχο του Συνδικάτου μας. Για αυτό επιστρατεύουν το μεγάλο όπλο την «ενότητα» των παρατάξεων με τις οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια υπογράφουν τις ΣΣΕ που μας έφεραν μέχρι εδώ.

Εμείς θεωρούμε ότι καθοριστικός παράγοντας για να ανατραπούν οι στόχοι των αφεντικών μας είναι η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση. Η ανυποχώρητη ενότητα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από το αντικείμενο , την εργασιακή σχέση κ το βαθμό εξειδίκευσης  μακριά από την προσπάθεια της εργοδοσίας να μας ξεμοναχιάσει να μας διασπάσει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η συλλογική δράση είναι ξεπερασμένη ώστε να μην μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο με ενιαία αιτήματα.

Όπως έδειξε και η φαιδρή κατάσταση στο Σωματείο της Γερμανός με την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όπου κάθε μέρα έβγαιναν και διαφορετικά αποτελέσματα αλλά όπως διαφαίνεται ότι θα εξελιχθεί και η κατάσταση στο σωματείο της Cosmote E-value η εργοδοσία επιδιώκει να παρέμβει απευθείας τόσο στη διαδικασία όσο και στο επίπεδο των αποτελεσμάτων των εκλογών . Δεν τους αρκεί πλέον να έχουν υπέρ τους το συσχετισμό οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που ακολουθούν την στρατηγική τους αλλά θέλουν να μπαίνουν πρακτικά και μέσα στο παραβάν που ψηφίζει ο κάθε συνάδελφος και να κάνουν εκτεταμένη νοθεία όπως έγινε στις εκλογές του σωματείου στη Γερμανός. Στόχευση της εργοδοσίας είναι η διάλυση της ζωντανής λειτουργίας των εργατικών σωματείων, η κατάργηση των συνελεύσεων τους και τελικά η πραγματική απονέκρωση τους . Δεν λέμε όχι στη χρήση ψηφιακών μέσων που θα διευκολύνουν τους συναδέλφους να εκφραστούν συλλογικά λέμε όχι στην χρήση τους όταν επιδιώκεται να αλλοιωθεί η βούληση των μελών του συλλόγου μας από τις δυνάμεις της εργοδοσίας. Γιαυτο και δηλώνουμε ευθέως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για ψηφοφορία χωρίς φυσική παρουσία στις εκλογές του σωματείου μας είναι παρέμβαση της εργοδοσίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους.

Σας καλούμε να στηρίξετε την ΕΣΚ για να πετύχουμε την ανατροπή της κατάστασης που μας έχει φέρει ως εδώ για να απαλλαγούμε από πλειοψηφίες που 20 χρόνια τώρα πειθαρχούν και προσυπογράφουν κάθε επιλογή της εργοδοσίας.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΣΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ

ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΩΜΑ ΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 

Επισκέπτες