21 Ιουλ 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 Σε λιγότερο από 15 μέρες οι εργαζόμενοι στη CTS μπαίνουμε στην περίοδο της μετενέργειας, αφού η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2018 λήγει στο τέλος αυτού του μήνα. Η εργοδοσία έχει ήδη αποστείλει mail στους εργαζόμενους όπου μονομερώς και χωρίς καμία διαπραγμάτευση, επιστρέφει τους παλιούς εργαζόμενους στο 8ωρο, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφαιρώντας μας άλλο ένα διαπραγματευτικό όπλο. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι μετά τις αρχαιρεσίες στο σύλλογο εργαζομένων στη CTS, όλες οι παρατάξεις θα συμφωνούσαν στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταμέτρησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου η νέα διοίκηση να δώσει τη μάχη της διεκδίκησης της νέας ΣΣΕ. Αντί να γίνει κάτι τέτοιο όμως εφευρίσκουν απίθανους τρόπους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η πρεμούρα τους να υπολογιστεί το εκλογικό μέτρο με βάση των αριθμό ψηφισάντων και όχι με τον αριθμό των εγκύρων; Μας λένε δηλαδή ότι τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια θα πρέπει να βγάλουν έδρα στο ΔΣ!!! Ας μας πούνε σε ποια εκλογική διαδικασία πανελλαδικά, υπολογίζονται στο εκλογικό μέτρο τα άκυρα και τα λευκά; Στις βουλευτικές εκλογές; Στις περιφερειακές; Υπάρχει εργατικό σωματείο που να βγάζει συσχετισμούς με άκυρα ψηφοδέλτια; Ούτε πολιτιστικός σύλλογος δεν μετράει το αποτέλεσμα των εκλογών του με αυτόν τον τρόπο!

Ο μεμονωμένος υποψήφιος μάλιστα, με πρόσχημα κάποιες συνηθισμένες λεκτικές αντιπαραθέσεις, κάλεσε ακόμα και την αστυνομία στο χώρο του σωματείου! Είναι πραγματικά ντροπή, κάποιοι εγκάθετοι τύποι, να γίνονται όχημα για να εξυπηρετηθούν οι ορέξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, να βάλουν χέρι στα εργατικά συνδικάτα. Πόσο μάλλον όταν το εργατικό κίνημα τους προηγούμενους μήνες πάλευε ακριβώς ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Τα προσκόμματα που βάζουν, καθυστερώντας τη διαδικασία βρίσκονται μόνο στη φαντασία τους! Θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν είμασταν στη λήξη της ΣΣΕ. Αλλά δυστυχώς καταντάει τραγικό και επικίνδυνο. 

Η παράταξη της ΕΣΚ, οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο, καλούν τους εργαζόμενους να απαιτήσουν εδώ και τώρα να τελειώσει η μάχη της καρέκλας. Να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταμέτρησης. Να προκύψει νέα διοίκηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να ξεκινήσει η διεκδίκηση μίας συλλογικής σύμβασης με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Οι τσακωμοί τους δεν αφορούν κανένα παρά μόνο τους ίδιους. Ας αναλογιστούν, ποιον βολεύει η χρονοτριβή που προκαλούν, αν όχι τις δυνάμεις της πλειοψηφίας; Δεν υπάρχει εργαζόμενος στον όμιλο που να μην θυμάται ότι «στο όνομα του να διατηρηθεί ο θεσμός της ΣΣΕ», υπογράφηκαν συμβάσεις που μας βρήκαν χαμένους, γιατί όπως λέγανε, βρισκόμασταν κοντά στη λήξη τους. Η επαναφορά στο 8ωρο, θα αυξήσει την πίεση στους εργαζόμενους και θα διευκολύνει αυτούς που ονειρεύονται μία ΣΣΕ που να περιλαμβάνει μία από τα ίδια.

 

Και τέλος θα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:

  • Η παράταξη της Ένωσης Τεχνικών, δηλαδή η διάσπαση της ΑΚΕ, όλο το διάστημα των εκλογών δήλωνε την «ανησυχία» της για τυχών αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Αναρωτιόμαστε εύλογα λοιπόν. Έχουν γίνει λοβιτούρες και αλλοιώσεις στο παρελθόν και όσο ήταν στην ίδια παράταξη και εκλεγόντουσαν με τα ίδια ψηφοδέλτια; Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τους καλούμε έστω και τώρα να καταγγείλουν επίσημα και επώνυμα όσα γνωρίζουν. Αυτό άλλωστε θα είναι μία ακόμα απόδειξη πως από κοινού είναι συνένοχοι και στην προσπάθεια νόθευσης των αποτελεσμάτων, όπως συνένοχοι είναι γιατί συμφωνούσαν με όποια αντεργατική απόφαση πήρε η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, μέχρι τη στιγμή που χάσανε την καρέκλα. Τρώγονται μεταξύ τους, όχι γιατί διαφωνούν με τα μέτρα που ρημάζουν τις ζωές των εργαζόμενων, αλλά για τη μοιρασιά μεταξύ τους, για να συνεχίσουν από κοινού τον αντεργατικό ρόλο που έχει αναλάβει ο καθένας τους.

  • Πάει πολύ η παράταξη της ΑΣΕ που στο τελευταίο συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ υποστήριζε τις διπλοψηφίες για να κερδίσει μία έδρα, δηλαδή υποστήριζε την επίσημη νοθεία, να το παίζει υπερασπιστής της δημοκρατίας. Τους θυμίζουμε ότι αυτοί ήταν που το 2015 «συμμάχησαν» (με τον τρόπο τους βέβαια… μην εκτεθούν κιόλας), με την ΑΚΕ και τη συναδελφική αλληλεγγύη ψηφίζοντας λευκό στην τότε ΣΣΕ, νομιμοποιώντας το αίσχος της προσωπική διαφοράς και ρίχνοντας το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο κατά 40%. Η υπεράσπιση των διαδικασιών, συνάδελφοι της ΑΣΕ, δεν μπορεί να γίνεται αλλά καρτ και όπως βολεύει τις εκλογικές επιδιώξεις της παράταξής σας. 
Ακόμα λοιπόν και με τον λάθος τρόπο που υπολογίζετε το αποτέλεσμα κύριοι της ΑΣΕ και με μία έδρα παραπάνω, οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί για τους εργαζόμενους, αφού οι διαπλεκόμενοι έχετε περγαμηνές εργοδοτικής δουλικότητας.

Επισκέπτες