Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Ιουν 2021

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά τη μονομερή απόφαση της διοίκησης να καταργήσει την εισφορά εργοδότη στο Λογαριασμό Νεότητας για όσους εργαζόμενους μετακινήθηκαν σε θυγατρικές και την αδράνεια από πλευράς πλειοψηφίας της ΟΜΕ και των συνδικάτων για την εξέλιξη αυτή, οι εκλεγμένοι με τις ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ, την ΕΣΚ και το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, προχωρήσαμε σε σχετικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην καταγγελία μας αναφέραμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει ο ΟΤΕ να συνεισφέρει στο λογαριασμό νεότητας και για τους εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν στις θυγατρικές. Η Επιθεώρηση Εργασίας απεφάνθη ότι μετά τη μετάβαση στις θυγατρικές μεταβιβάζεται αυτοδίκαια η προϋφιστάμενη εργασιακή σχέση ως έχει. Μεταβιβάζεται δηλαδή το σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων.

Η απόφαση αυτή είναι αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του ΟΤΕ που φυσικά δεν μας ξαφνιάζουν. Είναι, όμως, ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των συνδικάτων που αφού αρχικά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην περικοπή  μετά όχι απλά έμειναν αδρανείς μπροστά στην απόφαση της εργοδοσίας να κόψει κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά όπως έχουν αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αποδέχτηκαν ότι είχε το δικαίωμα η εργοδοσία να το κάνει! Πιο εργοδοτικός πεθαίνεις!

Η απόφαση αυτή, όπως και ανάλογες που θα πιθανά θα προκύψουν στο προσεχές μέλλον και για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, δείχνει ότι ο ΟΤΕ δεν είναι παντοδύναμος. Δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα οι εργαζόμενοι με την οργάνωση τους σε ταξική κατεύθυνση να ανατρέψουν τα σχέδια του. Δείχνει ότι πρέπει να πάμε κόντρα στο κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ομοσπονδίας ώστε κάθε φορά να επιτυγχάνονται οι στόχοι της εργοδοσίας με την μικρότερη δυνατή αντίδραση. Να πάμε κόντρα, δηλαδή, στην πρόταση της ΟΜΕ – ΟΤΕ να αντικατασταθεί ο Λογαριασμός Νεότητας από Επαγγελματικό Ταμείο. Μια πρόταση που επαναφέρουν στο προσκήνιο παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η ΕΣΚ έχει αναδείξει ότι η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου αποτελεί κίνδυνο για τα χρήματα των εργαζόμενων. Μάλιστα, η πρόταση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η κυβέρνηση αφού διέλυσε κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα με το νόμο-έκτρωμα ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέο ασφαλιστικό που θα προβλέπει ότι οι εισφορές των εργαζόμενων θα παίζονται στον τζόγο του χρηματιστηρίου και των αγορών βάζοντας στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε σχετικές καταγγελίες στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας ώστε να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο μας στην προσπάθεια για διατήρηση τόσο του Λογαριασμού Νεότητας όσο και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Οι εκλεγμένοι με την ΕΣΚ είναι στη διάθεση κάθε συναδέλφου να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια.  Στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου είναι και η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας.

Επισκέπτες