Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

14 Ιουν 2021

ΠΟΥΛΑΝΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Λίγες μέρες μόνο πέρασαν από τότε που οι πλειοψηφικές παρατάξεις στο σύλλογο της CTS (ΑΚΕ, Συναδελφική Αλληλεγγύη, Ακομμάτιστη ενότητα), ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν σε κοινό ψηφοδέλτιο με το όνομα «Ενιαία Δύναμη». Το αφήγημά τους είναι ότι πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα τη διοίκηση της CTS, για τη διεκδίκηση της νέας ΣΣΕ.

Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις τις ΕΣΚ ΟΤΕ αποκαλύψαμε ότι η συνεργασία αυτή, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα αναβαθμισμένο όπλο προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει.

Η ΕΣΚ όπως ήταν λογικό, ζήτησε να στηθεί κάλπη κατά τη διαδικασία της 42ης ΣΑ του συλλόγου, που είναι και το ανώτερο όργανο του σωματείου, έτσι ώστε το σώμα να αποφασίσει νέα απεργία, όπως προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264 και το καταστατικό του συλλόγου. Οι παραπάνω πλειοψηφούσες δυνάμεις αφού προσπάθησαν με αστείες δικαιολογίες να εμποδίσουν το στήσιμο κάλπης, στο τέλος διέκοψαν ξαφνικά τη διαδικασία και ανακοίνωσαν τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης, καθώς φοβόντουσαν ότι το σώμα θα αποφάσιζε το προφανές. Την κλιμάκωση του αγώνα για την αναχαίτηση του νομοσχεδίου λαιμητόμο για την εργατική τάξη, με νέα απεργία στις 16/6.

Με τη στάση τους αποδείξανε ξεκάθαρα ότι η πραγματική αγωνία τους είναι μήπως οι εργαζόμενοι σηκώσουν κεφάλι, μην τύχει και συνειδητοποιήσουν την τεράστια δύναμη που έχουν. Αποδείξανε ότι μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες με την εργοδοσία του ομίλου ΟΤΕ. Πως δηλαδή θα φορτώσουν για μία ακόμα φορά τα βάρη από μία νέα καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου η επιχείρηση να συνεχίσει απρόσκοπτα να κερδοφορεί ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, έχοντας ως νέο όπλο το νομοσχέδιο που είναι έτοιμη να της προσφέρει η κυβέρνηση. Επιβεβαιώθηκε ότι φοβούνται τις συλλογικές διαδικασίες, ακόμα και των αντιπροσώπων, που είναι εκλεγμένοι ακόμα και με τα δικά τους ψηφοδέλτια, γιατί μόνο σε αυτές μπορούν οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πλούσια πείρα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι ίδιες δυνάμεις έβαζαν πλάτη για την ενσωμάτωση στις ΣΣΕ που υπέγραφαν, όλων των αντεργατικών νομοσχεδίων που ψήφιζαν οι κυβερνήσεις διαχρονικά:

  • Το 2006 μαζί αποφάσισαν την κατάργηση της μονιμότητας.
  • Το 2012 μαζί επέβαλαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στον ΟΤΕ με την καθιέρωση του 7ώρου με μείωση των αποδοχών.
  • Το 2013 διευθέτησαν με ΣΣΕ το μέχρι τότε σταθερό ωράριο στα καταστήματα, καθιερώνοντας το σπαστό ωράριο.
  • Το 2015 μαζί επικύρωσαν με ΣΣΕ τον μισθολογικό διαχωρισμό παλαιών – νέων εργαζόμενων. Μαζί διαμόρφωσαν το εισαγωγικό κλιμάκιο μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το παρελθόν. Μαζί επέβαλαν το αίσχος της προσωπικής διαφοράς.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να προσπεράσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει 10άδες μέχρι τώρα σωματεία και εργατικά κέντρα, μεταξύ αυτών και το κλαδικό συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ, για τις 16/6.

Επισκέπτες