6 Ιουν 2021

10 Ιούνη απεργούμε! Να μην περάσει το αντεργατικό – έκτρωμα

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 10 Ιούνη απεργούμε. Συντονιζόμαστε με όλες τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα που από το Νοέμβρη που πρωτοπαρουσιάστηκε το νομοσχέδιο – έκτρωμα από την κυβέρνηση δίνουν τη μάχη ώστε να μην περάσει.

Οργανώνουμε τον απεργιακό μας αγώνα ώστε την Πέμπτη να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς στέλνοντας το μήνυμα σε κυβέρνηση – ΣΕΒ ότι αυτό το έκτρωμα οι εργαζόμενοι το έχουν απορρίψει. Όπως έχουν απορρίψει και τη στάση της θλιβερών πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΟΜΕ και των σωματείων του ΟΤΕ που αφενός βρίσκουν θετικά στο νομοσχέδιο αφετέρου με την ηττοπάθεια που καλλιεργούν βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του απεργιακού  αγώνα. Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν το εργατικό – λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να ακυρώσει νομοσχέδια στο δρόμο.

Κλιμακώνουμε με νέα απεργία, άμεσα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να φέρει προς ψήφιση το νομοθέτημα που γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα 100 και πλέον χρόνια πίσω. Ανάμεσα σε άλλα πολλά εκτρωματικά το νομοσχέδιο ενδεικτικά προβλέπει:

 1. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, δηλαδή με τον εργαζόμενο ανυπεράσπιστο μπροστά στον εκβιασμό του εργοδότη, με αποτέλεσμα να καταργεί στην πράξη το 8ωρο αφού ο εργαζόμενος θα δουλεύει μέχρι 2 ώρες την ημέρα υπερωρία την οποία δεν θα πληρώνεται παρά μόνο με υποσχετικές για ρεπό όταν και όποτε δεν θα υπάρχει δουλειά (δηλαδή ποτέ). 
 2. Αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες από 96 το χρόνο που είναι στη βιομηχανία και 120 που είναι στις υπηρεσίες σε 150 το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο  αυξάνει κι άλλο τον εργάσιμο χρόνο επιβαρύνοντας την υγεία του εργαζόμενου ενώ μειώνει και το εισόδημά του αφού οι υπερωρίες πάνω από τα όρια που ισχύουν σήμερα (96 και 120 ώρες αντίστοιχα) αμείβονται με προσαύξηση 80% ενώ τώρα θα αμείβονται με προσαύξηση 40%. Ταυτόχρονα, μειώνει τις θέσεις εργασίας αφού τόσο με τη διευθέτηση όσο και με την αύξηση των ωρών υπερωρίας αυξάνεται ο εργάσιμος χρόνος για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην χρειάζεται να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.
 3. Χαλαρώνει ακόμα περισσότερο την όποια προστασία από απολύσεις μειώνοντας και την αποζημίωση. Ενδεικτική είναι η διάταξη που λέει ότι αν μια απόλυση κριθεί άκυρη από ένα δικαστήριο ο εργοδότης δεν υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο αλλά να  του δώσει αυξημένη αποζημίωση λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση της εταιρίας!
 4. Καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αντικαθιστώντας το από μια ανεξάρτητη αρχή που δεν θα λογοδοτεί πουθενά αφαιρώντας την πολιτική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας για όσα συμβαίνουν στους χώρους εργασίας. 
 5. Γενικεύει το καθεστώς τηλεργασίας ώστε ο εργοδότης να μπορεί να μας απασχολεί όταν, από όπου και για όσο χρόνο επιθυμεί και εμείς να πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι. Επίσης, προβλέπει ότι μπορεί με ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου το κόστος του εξοπλισμού να το επιφορτίζεται ο εργαζόμενος! Ακόμη, προβλέπει ότι την ευθύνη τήρησης της νομοθεσίας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, το ωράριο και τα  υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας την έχει ο εργαζόμενος! Δηλαδή, φταις εσύ αν σε πιέζει ο εργοδότης να μην τα τηρήσεις κι εσύ υποκύψεις στις πιέσεις αυτές. 
 6. Για μια σειρά κλάδους, αναμεσά τους και ο κλάδος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, καταργεί την Κυριακάτικη Αργία με αποτέλεσμα να μπορεί ο εργοδότης να καθορίζει το πρόγραμμα εργασίας σε 7ήμερη βάση και όχι σε 5νθήμερη.
 7. Προβλέπει την εφαρμογή σπαστού ωραρίου ακόμα και σε μερικώς απασχολούμενους πχ. 2 ώρες το πρωί 2 ώρες το απόγευμα!
 8. Περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων που ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες με δικαστικά τερτίπια να ακυρώνουν για χρόνια την εφαρμογή ΣΣΕ (πχ μέχρι να τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο μια προσχηματική προσφυγή του εργοδότη)
 9. Μετατρέπει την απεργία σε συμβολική ενέργεια, ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, αφού προβλέπει ότι θα πρέπει σε μέρα απεργίας να παρέχεται τουλάχιστον το 33% της υπηρεσίας. Ουσιαστικά δηλαδή προβλέπει ότι τουλάχιστον το 33% των εργαζόμενων θα δουλεύουν τη μέρα της απεργίας
 10. Με μια σειρά διατάξεων υψώνει τεράστια εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία
 11. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα αφού προβλέπει ότι η απεργιακή περιφρούρηση είναι ποινικό αδίκημα όπως και η «άσκηση ψυχολογικής βίας» σε απεργοσπάστη!
 12. Ακυρώνει όσα προβλέπουν τα καταστατικά των σωματείων επιδιώκοντας να ελέγξει τις αποφάσεις και τη λειτουργία τους το κράτος και η εργοδοσία επιβάλλοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τη Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης, το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω ηλεκτρονικών μητρώων στα οποία θα έχουν πρόσβαση κράτος και εργοδότες. 
 13. Διευκολύνει την απόλυση συνδικαλιστών με στόχο να μην τολμά κανένας εργαζόμενος να αντιδρά μέσα στους χώρους εργασίας

Υπάρχουν πολλές ακόμα διατάξεις στο νομοσχέδιο που ανατρέπουν το εργασιακό καθεστώς όπως το γνωρίζουμε καθώς αλλάζει τον πυρήνα της εργατικής νομοθεσίας που σήμερα θεωρεί ότι στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενο ο εργαζόμενος είναι το ανίσχυρο μέρος. Με το νέο νομοσχέδιο τα 2 μέρη θεωρούνται ισότιμα!

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

Όλα τα παραπάνω πατάνε στους αντεργατικούς νόμους που νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) από τη δεκαετία του 1990 ψήφιζαν νόμους που υλοποιούσαν τις αντεργατικές συνθήκες και οδηγίες της ΕΕ (συνθήκη του Μάαστριχτ, Λευκή και Πράσινη βίβλος, έκθεση Σέρκας για την οποία υπάρχει σχετικά ανακοίνωση της ΕΣΚ του 2013 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που μπορείς να δεις εδώ ) που σμπαράλιαζαν το ωράριο εργασίας εφαρμόζοντας ελαστικές σχέσεις, μείωναν συνεχώς εργασιακά δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με τους αγώνες των εργαζόμενων, χτυπούσαν το απεργιακό δικαίωμα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Όλα αυτά έγιναν και γίνονται με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να κάνουν το μαύρο – άσπρο αφού παρουσιάζουν ως διευκόλυνση για τον εργαζόμενο τη κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού ωραρίου. Ας θυμηθούμε ότι τα 4ώρα και γενικά τη μερική απασχόληση τα έφεραν λέγοντας ότι έτσι θα διευκολυνθούν οι μητέρες και οι φοιτητές. Τα ίδια λένε σήμερα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την τηλεργασία. Βέβαια, σε κάποιες εκρήξεις ειλικρίνειας λένε ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Βέβαια, όλα αυτά ή τα περισσότερα από αυτά δεν θα είναι εφαρμοσθεί αν η θλιβερή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των εργαζόμενων και δεν αποτελούσε στρατηγικό εταίρο του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν 15 μέρες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έλεγε ότι δεν γνωρίζει τι λέει το νομοσχέδιο. Τώρα που έμαθαν τι λέει το νομοσχέδιο βλέπουν θετικά σημεία και για αυτό δεν ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά τη βελτίωσή του! Φαίνεται επιθυμούν να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» ώστε να αποδείξουν σε κυβέρνηση και ΣΕΒ ότι είναι πιστοί στην υπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών και της κυβέρνησης.

Στην ίδια ρότα κινούνται και οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ και των σωματείων του ΟΤΕ αφού όλους αυτούς τους μήνες που οι ταξικές δυνάμεις θέταμε το ζήτημα του νομοσχεδίου απαντούσαν ότι δεν γνωρίζουν τι προβλέπει και για αυτό δεν μπορούν να πάρουν θέση ενώ παρά τα συνεχή αιτήματα μας αρνούνταν ακόμα και να συνεδριάσουν. Τελικά, κάτω από την πίεση των απεργιακών αποφάσεων 100άδων συνδικαλιστικών φορέων που είχαν πάρει απόφαση για απεργία στις 3 Ιούνη, αποφάσισαν να προκηρυχθεί πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη νομίζοντας ότι έτσι θα σπάσουν το απεργιακό μέτωπο υπηρετώντας τους στόχους κυβέρνησης και ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι, όμως, την Πέμπτη 10/6 θα δώσουμε απάντηση και με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία και της απεργιακές συγκεντρώσεις θα βρωντοφωνάξουμε ότι το έκτρωμα δεν είναι αποδεκτό και ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε με νέα απεργία αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο.

Ακόμα, όμως, και σήμερα που όλοι οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι το νομοσχέδιο – έκτρωμα θα διαλύσει κάθε έννοια πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ προσπαθεί να μας πείσει ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν αφορούν στους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Μην έχουμε αυταπάτες. Όλα όσα θα ψηφιστούν θα τα εφαρμόσει και η διοίκηση του ΟΤΕ όπως κάνει πάντα. Κι επειδή έχουμε μπροστά μας τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι όροι που θα πάμε στη διεκδίκηση της νέας ΣΣΕ θα είναι ακόμα χειρότεροι για τους εργαζόμενους. Ελπίζουμε να μην ξανακουστεί από συνδικαλιστικά χείλη το γνωστό που ακούγεται συχνά σε πανεργατικές απεργίες «Αυτή η απεργία δεν είναι δική μας….».

Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία.

Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά

 

Να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα

 

Όλοι στην απεργία στις 10 Ιούνη

 

Συμβάλλουμε καθημερινά στην οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στους χώρους δουλειάς 

 

Προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση με νέα απεργία

Επισκέπτες