Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

19 Μαΐ 2021

Ενότητα με την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι θηλιά στο λαιμό των εργαζόμενων

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

 Από τη Δευτέρα 18 Μάη ξεκίνησαν οι, διαδικτυακές, Γενικές Συνελεύσεις των Τοπικών Διοικουσών του σωματείου εργαζομένων της CTS. Σε αυτές οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του σωματείου ΑΚΕ – Συναδελφική Αλληλεγγύη - Ακομμάτιστοι έδειξαν, ίσως, πιο αποκαλυπτικά από ποτέ το ρόλο που διαδραματίζουν.

 • Είπαν ότι η εργοδοσία είχε το δικαίωμα να κόψει μονομερώς το ταμείο Αλληλοβοήθειας και το Λογαριασμό Νεότητας για τους εργαζόμενους στη CTS! Με αυτή τους τη στάση πάνε κόντρα στις αποφάσεις συλλογικών οργάνων, της ομοσπονδίας αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων που έχουν ταχθεί ενάντια σε αυτή τη μονομερή κίνηση της εργοδοσίας διεκδικώντας τη συνέχιση της κάλυψης και για όσους εργαζόμενους μεταφέρθηκαν σε θυγατρικές.  

 • Δεν λένε τίποτα για το αντεργατικό – έκτρωμα που παρουσίασε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση με το οποίο επιχειρεί να ανατρέψει πλήρως όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις αλλά το σύνολο της ζωής των εργαζόμενων. Το αντεργατικό αυτό έκτρωμα προβλέπει ενδεικτικά τα εξής:
 1. Καθιέρωση 10ώρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή
 2. Αύξηση του αριθμού των ετήσιων υπερωριών με μείωση της αμοιβής τους
 3. Ακόμα μεγαλύτερη «ελευθερία» στο θέμα των απολύσεων
 4. Καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
 5. Γενίκευση της τηλεργασίας ώστε ο εργοδότης να μπορεί να μας απασχολεί όταν, από όπου και για όσο χρόνο επιθυμεί και εμείς να πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι
 6. Καταργεί για μια σειρά κλάδους την Κυριακάτικη Αργία, η οποία πλέον θα είναι εξαίρεση για τους λίγους εργαζόμενους που θα τους δικαιούνται. Ο κλάδος μας είναι ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους καταργείται η Κυριακάτικη Αργία
 7. Προσπαθεί να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική διαμαρτυρία. Ειδικά για εταιρίες όπως ο ΟΤΕ προβλέπει ότι τη μέρα της απεργίας θα πρέπει παράσχετε το 33% της υπηρεσίας, δηλαδή πάνω από το 1/3 των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να απεργήσει
 8. Προβλέπει τον πλήρη έλεγχο των σωματείων από κράτος και εργοδοσία

Για όλα αυτά τα εκτρωματικά ΑΚΕ, Συναδελφική Αλληλεγγύη και Ακομμάτιστοι δεν λένε μια κουβέντα στις συνελεύσεις των εργαζόμενων.

 • Δεν λένε τι ΣΣΕ θέλουν, τι ΣΣΕ διεκδικούν. Το μόνο που λένε είναι ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί, ενωτικά στη διεκδίκηση. Αναρωτιόμαστε πάμε όλοι μαζί ενωτικά για να βρεθούμε πιο γρήγορα στο πάτο του βαρελιού που θέλει η εργοδοσία; Αν λίγο πριν την έναρξη της διεκδίκησης της ΣΣΕ έχει νομοθετηθεί το έκτρωμα της κυβέρνησης η εργοδοσία του ΟΤΕ θα έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με ακόμα περισσότερα όπλα στα χέρια δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους όρους διεκδίκησης. Άρα, ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι αγώνας και για τη ΣΣΕ.

Παρόμοια στάση τηρούν στο ζήτημα του αντεργατικού νομοσχεδίου τηρούν και οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ και της Αγωνιστικής Συνεργασίας. Δεν λένε κουβέντα για το αντεργατικό έκτρωμα πιστοί στη γραμμή τους ότι όσα κάνουν οι κυβερνήσεις δεν αφορούν τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και οι πανεργατικές απεργίες είναι απεργίες άλλων που δεν πρέπει να μας απασχολούν.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ για μια ακόμη φορά επιλέγουν να ρίξουν τα βάρη και τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους στη λογική «εσείς τους ψηφίσατε καλά να πάθετε» ενώ παρά το γεγονός ότι έχουν πάρει πολλές φορές απάντηση με συγκεκριμένα στοιχεία συνεχίζουν τη λαθροχειρία ότι το ΚΚΕ και ο συνάδελφος βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης δεν έχουν κάνει ούτε επερώτηση για θέματα του ΟΤΕ. Στο υστερόγραφο παραθέτουμε μια σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και επερωτήσεων που απαντά στις αθλιότητες της ΑΣΕ. Βέβαια, όπως λέει ό λαός «μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης».

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας, νομίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου, ξεχνούν τις ευθύνες τους για την τελευταία ΣΣΕ στην οποία έβαλαν την υπογραφή τους την οποία αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω μετά τις αντιδράσεις των ίδιων των εργαζόμενων. Το κακό βέβαια είχε γίνει.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επειδή είναι πολλά τα χρόνια που με ενωτικά καλέσματα προσπαθούν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας να μας κάνουν όλους συνένοχους στο παιχνίδι που στήνουν κάθε φορά με εργοδοσία και κυβερνήσεις πρέπει με αφορμή και τις Γενικές Συνελεύσεις να τους πούμε:

ΩΣ ΕΔΩ

Καλούμε τους εργαζόμενους που παίρνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις και να εκδώσουν ψηφίσματα ενάντια στο αντεργατικό – έκτρωμα ώστε να αναγκάσουν και την πλειοψηφία του σωματείου της CTS να συμπαραταχθεί με τα εκατοντάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που δίνουν τη μάχη να μην φθάσει καν στη βουλή ο εφιάλτης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το ΣΕΒ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις.

 

Η επίκληση της ενότητας χωρίς στόχευση τη βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων αλλά με στόχο την ενσωμάτωση των διεκδικήσεων μας στα «θέλω» της εργοδοσίας μας οδηγεί, όπως έχει φανεί όλα τα τελευταία χρόνια, με μαθηματική ακρίβεια όλο και πιο κάτω. Είναι ώρα αγώνα ώστε με ταξική ενότητα να επιβάλουμε τις διεκδικήσεις και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

 

ΥΓ. Στα παράκατω links η απάντηση στη συκοφαντία της ΑΣΕ

 

1.                   https://www.902.gr/eidisi/voyli/240236/erotisi-gia-tis-anadiarthroseis-ston-omilo-ote-dt-kai-tin-apopeira-aposhisis-tis

2.                    http://www.eskote.gr/2020/01/blog-post_16.html

3.                   https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/234228/me-apolyseis-apeilei-tis-katharistries-i-dioikisi-toy-ote

4.                   https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/211553/tromokratia-aytarhismo-kai-astynomia-epistrateyei-i-ergodosia-syllipseis

5.                   Τροπολογία για «Αναδρομική ισχύς της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, αναφορικά με τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης»

Επισκέπτες