Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

13 Απρ 2021

ΔΤ για το νέο νομοσχέδιο γι τα εργασιακά και την Εκτελεστική Επιτροπή του σωματείου της CTS

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να φέρει νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά προς ψήφιση στη βουλή, στα πλαίσια του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης», το οποίο και περιλαμβάνει:

  • Την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου δίνοντας την δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλει 10ωρη εργασία, καταργώντας παράλληλα την αμοιβή των υπερωριών. Στην παραπάνω διευθέτηση του χρόνου εργασίας έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων.
  • Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση στην εργοδοσία για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες.
  • Την μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε απεργοσπαστικό μηχανισμό αφού θα προβλέπεται η «εξασφάλιση παροχής ελάχιστων υπηρεσιών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων». Για εταιρίες σαν τον ΟΤΕ προβλέπει ότι το 40% των εργαζομένων θα πρέπει να εργάζεται κανονικά, καταργώντας επί της ουσίας το νόημα της απεργίας.

 

Η στόχευση της κυβέρνησης να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, θα αυξάνουν την πίεση και την εκμετάλλευση στο κόκκινο, θα τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, πρέπει να αποκρουστεί στους χώρους δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στους δρόμους. Η λεγόμενη «ευελιξία στην εργασία» που διαφημίζουν είναι ακριβώς αυτό. Να δουλεύεις όποτε θέλει ο εργοδότης, από όπου θέλει, μέσω μάλιστα της μονιμοποίηση της τηλεργασίας, με πλήρη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ακόμα και με σπαστά ωράρια και για όσο διάστημα αυτός επιθυμεί! 

Και ενώ θα περίμενε κανείς από το σωματείο της CTS το αυτονόητο, δηλαδή την προετοιμασία των εργαζομένων για την απόκρουση των παραπάνω μέτρων που μας γυρνάνε τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω, στην πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, οι πλειοψηφικές παρατάξεις δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραπέμψουν την όποια απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στην ΟΜΕ και τη ΓΣΕΕ. Κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έχει βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για την νομιμοποίηση όλων των αντεργατικών νομοσχεδίων που αποφάσιζε η εκάστοτε κυβέρνηση. Ακόμα και τώρα συμβάλει ανοικτά στην διαμόρφωση του παραπάνω σχεδιασμού. Κάνουν πως δεν θυμούνται την πραγματοποίηση του τελευταίου συνεδρίου της, υπό την προστασία μπράβων και ΜΑΤ έτσι ώστε να συντηρηθεί ο βρώμικος μηχανισμός τους, για να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε εργοδοσία και κυβέρνηση, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Όσο για την παραπομπή σε τυχόν κινητοποιήσεις που θα οργανώσει η ΟΜΕ, δυστυχώς ο κάθε εργαζόμενος, νιώθει σαν να έχει σφυρίξει λήξη εδώ και καιρό. Δυστυχώς δεν κάνει τίποτα, είναι πραγματικά σαν να μην υπάρχει. Το δευτεροβάθμιο όργανο ως πιστός ακόλουθος της γραμμής της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, έχει εδώ και καιρό σηκώσει τη σημαία της ταξικής ειρήνης και του κοινωνικού εταιρισμού. Αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάγκες των εργαζομένων στον όμιλο, απουσιάζοντας από κάθε πρόβλημα που προκύπτει, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, όπως οι σημερινές.

Εμείς οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο, καλούμε το σωματείο της CTS στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, να πάρει την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία για όποτε και εάν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει το νομοσχέδιο λαιμητόμο στην βουλή. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα οι προετοιμασίες για των εορτασμό της Πρωτομαγιάς, με κορύφωση την προκήρυξη απεργίας για τις 6 Μάη, καθώς το νόημά της φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία για την διαφύλαξη της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, του 8ώρου. 

Επισκέπτες