6 Μαρ 2021

Τι έχουν τα έρημα τα (Lockdowns) και ψοφάνε;

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η κυβέρνηση ανακοινώνει το ένα «σκληρό» lockdown πάνω στο άλλο ανακυκλώνοντας συνεχώς τα ίδια μέτρα που έχει φανεί ότι είναι αναποτελεσματικά αρνούμενη να πάρει μέτρα εκεί που σχεδόν όλοι, πλέον, παραδέχονται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού: στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ.

Τα αποτελέσματα αυτής της άρνησης ζούμε καθημερινά και στον όμιλο ΟΤΕ. Η διοίκηση του ομίλου κάθε φορά που προκύπτει ένα κρούσμα σε κάποιο χώρο δουλειάς, επικαλούμενη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δηλαδή της κυβέρνησης, το αντιμετωπίζει με όρους κόστους στοχεύοντας πως θα γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερα τεστ, πως θα αποφύγει την απολύμανση και πως θα βγει η δουλειά αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τακτικής είναι η διαχείριση των περιστατικών σε τμήματα που δουλεύουν σε καθεστώς βάρδιας. Από την αρχή της πανδημίας η εταιρία στέλνει για τεστ μόνο όσους εργαζόμενους δουλεύουν στην ίδια βάρδια με το συνάδελφο που νοσεί αλλά όχι αυτούς που τον αντικαθιστούσαν και δουλεύουν στον ίδιο χώρο, στο ίδιο γραφείο, στο ίδιο PC! Αυτοί δεν θεωρούνται άμεσες επαφές, συνεπώς δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ σύμφωνα με την εργοδοσία. Σε παρόμοιο περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες  η αρχική αντίδραση της ήταν να στείλει για τεστ αποκλειστικά τις άμεσες επαφές και μόνο κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζόμενων και την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων αποφάσισε να στείλει και άλλους που είτε δουλεύουν στον ίδιο χώρο είτε συγχρωτίστηκαν με το νοσούντα.

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ξεκάθαρα πως τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς έχουν φτιαχτεί όχι για τον περιορισμό της διασποράς του ιού αλλά για τη μείωση του κόστους διαχείρισης των κρουσμάτων από πλευράς εργοδοτών. Τελικά, αποδεικνύεται ότι η πανδημία που προκαλεί το κυνήγι του κέρδους είναι χειρότερη από αυτή του κορονοϊού. Το ζήτημα, όμως, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων και του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι των κερδών. Για αυτό οφείλουμε να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές αφού από τη μια πλευρά κάνει πλάτες στους εργοδότες ώστε να έχουν το ελάχιστο δυνατό κόστος και από την άλλη ακόμα και σήμερα που η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου και τους ασθενείς των υπολοίπων νοσημάτων είτε να καταφεύγουν, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα, στα ιδιωτικά νοσοκομεία είτε να μην απολαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη με τραγικές συνέπειες.

Διεκδικούμε:

  • Να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων με επαναλαμβανόμενα τεστ, με ευθύνη της εργοδοσίας, πέρα από τα διάτρητα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
  • Η απολύμανση δεν μπορεί να εξαντλείται στον εξοπλισμό (γραφεία, Η/Υ κλπ). Πρέπει να αφορά και τους χώρους που εργάσθηκε και κινήθηκε ο εργαζόμενος που νόσησε
  • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο εργασίας, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Νοσοκομείων του νομού με τη στελέχωση τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Να επιταχθούν πλήρως, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια . Με το σύνολο των υποδομών τους και του προσωπικού τους να ενταχθούν στο σύστημα των εφημεριών, και να νοσηλεύουν και Covid και non-Covid περιστατικά.
  • Όλοι οι γιατροί που έχουν πτυχίο Ιατρικής και τίτλο ειδικότητας, και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
  • Όλοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα, να ξεκινήσουν άμεσα

Επισκέπτες