11 Μαρ 2021

Για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των εργαζομένων στη CTS

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

         Πραγματοποιήθηκε στις 9/3 η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μετά την αλλαγή του καταστατικού του και το μετασχηματισμό του σε σύλλογο εργαζομένων στη  CTS, με θέματα τη διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων και τον ορισμό της ΣΑ που πήραν αναβολή λόγω της πανδημίας, το ζήτημα των πωλήσεων στους τεχνικούς καθώς και το ζήτημα των εργολάβων στο δίκτυο.

            Η τοποθέτησή μας στο σύνολο των ζητημάτων που απασχόλησαν το ΔΣ στόχευε στο κύριο μέτωπο που έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα και αφορά την υπογραφή μίας ενιαίας ΣΣΕ σε όλο τον όμιλο που να εξισώνει τους εργαζόμενους προς τα πάνω με τη συμμέτοχή των ίδιων των εργαζομένων μέσα από τις διαδικασίες του σωματείου.

Σχετικά με τη διεξαγωγή των ΓΣ και της ΣΑ θεωρούμε ότι:

·         οι ΓΣ θα πρέπει να γίνουν απαραίτητα δια ζώσης και φυσικά πριν τη λήξη της ΣΣΕ προκειμένου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν πάνω τους την θα οργάνωση για τη διεκδίκηση της νέας σύμβασης.

·         Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να γίνει με τη ΣΑ η οποία θα πρέπει να διοργανωθεί πριν την προκήρυξη των αρχαιρεσιών οι οποίες έχουν αντικειμενικά καθυστερήσει λόγο των ιδιαίτερων συνθηκών.

 

Μετατροπή της ΟΜΕ σε κλαδική Ομοσπονδία

Για να εμποδίσουμε το σχέδιο διαχωρισμού των εργαζομένων που επιδιώκει η διοίκηση, θα πρέπει άμεσα να σταλεί επιστολή του συλλόγου προς την ΟΜΕ ΟΤΕ για τη διεξαγωγή του εξ αναβολής συνεδρίου της και τη μετατροπή της σε κλαδική ομοσπονδία, προκειμένου να αρχίσει η διεκδίκηση της ενιαίας ΣΣΕ. Προφανώς ο απώτερος σκοπός της ύπαρξης μίας κλαδικής ομοσπονδίας θα είναι και η διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης που θα διασφαλίζει τα κατώτερα δικαιώματα για όλο τον κλάδο. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες επιστολές για την εγγραφή τους στη δύναμη της ΟΜΕ ΟΤΕ έχουν σταλεί στο παρελθόν από την πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου, καθώς κατανοείται πλέον ότι απέναντι στο κοινό μέτωπο των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι ενιαία θα πρέπει να δώσουν την απάντησή τους, μακριά από τους διαχωρισμούς που όλα τα μονοπώλια του κλάδου έχουν κάθε συμφέρον να διατηρούν.

Θεωρούμε επίσης κρίσιμο να μην προχωρήσουμε μεμονωμένα ως σωματείο στην διεκδίκηση επιχειρησιακής ΣΣΕ πριν τη διασφάλιση της υπογραφής σύμβασης από την ΟΜΕ για όλο τον όμιλο, να μην εξυπηρετήσουμε δηλαδή τον διακηρυγμένο στόχο της εργοδοσίας για θεσμικό και μισθολογικό διαχωρισμό των εργαζομένων σε κάθε θυγατρική. Αντιθέτως οποιαδήποτε συζήτηση για επιχειρησιακή ΣΣΕ να έχει ως βάση μία ενιαία σύμβαση στον όμιλο.

Για το θέμα των πωλήσεων, τοποθετηθήκαμε ότι συνδέεται με το ζήτημα της αξιολόγησης των τεχνικών αφού η διοίκηση αυθαίρετα αποφάσισε ότι θα τις συμπεριλάβει στη στοχοθεσία του κάθε τεχνικού. Το παραπάνω επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της παράταξής μας ότι η αξιολόγηση γίνεται με κριτήριο της ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της εργοδοσίας και φυσικά καμία σχέση δεν έχει με τη βελτίωση των δεξιοτήτων ενός εργαζομένου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την καλλιέργεια του ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων κάτι που στην τελική ευνοεί τους παραπάνω αντεργατικούς στόχους. Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι στη συζήτηση να μπει μέτρο στις πωλήσεις κάτι που αυτομάτως θα τις έβαζε στη στοχοθεσία και επιμείναμε να παραμείνουν προαιρετικές, για όποιον και μόνο τεχνικό επιθυμεί να τις πραγματοποιεί.

Για το ζήτημα των εργολάβων επισημάναμε ότι στην τελευταία εθελούσια κάτω από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας αποχώρησαν περίπου 500 εργαζόμενοι από το πεδίο χωρίς η διοίκηση να έχει σκοπό να τους αντικαταστήσει με νέες προσλήψεις. Αντιθέτως αξιοποιεί τους εργολάβους για τις ελλείψεις που η ίδια η διοίκηση έχει προκαλέσει αφού αυτό της δίνει τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για να αυξάνει την εντατικοποίηση, αφού πλέον είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι κάτι που τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι εργασιών. Η οριστική λύση για την αντιμετώπιση των εργολάβων είναι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης, η οποία θα έβαζε τέρμα στη δυνατότητα της εταιρίας να τους χρησιμοποιεί κατά βούληση και ανταγωνιστικά προς τους τεχνικούς πεδίου.

 Τέλος τονίσαμε την ανάγκη συμμέτοχής του συλλόγου, όπως φυσικά και του κάθε εργαζόμενου στην CTS, στον αγώνα, ενάντια στο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα που καταργεί το 8ωρο και διευρύνει την τηλεργασία, ενώ παράλληλα υψώνει νέα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, στην δυνατότητα δηλαδή του εργαζόμενου να αποκρούσει την επίθεση που συντονισμένα έχουν σχεδιάσει, εργοδοσία, κράτος και η κυβέρνησή του.

Επισκέπτες