Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

24 Μαρ 2021

Δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας την αξιολόγηση της εργοδοσίας

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Για άλλη μία χρονιά η διοίκηση του ομίλου μας καλεί να συμμετέχουμε στη διαδικασία της αξιολόγησης, μια διαδικασία που όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της εταιρίας στοχεύει «στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους». Και ο πλέον αφελής βέβαια μπορεί να καταλάβει ότι τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ακόμα και οι ίδιοι οι προϊστάμενοι δυσκολεύονται να πείσουν τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια έχουν καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους. Για αυτό και στο τέλος είτε καταλήγουν να απολογούνται για τους «παράλογους» στόχους της διοίκησης, είτε αξιοποιούν την αξιολόγηση ως μαστίγιο για να επιβάλουν τις επιλογές τους. Προφανώς και δεν υπάρχει τίποτα παράλογο στους στόχους της εργοδοσίας καθώς αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα κριτήρια που θέτει διαχρονικά.

Ποια είναι τα κριτήρια της εργοδοσίας; Η κερδοφορία της επιχείρησης και η διατήρηση της πρωτοπορίας της, στον κρίσιμο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Η υλοποίηση αυτών των στόχων είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και της έντασης της επίθεσης στα δικαιώματα του προσωπικού του ομίλου. Απόδειξη για τα παραπάνω είναι οι εξελίξεις που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Εκ των πραγμάτων έχουμε περικοπές δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, απόσχιση έργων μέσω εργολαβιών, μειώσεις μισθών, «αιτιολογημένες» απολύσεις, υποστελέχωση ολόκληρων τμημάτων και πολλά άλλα. Συγχρόνως όμως έχουμε ανακοινώσεις για ρεκόρ κερδοφορίας ανά τρίμηνο και αύξηση του μερίσματος των μετόχων κάθε χρόνο.

Επομένως τα κριτήρια της εργοδοσίας στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε δεν μπορούν να είναι διαφορετικά. Ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, με τις συνθήκες εργασίας να έχουν αλλάξει, με την αντικειμενική μείωση της παραγωγικότητας η αξιολόγηση προχωρά ανεμπόδιστα. Και αυτό γιατί στα κριτήρια της, δεν χωρά η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων της. Αντιθέτως θεωρούνται κόστος, το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ή την έκθεση του προσωπικού στον κορωνοϊό.

Η αξιολόγηση της εργοδοσίας είναι η αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματός. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα ερωτήματα της μάλιστα, καθορίζεται ακόμα και ο βαθμός υποταγής και συμφωνίας του κάθε εργαζόμενου με τον εργοδότη!!!

Διαχρονική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση φέρουν οι πλειοψηφίες των διοικήσεων στα πρωτοβάθμια σωματεία του ομίλου, καθώς και στην  ΟΜΕ. Με τη στάση τους αποπροσανατολίζουν στοχεύοντας στον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση, αποκρύβοντας την ουσία, σπέρνοντας αυταπάτες για το ότι μπορεί να υπάρξει φιλεργατική αξιολόγηση ή ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τον προϊστάμενό του. Ειδικά για το τελευταίο υπάρχουν πλούσια παραδείγματα, ακόμα και στον κλάδο μας, όπου η αμφίδρομη αξιολόγηση όχι μόνο δεν καλυτέρευσε της συνθήκες εργασίας, αντιθέτως ενσωμάτωσε τους εργαζόμενους στους στόχους κερδοφορίας της επιχείρησης, ακύρωσε οποιαδήποτε προσπάθεια αναχαίτησης της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας. Στην τελική δίνουν το ελεύθερο στην εργοδοσία να τρομοκρατεί, να καλλιεργεί την ανθρωποφαγία και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, να εντατικοποιεί την εργασία.

Τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν. Τα κριτήρια των εργατοπατέρων είναι κοινά με αυτά της διοίκησης του ΟΤΕ. Οι αγωνίες τους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης αποτυπώνονται στις ΣΣΕ που υπογράφουν, κόντρα στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, διαχρονικά, η  ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης. Επιπλέον θυμίζουμε ότι η αποχή των εργαζομένων αποφασίστηκε ομόφωνα σε απόφαση της 39ης συνέλευσης αντιπροσώπων του σωματίου της ΠΕΤ ΟΤΕ.

Όσοι επιμένουν να αναφέρουν παρατηρήσεις στην ηλεκτρονική μορφή της αξιολόγησης, ας το κάνουν  με γραπτές ενστάσεις - αντιρρήσεις χωρίς να κάνουν αποδοχή, χωρίς να δώσουν έγκριση ολοκλήρωσης μέσω συστήματος. Να είναι σε επαγρύπνηση και να μη φοβηθούν σε οποιοδήποτε εκβιασμό.

Επισκέπτες