Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

17 Φεβ 2021

Από τη μύγα ξύγκι… και από το χιόνι κέρδος!!!

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Και τι δεν ακούσαμε από το πρωί της Τρίτης που έγινε καθαρό ότι κανένας εργαζόμενος που εργάζεται με φυσική παρουσία, δεν θα μπορέσει λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, να προσέλθει στο χώρο εργασίας του:

  • Ότι ο προϊστάμενος επιβάλει να πάρουμε όλοι οι εργαζόμενοι την Τρίτη ρεπό προκειμένου να εργαστούμε το Σάββατο για να βγει η δουλειά που μένει πίσω. Ότι η παραπάνω απόφαση βολεύει εμάς τους εργαζόμενους στην τελική, διότι μία μέρα που θεωρείται χαμένη όπως η Τρίτη τελικά αναπληρώνεται το Σάββατο.
  • Ότι εμείς οι εργαζόμενοι από μόνοι μας ζητάμε να πάρουμε ρεπό την Τρίτη προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες που ταλαιπωρούνται από την έλλειψη του αγαθού των τηλεπικοινωνιών, το Σάββατο. Προϊστάμενος μάλιστα, σε παρέμβασή μας, είπε ότι εάν ένας εργαζόμενος επιθυμεί να διευκολύνει την εταιρεία βάζοντας το ρεπό του σήμερα, τότε τι μας νοιάζει εμάς;
  • Σε άλλα τμήματα προϊστάμενοι καλούν τους τεχνικούς να βάλουν το ρεπό τους την Τετάρτη 17/2, προκειμένου να προλάβουν ακόμα μία όπως φαίνεται χαμένη μέρα, λόγο των έκτακτων φαινομένων.
  • Ότι η εργασία το Σάββατο είναι υποχρεωτική ενώ η καταχώρηση του ρεπό θα γίνει από τους προϊσταμένους μαζικά χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων. Όπου μάλιστα υπάρχει αντίδραση απαντάνε ότι οποιαδήποτε διαφωνία με την παραπάνω πρακτική θα έχει επίπτωση στην αξιολόγηση

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Σας καλούμε  να μην υποκύψετε στις πιέσεις. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ότι  από τη στιγμή που ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσέλθει στην εργασία του λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, τότε η εργοδοσία υποχρεούται να καταβάλει το ημερομίσθιο. Συνεπώς, ο εργαζόμενος δεν έχει καμία υποχρέωση να δηλώσει ρεπό, άδεια κανονική, άδεια ασθενείας κλπ. Δηλώνει άδεια Ειδικών Καιρικών Συνθηκών όπως αναφέρεται και στο SmartHR. Και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι η πίεση αφορά στην κάλυψη των στόχων, δηλαδή στην κερδοφορία της εργοδοσίας με τη μετάθεση, αυτή τη φόρα, της εργασίας σε μελλοντικό χρόνο.

Προφανώς και δεν τους έπιασε ο πόνος για το «αγαθό των τηλεπικοινωνιών», ούτε για τους τηλεργαζόμενους και την τηλεκπαίδευση. Αυτό το «αγαθό» στο σύστημα που ζούμε είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Τα παραδείγματα με ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές που ζητάνε απεγνωσμένα μία γραμμή ίντερνετ, με την επιχείρηση να τους το αρνείται γιατί είναι ασύμφορο οικονομικά αποδεικνύουν το παραπάνω.

Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη που λέει, και φαίνεται να ασπάζεται και η πλειοψηφία του σωματείου της CTS, ότι ορισμένοι προϊστάμενοι αυθαίρετα και αντίθετα από τις εντολές της διοίκησης πιέζουν τους εργαζόμενους να καταχωρίσουν ρεπό την Τρίτη και να εργαστούν υποχρεωτικά Σάββατο. Η ασυνεννοησία και οι διαφορετικές φωνές από τμήμα σε τμήμα και από προϊστάμενο σε προϊστάμενο υπηρετούν την στρατηγική της διοίκησης η οποία στην τελική «βγαίνει λάδι», μεταθέτοντας τις τεράστιες ευθύνες της σε ορισμένους «κακούς», όπως λένε προϊστάμενους. Αυτή είναι η στρατηγική τους. Ας μας διαψεύσουν ακυρώνοντας τα ρεπό αντικαθιστώντας τα με Άδειες Ειδικών Καιρικών Συνθηκών.

Η εργοδοσία έχει επενδύσει στο νέο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, που θα της επιτρέψει να επιβάλει μονομερώς 10ωρη εργασία καθημερινά, να διευθετεί το χρόνο εργασίας κατά πως βολεύει τους στόχους κερδοφορίας της, να κάνει τους εργαζόμενους λάστιχο ανάλογα με το φόρτο εργασίας. Φαίνεται βιάζεται να το εφαρμόσει πριν ψηφιστεί γνωρίζοντας ότι έχει τις πλάτες της κυβέρνησης. Με λίγα λόγια βρίσκει και τα κάνει.

Εάν η διοίκηση νοιάζεται τόσο πολύ για τις χαμένες βλάβες, τις νέες συνδέσεις και τα χαμένα ραντεβού θα είχε κάνει προσλήψεις και δεν θα είχε αφήσει υποστελεχωμένες όλες τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου οι εργαζόμενοι «να τρέχουν και να μην φθάνουν» με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο. Επίσης, τις μέρες της κακοκαιρίας μπορεί να τις αναπληρώσει πληρώνοντας εξαιρέσιμα, ή με προαιρετική εργασία το Σάββατο δίνοντας τη δυνατότητα τους εργαζόμενους να πάρουν το ρεπό τους τη μέρα που αυτοί επιθυμούν. Όχι όμως τις μέρες που αντικειμενικά απέχουν από την εργασία τους λόγο ανωτέρας βίας.

Το κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στον όμιλο θα προχωρήσουν σε καταγγελία στη διεύθυνση της επιθεώρησης εργασίας και στο υπουργείο εργασίας εάν η εργοδοσία επιμείνει να αυθαιρετεί, να τρομοκρατεί εργαζόμενους με την απειλή του αξιολογίου και του διευθυντικού δικαιώματος. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία στον όμιλο και κυρίως το σύλλογο εργαζομένων στη CTS να συνταχθεί με αυτή την απόφαση.

Έχουμε αποκτήσει πλούσια πείρα από τα γεγονότα του παρελθόντος. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Έχουμε την δύναμη να εμποδίσουμε τη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας. Να μην επιτρέψουμε να φορτώσουν την κρίση τους και πάλι στις πλάτες μας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που έρχεται αντιμέτωπος με την εργοδοτική αυθαιρεσία να μας το καταγγείλει ώστε οργανωμένα να  την αποκρούσουμε.

 

Επισκέπτες