25 Ιαν 2021

Η άδεια είναι δικαίωμα των εργαζόμενων και δεν δίνεται με διευθυντικό δικαίωμα

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η διοίκηση του ΟΤΕ ακολουθώντας το περσινό παράδειγμα ζητά από τους εργαζόμενους να κάνουν από τώρα τον προγραμματισμό των αδειών. Συνάδελφοι τόσο από ΤΤΛΠ όσο και από τμήματα της Cosmote e-Value μας καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία απαιτεί προγραμματισμό αδειών με βάση κανόνες που καταστρατηγούν όσα προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού και η κείμενη νομοθεσία. Στα ΤΤΛΠ ζητούν από τους εργαζόμενους να δηλώσουν μέχρι τις 19/2, 5 μέρες κανονικής άδειας που θα πρέπει να τις λάβουν μέχρι τέλη Μάιου. Μάλιστα, ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι αν δεν το κάνουν θα το κάνουν οι προϊστάμενοι μόνοι τους! Αυτό, προφανώς, είναι παράνομο και ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας.


Βέβαια, η προκλητικότητα δεν εξαντλείται σε αυτό. Στην ενημέρωση προς τους εργαζόμενους κάποιοι προϊστάμενοι επικαλούνται την παράγραφο 6 της Βασικής Εγκυκλίου (βρείτε τη  εδώ ), που εξειδικεύει τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού αναφορικά με τις Κανονικές Άδειες, σύμφωνα με την οποία ο προγραμματισμός των Κανονικών Αδειών πρέπει να γίνεται μέχρι τις 31/3 κάθε χρόνου. Κι ενώ επικαλούνται αυτή την διάταξη στη συνέχεια της ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους, λένε ότι εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν μέχρι τις 19/2 πότε θα πάρουν τις πρώτες 5 μέρες Κανονικής Άδειας στο διάστημα έως 31/5! Και δεν είναι το μόνο σημείο της Βασικής Εγκυκλίου και της κείμενης νομοθεσίας για τη χορήγηση κανονικής άδειας που καταστρατηγούν. Και μόνο το σπάσιμο του έτους σε περισσότερες από 2 περιόδους για την κατανομή των ημερών Κανονικής Άδειας παραβιάζει τη νομοθεσία.

 

Είναι, προφανές, ότι η απαίτηση της εργοδοσίας δεν έχει καμιά νομική βάση και οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν και δεν πρέπει να την εφαρμόσουν. Είναι άλλο πράγμα ο έγκαιρος προγραμματισμός αδειών που πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους ή ό,τι άλλο θέλουν να κάνουν κατά τη διάρκεια της άδειας τους, και άλλο ζήτημα να δηλώνουμε τις άδειες όποτε θέλει ο εργοδότης.

 

Δεν πρέπει να δεχτούμε ένα δικαίωμα όπως η κανονική άδεια να δίνεται με βάση το πώς θα επιτευχθεί η στοχοθεσία της διοίκησης. Η κανονική άδεια δεν χορηγείται με το «περίφημο» διευθυντικό δικαίωμα. Είναι κατοχυρωμένο εργασιακό δικαίωμα. Η προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η προσαρμογή τους ώστε να εξυπηρετούνται οι στόχοι της εργοδοσίας δεν πρέπει να περάσει.

 

Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΟΤΕ να ανακαλέσει αυτήν την απαράδεκτη οδηγία.

 

Μέχρι τότε καλούμε τους συναδέλφους να μην εφαρμόσουν την οδηγία αυτή. Αν η εργοδοσία επιμείνει θα αξιοποιήσουμε κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο ώστε να μην εφαρμοστεί ακόμα και αν οι πλειοψηφίες της Ομοσπονδίας και των σωματείων θελήσουν να διευκολύνουν την εργοδοσία να καταστρατηγήσει ένα ακόμα δικαίωμα των εργαζόμενων.

Επισκέπτες