Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

30 Δεκ 2020

Όχι άλλη διαβούλευση, ώρα για διεκδίκηση

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

To ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ συνεδρίασε την Τρίτη 29/12 για να συζητήσει, που κατέληξε η διαδικασία της διαβούλευσης με την εργοδοσία για το θέμα των θυγατρικών. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αποτελεί πρακτική της εργοδοσίας να προσπαθεί να μας φέρει προ τετελεσμένων αφού και η διαβούλευση, όπως και η διαπραγμάτευση για τις ΣΣΕ, ολοκληρώθηκε μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιβεβαιώθηκε ότι η μεταφορά των εργαζόμενων στις θυγατρικές βρίσκει χαμένους τους εργαζόμενους. Παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας να φτιασιδώσει το αποτέλεσμα για να φανεί ότι οι εργαζόμενοι δεν χάσαμε τόσα όσα ήθελε στην αρχή της διαβούλευσης η διοίκηση του ΟΤΕ, είναι ξεκάθαρο ότι η πρόθεση της εργοδοσίας είναι οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν στις θυγατρικές όντας χαμένοι. Για αυτό επιδιώκει να καταργήσει, ουσιαστικά, για όσους μεταφέρονται στις θυγατρικές το Λογαριασμό Νεότητας, το ταμείο αλληλοβοήθειας (με εξαίρεση τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες) και το ασφαλιστήριο της Cosmote. Περικοπές που στερούν από τους εργαζόμενους περίπου 800.000 € το χρόνο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης ή το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και απαιτούμε εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις θυγατρικές να μην χάσουν τίποτα από όσα δικαιούνταν μέχρι τώρα, όπως προπαγάνδιζε η εργοδοσία ότι θα γίνει;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέσαμε προς την πλειοψηφία της ομοσπονδίας, αυτό το ερώτημα καλούμαστε να απαντήσουμε ως εργαζόμενοι.

Με δεδομένη την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας ώστε η μεταφορά του προσωπικού στις θυγατρικές να γίνει χωρίς να χαθεί τίποτα. Για αυτό το λόγο προτείναμε στο ΔΣ της ΟΜΕ να στείλουμε άμεσα επιστολή με αυτό το αίτημα προς τη διοίκηση και να ληφθεί απόφαση με ανοιχτή ημερομηνία για απεργιακή κινητοποίηση τις πρώτες μέρες του Γενάρη ώστε με αυτή σαν όπλο να βάλουμε τα αιτήματα από τη δική μας πλευρά. Με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει τώρα ο αγώνας διεκδίκησης ο οποίος όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο θα πίεζε την εργοδοσία λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών λόγω της πανδημίας. Η απάντηση από πλευράς της πλειοψηφίας ήταν να φτιαχτεί επιτροπή που θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται το νέο ιδιωτικό ασφαλιστήριο που ΘΑ ΓΙΝΕΙ (κάποτε) στις νέες εταιρίες !@#!.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Γίνεται ξεκάθαρο ότι στα μεγαλόσχημα επιχειρηματικά πλάνα που παρουσιάζει η εργοδοσία σχετικά με τις προοπτικές που δίνει ο μετασχηματισμός του ομίλου ΟΤΕ ένας από τους βασικούς στόχους της είναι και το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αποδεικνύεται ότι το κυνήγι του κέρδους για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους ξεκινά πάντα από τη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης. Αυτό είναι το βασικό πεδίο κερδοφορίας τους και για αυτό απαιτούν και από την κυβέρνηση τη λήψη νέων αντεργατικών μέτρων σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Μια κυβέρνηση που σπεύδει να ανταποκριθεί έχοντας ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή της να καταργήσει το 8ώρο, την αμοιβή υπερωριών και μια σειρά στοιχειωδών συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών ώστε να απαγορεύσει, στην πράξη, κάθε διεκδίκηση των εργαζόμενων.

Απέναντι σε αυτές τις επιλογές της εργοδοσίας και της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά την οργάνωση του αγώνα μέσα από τα συνδικάτα μας. Γι’ αυτό άλλωστε, θεωρήσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε αναγκαία τη μετατροπή της ομοσπονδίας σε κλαδική, ώστε να μπορεί να εκπροσωπήσει όλους τους εργαζόμενους από την πρώτη μέρα της μεταφοράς τους στις θυγατρικές, γεγονός που μέχρι σήμερα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας αρνούνται να υλοποιήσουν. Για αυτό πρωτοστατούμε στο να υπάρχουν από την πρώτη μέρα σωματεία στις θυγατρικές που θα μπορούν να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους απαγορεύοντας στην εργοδοσία να παίζει παιχνίδια για το ποιος τους εκπροσωπεί.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει αβίαστα είναι αυτοί που δεν ήθελαν να υπάρχει σωματείο στη CTS και καταψήφισαν την αλλαγή του καταστατικού της ΠΕΤ ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετούσαν; Η απάντηση προκύπτει, επίσης, αβίαστα, της εργοδοσίας. Για αυτό άλλωστε, οι ίδιοι τώρα παρουσιάζουν ως χαμένη υπόθεση το ζήτημα της διατήρησης των δικαιωμάτων, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Για την ΕΣΚ είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για διατήρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων δεν σταματά ποτέ. Για αυτό πρέπει εδώ και τώρα το σύνολο των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ είτε στη μητρική είτε στις θυγατρικές να συντονίσουμε τον αγώνα ώστε να μη χαθεί τίποτα από όσα δικαιούμαστε αλλά και να ξεκινήσει από τώρα ο αγώνας ενόψει τη νέας ΣΣΕ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να πάει πάλι τη διαδικασία σε οριακές χρονικά καταστάσεις ώστε να πει, για μια ακόμη φορά, φθάσαμε στο παρά 1’ και είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε μια κατάπτυστη ΣΣΕ γιατί μας πιέζει ο χρόνος.

 

Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

  • Να μη περικοπεί τίποτα από τα δικαιώματα των εργαζόμενων που μεταφέρονται στις θυγατρικές
  • Την άμεση μετατροπή της ομοσπονδίας σε κλαδική ώστε η εργοδοσία να μην έχει περιθώρια ελιγμών για το ποιος εκπροσωπεί ποιον
  • Την άμεση διεκδίκηση ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω

 

ΥΓ: Είναι πραγματικά άξιο απορίας που μπορεί να οδηγήσει η λασπολογία και ο γκεμπελισμός. Η ΑΣΕ σε ανακοίνωσή που αποτελεί μνημείο ψεύδους προσπαθώντας να επιτεθεί στην ΕΣΚ, στο ταξικό κίνημα, στο ΚΚΕ και στο συνάδελφο βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη φθάνει στο σημείο να αναγορεύει το ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ σε θεματοφύλακες των συμφερόντων των εργαζόμενων του ΟΤΕ! Πέρα από τα μνημόνια που ψήφισαν και εφάρμοσαν τα 2 κόμματα μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ και τους ΑΝΕΛ, διαλύοντας τη ζωή της εργατικής τάξης, στο ζήτημα της μεταφοράς στις θυγατρικές το ΚΙΝΑΛ ως ΠΑΣΟΚ το 2002 θεσμοθέτησε το Π.Δ. 178/2002 το οποίο αξιοποιεί σήμερα η διοίκηση του ΟΤΕ για το μετασχηματισμό ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του όχι μόνο δεν κατήργησε αυτό το Π.Δ. αλλά διευκόλυνε ακόμα περισσότερο τους εργοδότες στο σχεδιασμό δημιουργίας θυγατρικών, αποσχίσεων έργου και μεταφοράς προσωπικού με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Και για την αποκατάσταση της αλήθειας το ΚΚΕ και ο συνάδελφος Λεωνίδας Στολτίδης έχουν κάνει μια σειρά παρεμβάσεων και επερωτήσεων στη βουλή για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ανάμεσά τους και για το ζήτημα των θυγατρικών. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες από αυτές που έγιναν εντός του 2020, στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να βρει και τις υπόλοιπες.

  1. https://www.902.gr/eidisi/voyli/240236/erotisi-gia-tis-anadiarthroseis-ston-omilo-ote-dt-kai-tin-apopeira-aposhisis-tis
  2.  http://www.eskote.gr/2020/01/blog-post_16.html
  3. https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/234228/me-apolyseis-apeilei-tis-katharistries-i-dioikisi-toy-ote
  4. https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/211553/tromokratia-aytarhismo-kai-astynomia-epistrateyei-i-ergodosia-syllipseis
  5. Τροπολογία για «Αναδρομική ισχύς της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, αναφορικά με τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης»

Επισκέπτες