Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

23 Δεκ 2020

Δεν διαπραγματευόμαστε τι άλλο θα χάσουμε, απαντάμε με οργανωμένο αγώνα

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Για τους εκλεγμένους με την ΕΣΚ-ΟΤΕ στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ γίνεται ξεκάθαρο ότι μετά και τις συναντήσεις με την εργοδοσία, στα πλαίσια της διαδικασίας της διαβούλευσης, η συζήτηση από την πλευρά της διοίκησης περιστρέφεται γύρω από το τι άλλο θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Η προσαρμογή του ΠΔ 178/2002 και η εφαρμογή του "κατά το δοκούν", έτσι όπως εξυπηρετεί τον εργοδότη θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτη διείσδυση στην συλλογική αυτονομία.

Θεωρούμε ότι σκόπιμα παρερμηνεύεται προκειμένου να μην μεταβιβαστούν μετά τον όποιο μετασχηματισμό των εταιρειών στις νέες θυγατρικές, μια σειρά από συγκροτημένα και κατοχυρωμένα (μέσα από ΣΣΕ) θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι. Δεν προσαρμοζόμαστε και δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο που έχουμε ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων. Δεν παζαρεύουμε στο τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι, με όρους δυσμενέστερους, για την εργασία μας και τη ζωή μας.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στον όμιλο ΟΤΕ η κυβέρνηση στα "μουλωχτά" πάει να περάσει με «μπούσουλα» σχέδιο Πισσαρίδη πλήθος αντεργατικών μέτρων (που δεν θα είναι προσωρινά), για να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των εργοδοτών, στο όνομα της πανδημίας.

Κύριος και εμβληματικός  στόχος των μέτρων αυτών είναι η απόλυτη ευελιξία και διαθεσιμότητα των εργαζόμενων ώστε να δουλεύουν όποτε, όσο και από όπου θέλει ο εργοδότης. Σε αυτά τα πλαίσια αποβλέπουν στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας,  στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, στην εφαρμογή νέων ευέλικτων μορφών όπως  η τηλεργασία.

Επίσης, στοχεύουν στην επιθετική αύξηση της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος (με πρώτο στόχο την επικουρική ασφάλιση),  το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη δράση των σωματείων, το πάγωμα του κατώτατου μισθού ως, τουλάχιστον, τα τέλη του Ιούλη του 2021, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας ώστε να οικοδομηθεί  ένα κράτος ευέλικτο και επιτελικό "προς όφελος", του κεφαλαίου και των εργοδοτών.

Πρέπει τώρα να μπουν εμπόδια και να ανασχεθεί όλη αυτή η επιθετικότητα εργοδοσίας και κράτους που στόχο έχουν τη λειτουργία και τα κέρδη της οικονομίας "της αγοράς",  με άλλα λόγια, της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ήδη βρισκόμαστε στο 2ο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Ως εργαζόμενοι έχουμε αναλάβει το σύνολο της ατομικής ευθύνης που μας αναλογεί, αλλά καθημερινά αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι αυτό δεν αρκεί. Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν όλες οι ΕΥΑΕ ώστε να λειτουργήσουν με βάση τη δικαιοδοσία τους  και να πάρουν μέτρα για την άμεση προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων σε όλο τον Όμιλο ΟΤΕ.

Απαιτούμε:

  • Τη διενέργεια συχνών test στους εργαζόμενους σε κάθε επιχειρησιακή μονάδα και  ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Τη λήψη μέτρων αποσυμφόρησης στα καταστήματα και σε καθημερινή βάση να υπάρχει απολύμανση των πολυσύχναστων χώρων.
  • Καμιά μετακίνηση - μετάθεση από ή προς περιοχές, που έχουν επιβαρυμένο ιικό φορτίο. Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να παρέχουν την εργασία τους μέσω της απομακρυσμένης πρόσβασης.
  • Να καταργηθεί η στοχοθεσία για όλη την περίοδο της πανδημίας.
  • Θερμομέτρηση, κατά την προσέλευση, όλου του προσωπικού σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες

Καταγγέλλουμε: 

  • Το κλείσιμο των καταστημάτων και όσων εργαζόμενων αποχώρησαν -παραιτήθηκαν " με το πιστόλι στον κρόταφο" .
  • Όχι στις απολύσεις, κάθε μορφής, μέσω εργαλειοποίησης του Πειθαρχικού ή με τα άρθρα 13- 16. 

Αν στη νέα συνάντηση με την εργοδοσία, που έχει προγραμματισθεί για σήμερα Τετάρτη 23/12/2020, η εργοδοσία επιμείνει στις θέσεις της για απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων η σύγκρουση των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ με την εργοδοσία είναι μονόδρομος.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την άμεση σύγκλιση του ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ ώστε να παρθούν αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων σε όλες τις εταιρίες του ομίλου ΟΤΕ απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

 

Επισκέπτες