Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Δεκ 2020

Δυνατά συνδικάτα για να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Το Σάββατο 19/12 διεξήχθη η έκτακτη Συνέλευση Αντιπροσώπων της ΠΕΤ-ΟΤΕ με θέμα την έγκριση του νέου καταστατικού του σωματείου. Το νέο καταστατικό εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων και σύμφωνα με αυτό η ΠΕΤ-ΟΤΕ μετασχηματίζεται στο επιχειρησιακό σωματείο της Cosmote Technical Services, της θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην οποία μεταφέρεται το προσωπικό που ασχολείται με το τεχνικό έργο.

 Το νέο καταστατικό αυξάνει τη δυνατότητα παρέμβασης των εργαζόμενων

Η ΕΣΚ από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η αναγκαιότητα της αλλαγής του καταστατικού ώστε οι εργαζόμενοι που μεταφέρονται από την εργοδοσία στην Cosmote Technical Services να έχουν από την 1η μέρα, σωματείο που θα μπορεί να τους εκπροσωπήσει, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία αλλαγής με συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο να ενισχυθεί η δημοκρατία στη λειτουργία του σωματείου, να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις, να οξυνθεί η αρχή της ανακλητότητας των εκλεγμένων, να προχωρήσει η συγχώνευση των περιφερειακών τμημάτων στην κατεύθυνση να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπήρχαν Τοπικές Διοικούσες με πολύ λίγα μέλη. Με βάση αυτές τις αρχές καταθέσαμε μια σειρά προτάσεις πολλές από τις οποίες εντάχθηκαν στο νέο καταστατικό. Αναφέρουμε τις πιο σημαντικές:

  • Διεξαγωγή Γενική Συνέλευσης μελών στο νομό Αττικής. Στο προηγούμενο καταστατικό προβλεπόταν Γενική Συνέλευση μόνο για τα περιφερειακά τμήματα με αποτέλεσμα τα μισά και πλέον μέλη του συνδικάτου να μη συμμετέχουν σε Γενική Συνέλευση κάτι που σήμαινε ότι πέρα από τις εκλογές μια φορά στα 3 χρόνια δεν είχαν άλλη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αποφάσεις του σωματείου.
  • Κατάργηση του αντιδημοκρατικού ορίου των 42 υποψηφίων που απαιτούνταν ώστε να μπορεί μια παράταξη να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο στις εκλογές. Τώρα θα μπορούν ακόμα και 2 συνάδελφοι να σχηματίσουν παράταξη και να διεκδικήσουν την ψήφο των εργαζόμενων
  • Οι αντιπρόσωποι στη Συνέλευση Αντιπροσώπων θα λογοδοτούν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του περιφερειακού τμήματος που ανήκουν. Μέχρι σήμερα οι αντιπρόσωποι εκλέγονταν μια φορά στα 3 χρόνια και δεν λογοδοτούσαν ποτέ και πουθενά με αποτέλεσμα το σώμα του ανώτερου οργάνου, της Συνέλευσης Αντιπροσώπων, να παραμένει αναλλοίωτο ότι κι αν έκαναν τα μέλη του. Τώρα θα πρέπει να λογοδοτούν κάθε χρόνο.
  • Οι συνενώσεις την περιφερειακών τμημάτων έγιναν στην κατεύθυνση της διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερων που θα μπορούν βέβαια να είναι λειτουργικά. Εξαίρεση αποτελεί η συγχώνευση με την ΤΔΕ Θεσσαλονικής όλων των ΤΔΕ των όμορων νομών με αποτέλεσμα εκεί να σχηματισθεί μια γιγαντιαία ΤΔΕ. Για τη συγχώνευση αυτή εκφράσαμε τη διαφωνία μας

 

Κάποιες από τις προτάσεις μας δεν υιοθετήθηκαν όπως είναι η εκλογή των αντιπροσώπων κάθε χρόνο από τις γενικές συνελεύσεις και η διαγραφή από το σωματείο όσων μελών είναι αξιολογητές των εργαζόμενων. Οι 2 προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές. Η ΕΣΚ – ΟΤΕ θα συνεχίσει να τις θέτει ως αναγκαίες για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του σωματείου. 

 

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης Αντιπροσώπων οι εκλεγμένοι με την ΕΣΚ αναδείξαμε τη σπουδαιότητα των αλλαγών που προβλέπει το νέο καταστατικό και τη βελτίωση που θα επιφέρουν στη λειτουργία του σωματείο. Επίσης, αναδείξαμε την αναγκαιότητα να αλλάξει το καταστατικό ώστε να υπάρχει σωματείο που θα εκπροσωπεί και θα οργανώνει τον αγώνα των εργαζόμενων στην Cosmote T.S. από την 1η μέρα της λειτουργίας της νέας εταιρίας ώστε να μη βρει πάτημα η εργοδοσία να κάνει παιχνίδια με τους εργαζόμενους όπως κάνει για παράδειγμα στην Cosmote e-Value που ούτε τον ΠΑΣΕ αποδέχεται ως συνομιλητή επικαλούμενη το γεγονός ότι παρόλο που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σωματείο δεν είναι επιχειρησιακό αφού έχει μέλη και από άλλες εταιρίες ούτε το σωματείο των εργαζόμενων στην Cosmote e-Value αφού αν και αυτό είναι επιχειρησιακό δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό.

Πήραν απάντηση όσοι ήθελαν τους εργαζόμενους μετέωρους, χωρίς εκπροσώπηση στη νέα εταιρία

Απαντήσαμε και σε όλες εκείνες τις φωνές που έλεγαν ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η αλλαγή του καταστατικού καταγγέλλοντας τη στάση τους αφού η μη έγκρισή του καταστατικού αφενός θα σήμαινε ότι όλες αυτές οι θετικές αλλαγές που προβλέπει το νέο καταστατικό δεν θα εγκρίνονταν αφετέρου θα σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι θα πήγαιναν στην Cosmote T.S. χωρίς επιχειρησιακό σωματείο δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να κάνει το δικό της παιχνίδι με την εκπροσώπηση των εργαζόμενων.

Ακόμη, απαντήσαμε σε όλους αυτούς που είπαν ότι είναι προδότης όποιος εγκρίνει την αλλαγή του καταστατικού γιατί με αυτόν τον τρόπο, λένε, ότι αποδέχεται τη μετάβαση στις θυγατρικές! Τους θυμίσαμε ότι οι εργαζόμενοι δεν εγκρίνουν τη μετάβαση στις θυγατρικές γιατί η μετάβαση γίνεται από τη διοίκηση του ΟΤΕ η οποία αξιοποιεί το αντεργατικό πλαίσιο που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση η διοίκηση του ΟΤΕ μεταφέρει το προσωπικό στις θυγατρικές με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2002 το οποίο άφησαν ανέγγιχτο όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Επίσης, τους θυμίσαμε ότι προδοσία δεν είναι να προετοιμάζεσαι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν μέσα από το σωματείο τους να αντιπαλέψουν τις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας από την πρώτη μέρα της μετάβασης στις θυγατρικές και μάλιστα με ένα νέο βελτιωμένο καταστατικό αλλά προδοσία είναι να αντιδράς στην προσπάθεια θωράκισης των εργαζόμενων ενώ γνωρίζεις ότι 31/12 αποχωρείς από τον ΟΤΕ έχοντας υπογράψει συμμετοχή σε πρόγραμμα «εθελούσιας-εξόδου». Τους θυμίσαμε ότι προδοσία είναι να λες στους εργαζόμενους να υπογράψουν επιστολή εναντίωσης στις θυγατρικές γνωρίζοντας ότι εσύ δεν θα πας στις θυγατρικές γιατί θα πάρεις εθελούσια, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για το γεγονός ότι η επιστολή εναντίωσης δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απολύσει όποιον εργαζόμενο την υπογράψει ενώ με βάση το Π.Δ. 240/2002 με οποίο γίνεται η μετάβαση στις θυγατρικές δεν έχει δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο κατά τη μετάβαση και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά από αυτή.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Βέβαια, ο τυχοδιωκτισμός όλων αυτών που εμφάνιζαν κηδειόχαρτα και κατηγορούσαν όσους συμφωνούσαμε με το καταστατικό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας όπου είπαν ότι συμφωνούν με τις αλλαγές στο καταστατικό και θα το υπερψήφιζαν αν η Συνέλευση Αντιπροσώπων γινόταν στις 5/1 όταν και θα έχει γίνει η μετάβαση στις θυγατρικές. Δηλαδή, αν εγκρίνεις την αλλαγή στις 19/12 είσαι προδότης αν την εγκρίνεις στις 5/1 είσαι ήρωας!

Ψήφισμα για την οργάνωση του αγώνα

 

Στο τέλος της διαδικασίας καταθέσαμε ψήφισμα με το οποίο καλούσαμε το σώμα των αντιπροσώπων να αποφασίσει για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης τόσο για το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων που θέλει να χάσουμε η εργοδοσία του ΟΤΕ κατά τη μετάβαση στις θυγατρικές όσο και απέναντι στην κυβέρνηση τόσο για το νομοσχέδια που ετοιμάζει με τα οποία καταργεί το 8ώρο, την πληρωμή υπερωριών και στοιχειώδεις  συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες,  παίζει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στο τζόγο των χρηματιστηρίων και των αγορών, όσο και για την εγκληματική της πολιτική στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που έχει οδηγήσει στο να θρηνούμε 100 νεκρούς τη μέρα και να μην λαμβάνονται ακόμα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μέτρα αποσυμφόρησης των ΜΜΜ, μέτρα ελέγχου της διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, μέτρα για να μη χάσουν τα παιδιά μια ακόμη σχολική χρονιά. Το ψήφισμα μπορείτε να δείτε εδώ

Επισκέπτες