Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

11 Νοε 2020

Καμιά διαπραγμάτευση για το τι άλλο θα χάσουμε
Απαντάμε με απεργία στις 26/11 σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Βρισκόμαστε εν μέσω της διαβούλευσης μεταξύ εργοδοσίας και ΟΜΕ – ΟΤΕ για το ζήτημα του μετασχηματισμού του ομίλου ΟΤΕ και της μετάβασης χιλιάδων συναδέλφων σε 3 θυγατρικές. Με το μετασχηματισμό – αναδιάρθρωση του ομίλου ΟΤΕ η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων ακόμα και πριν την κρίση, στοχεύει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από καλύτερη θέση αφού όπως λέει θα μπορεί να μπει σε νέες αγορές που τώρα δεν μπορεί ενώ θα έχει τη δυνατότητα να υπερβαίνει και τους περιορισμούς που θέτει τώρα το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Πέρα, όμως, από το ευνοϊκό επιχειρηματικό πλαίσιο που μπορεί να διαμορφώνει ο μετασχηματισμός της εταιρίας η εργοδοσία αποσκοπεί μέσω του μετασχηματισμού να «χτυπήσει» περαιτέρω τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κοινή επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων για συνεχή αύξηση της κερδοφορίας τους επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης. Πίσω από τα πολυδιαφημισμένα επιχειρηματικά πλάνα πάντα βρίσκεται η προσπάθεια να μειωθούν οι μισθοί μας, να περιοριστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, οι κατακτήσεις μας που κατοχυρώνονται μέσω των ΣΣΕ.

 

Με αυτό το πλαίσιο προσήλθε και η διοίκηση του ΟΤΕ στη διαβούλευση. Όπως, άλλωστε, κάνει και στις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ τα τελευταία χρόνια ήρθε με σκοπό να συζητήσουμε τι άλλο θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Με ένα γενικόλογο πλάνο, χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις και στις αγωνίες των εργαζόμενων έθεσε υπό αμφισβήτηση μια σειρά κατακτήσεων κατοχυρωμένων μέσω ΣΣΕ ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου κάνοντας πράξη τη μακροχρόνια επιδίωξη εργοδοτών, κυβερνήσεων και εργοδοτικού συνδικαλισμού να παίζονται τα λεφτά των εργαζομένων στο τζόγο των αγορών. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι η εργοδοσία ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι όσα έδινε μέχρι σήμερα από τη μια τσέπη δεν θέλει να συνεχίζει να τα δίνει από την άλλη τσέπη γιατί προφανώς τα 400.000.000 € μέρισμα που μοιράστηκαν οι μέτοχοι το 2020 θέλουν να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια εις βάρος των μισθών και των δικαιωμάτων μας.

 

Είναι προφανές ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να διαπραγματευτεί επιπλέον περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων. Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, παρά την ευθύνη της ως διοίκηση της  μητρικής εταιρίας που κατέχει δεσπόζουσα θέση και ασκεί άμεση επιρροή στις θυγατρικές, δεν έχει ενημερώσει, όπως οφείλει, τους εργαζόμενους που πρόκειται να μεταφερθούν στις θυγατρικές για το σχεδιασμό της. Οφείλει άμεσα να παραδώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο στους εκπροσώπους των εργαζόμενων με λεπτομερή στοιχεία για το ποιους εργαζόμενους και ποιες υπηρεσίες θέλει να μεταφέρει και που, ποιες δραστηριότητες θα έχουν οι νέες εταιρίες και ποια τα καθήκοντα των εργαζόμενων. Δεν μπορεί οι διαρροές της προς τα φιλικά της ΜΜΕ να είναι πιο λεπτομερείς από όσα είπε στους εκπροσώπους των εργαζόμενων.  

 

Το ίδιο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα εργασιακών δικαιωμάτων. Ένα νομοσχέδιο βγαλμένο από τα πιο απατηλά όνειρα των εργοδοτών και από τους χειρότερους εφιάλτες των εργαζόμενων. Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

  1. Καταργεί το 8ωρο επιστρέφοντας τις εργασιακές σχέσεις στο 19ο αιώνα. Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλουν ωράριο 10ωρών χωρίς πληρωμή υπερωριών, με την προοπτική εντός 6μήνου οι ώρες αυτές να αναπληρωθούν με ρεπό ή μείωση ωραρίου.
  2. Καταργεί, στην ουσία τη δυνατότητα, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και σε εταιρίες κοινής ωφέλειας όπως είναι ο ΟΤΕ να κάνουν απεργία αφού προβλέπει ότι το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι το 40% του συνόλου του προσωπικού!
  3. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις αφού κάνει ποινικό αδίκημα την απεργιακή συγκέντρωση έξω από τους χώρους δουλειάς και την «ψυχολογική βία» κατά των απεργοσπαστών!
  4. Απονεκρώνει συλλογικές διαδικασίες των εργαζόμενων όπως οι Γενικές Συνελεύσεις επιβάλλοντας ηλεκτρονικές συσκέψεις και ψηφοφορίες
  5. Προβλέπει ανυπέρβλητα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας ακόμα και μιας μέρας.

 

Άρα, ο ΟΤΕ εκτός από το κέρδος που επιχειρεί να βγάλει από το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μέσω του μετασχηματισμού αναμένει περαιτέρω διόγκωση της κερδοφορίας του μέσω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης αφού μόνο από την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών θα εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο ενώ παράλληλα θα μπορεί να καταπνίγει κάθε φωνή αντίστασης των εργαζόμενων.

 

Πέρα από την ουσία των παραπάνω μέτρων που είναι εφιαλτικά για τους εργαζόμενους, η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει σε δημόσια διαβούλευση και εν συνεχεία να καταθέσει στη βουλή αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω lockdown είναι προκλητική. Η μεθόδευση της ψήφισης ενός τέτοιου νομοσχεδίου εν μέσω περιοριστικών μέτρων ώστε να αποφύγει με αυτόν τον τρόπο τις αντιδράσεις των εργαζόμενων θυμίζει μεθόδους μαφίας. Προφανώς η κυβέρνηση έχει 2 επιλογές. Ή θα αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο ή θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη απάντηση των εργαζόμενων οι οποίοι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους.

 

Για την ΕΣΚ – ΟΤΕ η όποια κουβέντα για περικοπές εργασιακών, μισθολογικών, θεσμικών και άλλων δικαιωμάτων είτε από τη διοίκηση του ΟΤΕ είτε από την κυβέρνηση αποτελέσει αιτία πολέμου. Δεν μπορεί να συζητήσουμε με την εργοδοσία ξανά το τι θα χάσουμε και δεν μπορεί να ανεχτούμε η κυβέρνηση να επιστρέψει τις εργασιακές σχέσεις στο 19ο αιώνα. Η κουβέντα μπορεί να είναι μόνο ποιες νέες κατακτήσεις μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ και γενικότερα.

 

Για αυτό το λόγο θεωρούμε αναγκαία τη διεκδίκηση των εξής αιτημάτων:

  • Άμεση μετατροπή της Ομοσπονδίας σε κλαδική ώστε από αύριο κιόλας να μπορεί να διαπραγματεύεται και για τις θυγατρικές. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνάμε την κωλυσιεργία που μπορεί να προκύψει κατά τη δημιουργία σωματείων στις νέες εταιρίες ή το μετασχηματισμό των υπαρχόντων
  • Έναρξη διαπραγμάτευσης ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ σε οποιαδήποτε εταιρία του ομίλου κι αν δουλεύουν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.
  • Υπογραφή Γενικού Κανονισμού Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ.
  • Άμεση απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος από την κυβέρνηση.


Δεκάδες εργατικά κέντρα (ανάμεσά τους και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά), ομοσπονδίες και συνδικάτα (ανάμεσά τους και το κλαδικό το  ΣΕΤΗΠ) έχουν ήδη λάβει απόφαση για προκήρυξη απεργίας στις 26/11. Καλούμε την ΟΜΕ – ΟΤΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ώστε να λάβουν ανάλογες αποφάσεις.

Στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας απαντάμε με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη

Να επιβάλλουμε lockdown στην πολιτική τους

Επισκέπτες