Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

27 Αυγ 2020

Η διοίκηση του ΟΤΕ εντείνει την τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους και η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ «βάζει πλάτη»

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η διοίκηση του ΟΤΕ συνεχίζοντας την υλοποίηση του σχεδιασμού της εντείνει τις απειλές και την τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους. Συνεχίζει να απειλεί μια σειρά εργαζόμενων (στα ΣΥΠ, σε καταστήματα, σε back-office υπηρεσίες, στο Door-To-Door) καλώντας τους να υπογράψουν την απόλυσή τους διαφορετικά εξαπολύει μια σειρά απειλών ότι θα απολυθούν όταν θα πάνε στις θυγατρικές ή ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονή τους και να έρθουν στην Αθήνα. Ειδικά οι εργαζόμενοι στα ΣΥΠ όλης της χώρας ακούν σε καθημερινή βάση managers να τους απειλούν με ιδιαίτερα προκλητικό και χυδαίο τρόπο. Μιλάμε για εργαζόμενους που ζουν σε πόλεις τις περιφέρειας πολλοί από τους οποίους έχουν και οικογένειες οι οποίοι ακούν από τα στελέχη της εργοδοσίας να τους λένε «Το Νοέμβρη σας περιμένει το κτίριο της Αχαρνών στην Αθήνα αν δεν φύγετε τώρα» ενώ σε πιο νέους λένε «Νέος/νεα είσαι θα βρεις δουλειά σε κάποιο super market». Η διοίκηση του ΟΤΕ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι μπροστά στο στόχο της θωράκισης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας δεν υπολογίζει τίποτα παρά το γεγονός ότι η πρακτική των απειλών έχει ήδη οδηγήσει ακόμα στο θάνατο συναδέλφους. Είναι αδίστακτοι και  το αποδεικνύουν καθημερινά.

Βέβαια, η εργοδοσία του ΟΤΕ δεν θα τα έκανε αυτά αν δεν είχε 2 ισχυρούς συμμάχους. Ο 1ος είναι η κυβέρνηση που με αφορμή την πανδημία διαμόρφωσε ακόμα χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους δίνοντας αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων ενώ και στο θέμα των απειλών του ΟΤΕ προς τους εργαζόμενους και των καταγγελιών που έχουν γίνει σφυρίζει αδιάφορα. Πέρα, όμως, από την κυβέρνηση σύμμαχος της εργοδοσίας είναι η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ που παρά τις συνεχείς καταγγελίες συναδέλφων κάνει πως δεν ακούει και αφήνει την εργοδοσία να προχωρήσει και ολοκληρώσει το σχεδιασμό της. Πέρα από τη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση των εργαζόμενων που εδώ και χρόνια αρνούνται να αξιοποιήσουν ως μέσο πίεσης προς την εργοδοσίας αρνούνται να αξιοποιήσουν ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και προστατεύει τους εργαζόμενους από αυθαιρεσίες της εργοδοσίας ως προς τον τρόπο μετάβασης στις θυγατρικές. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ. Η πλειοψηφία του ΠΑΣΕ, που είναι και το σωματείο που έχει τα περισσότερα μέλη που απειλούνται και τρομοκρατούνται, εκδίδει ανακοινώσεις που αναρωτιέσαι αν τις έχει γράψει εκπρόσωπος των εργαζόμενων ή της εργοδοσίας. Έκανε ΔΣ πριν ένα μήνα και ακολουθώντας τη γνωστή πρακτική «αποφασίζουμε να μην κάνουμε τίποτα» πέταξε το μπαλάκι για τις όποιες κινητοποιήσεις στην ομοσπονδία. Η πλειοψηφία αυτή παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος των συμφερόντων των εργαζόμενων στα ΣΥΠ και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που είναι στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Οι μάσκες έπεσαν, όλοι καταλαβαίνουν ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Η ΕΣΚ – ΟΤΕ επανειλημμένες φορές έχει καταθέσει προτάσεις και έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην προσπάθεια να σταματήσει αυτό το όργιο τρομοκρατίας και απειλών. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την πρωτοπόρα δράση και οργάνωση των εργαζόμενων στο χώρου δουλειάς. Η παρακαταθήκη της απεργίας πρέπει να αξιοποιηθεί και μέσα από μαζικές διαδικασίες σε κάθε χώρο δουλειάς να βάλουμε φρένο στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που οδηγούν συναδέλφους σε απόγνωση και αδιέξοδα. Η οργάνωση των εργαζόμενων είναι η μόνη μας διέξοδος και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τόσο η εργοδοτική αυθαιρεσία όσο και το κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργεί η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, είμαστε στη διάθεση κάθε συναδέλφου, σε κάθε περίσταση που χρειάζεται να αντιμετωπίσει την εργοδοσία κεκλεισμένων των θυρών. Είτε για συμμετοχή σε εθελουσία, είτε για επιπτώσεις από αξιολόγηση είτε απέναντι σε οποιοδήποτε εργοδοτικό εκβιασμό. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και πρέπει να το απαιτήσει. Να μη μπει ποτέ μόνος απέναντι σε συγκροτημένη εργοδοσία.

Για το ζήτημα του εκβιασμού που υφίστανται οι εργαζόμενοι να υπογράψουν την απόλυσή τους ή να μετακομίσουν στην Αθήνα την απάντηση δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Όπως στον καιρό της πανδημίας ο ΟΤΕ υπερηφανευόταν ότι 13.000 δούλευαν από το σπίτι, έτσι και για όσους συναδέλφους πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους απομακρυσμένα, η τεχνολογία δίνει πλήρως τη δυνατότητα οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι να δουλεύουν στον τόπο κατοικίας τους, σε κάποιο από τα πολλά άδεια κτίρια του ΟΤΕ, και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επισκέπτες