Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

26 Αυγ 2020

Είναι υποχρέωση της εργοδοσίας να αναλάβει το κόστος των τεστ για τον κορονοϊό και της κυβέρνησης να προστατεύσει την υγεία του λαού

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά την επιβεβαίωση ότι συνάδελφος εργαζόμενος σε νησί των Κυκλάδων έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους που δούλευαν στο ίδιο κτίριο να δουλέψουν από το σπίτι και να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό ενώ στους συναδέλφους τεχνικούς που δουλεύουν σε γειτονικό κτίριο τους ρωτά αν έχουν έρθει σε επαφή με το κρούσμα τις τελευταίες μέρες και ανάλογα με την απάντηση τους λέει να κάνουν ή όχι το τεστ. Ταυτόχρονα, βέβαια, απαιτεί από τους τεχνικούς να συνεχίσουν να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους λειτουργώντας ως εν δυνάμει βόμβα διασποράς του ιού! Ωστόσο, η αναλγησία της εργοδοσίας δεν εξαντλείται στο ζήτημα της διαχείρισης των κρουσμάτων και των επαφών τους αλλά απαιτεί από τους εργαζόμενους να κάνουν το τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της περιοχής και να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος περιμένοντας να πάρουν μέρος των χρημάτων (στην καλύτερη περίπτωση 60%) από την ιδιωτική ασφάλεια! Για μια ακόμη φορά η εργοδοσία επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη και το κόστος της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων σε εμάς. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.

 

Η εργοδοσία έχει την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο δουλειάς και δεν μπορεί να την αποποιηθεί. Όπως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προστατέψει την υγεία του λαού. Όμως, η υγεία του λαού και των εργαζόμενων δεν προστατεύεται με την επίκληση της προσωπικής ευθύνης τη στιγμή που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι στο κυνήγι του κέρδους αδιαφορούν για την προστασία της υγείας του λαού, «ανοίγουν» τον τουρισμό με βάση τα «πρωτόκολλα» των tour operators, αυξάνουν την πληρότητα στα πλοία, αδιαφορούν για το γεγονός ότι στα ΜΜΜ στοιβάζονται οι επιβάτες, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπή, αρνούνται την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να μπορεί να καλύψει εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες του λαού.

 

Το συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία, οι επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας οφείλουν να διεκδικήσουν την εξ ολοκλήρου κάλυψη από την εργοδοσία του κόστους των τεστ που απαιτούνται όχι μόνο μετά την επιβεβαίωση κάποιου κρούσματος αλλά και προληπτικά ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζόμενων, των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου. Αν κάποιοι θεωρούν ότι το αίτημα αυτό είναι «λαϊκισμός» παίρνουν, για μια ακόμη φορά, θέση στο πλευρό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.       

 

Απαιτούμε:

  • Να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η εργοδοσία του ΟΤΕ το κόστος των διαγνωστικών τεστ όχι μόνο των εργαζόμενων αλλά και των οικογενειών τους.
  • Με ευθύνη της εργοδοσίας να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα όσοι έρχονται σε επαφή με κοινό (καταστήματα, τεχνικοί) τα τεστ πρέπει να είναι πολύ συχνά γιατί οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να γίνουν μέσα διασποράς του ιού.
  • Οι τεχνικοί να μην μπαίνουν στα σπίτια των συνδρομητών με βάση όπως και στο 1ο κύμα της πανδημίας.
  • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
  • Να γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση όλων των επαφών των κρουσμάτων
  • Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Επισκέπτες