Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

20 Μαΐ 2020

To bonus της οργής.....

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η εργοδοσία πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε, μέσω προσωπικών e-mails, ποιοι τεχνικοί θα πάρουν το έκτακτο bonus. Πολλοί συνάδελφοι που δούλεψαν εν μέσω πανδημίας θέτοντας την υγεία της δική τους και της οικογένειας τους σε κίνδυνο είδαν ότι δεν θα πάρουν το bonus. Στις εύλογες διαμαρτυρίες τους άκουσαν διάφορες δικαιολογίες. Μόνο ότι δεν το παίρνουν «γιατί δεν φοράνε κράνος» δεν άκουσαν. Όλα τα άλλα ειπώθηκαν.....

Ας κάνουμε, όμως, μια σύντομη αναδρομή στο τι έγινε τους 2 τελευταίους μήνες:

Από τις αρχές Μαρτίου που η πανδημία έκανε την εμφάνισή της στη χώρα, που όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες άφησαν υγειονομικά έκθετη και ανοχύρωτη, οι εργαζόμενοι έθεταν προς κάθε κατεύθυνση τα απολύτως λογικά και αναμενόμενα ερωτήματα:

Με ποια μέσα και με ποιο τρόπο οι εργαζόμενοι στο πεδίο και στα καταστήματα θα ασκήσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα ώστε να προφυλάξουν την υγεία τους, των οικείων τους άλλα και του κοινωνικού συνόλου;

Η ανησυχία και η αγωνία τους κορυφώθηκε μετά την επιστολή του γενικού διευθυντή τεχνολογίας που καλούσε τους τεχνικούς να κάνουν διάγνωση στους συνδρομητές και να κρίνουν αν νοσεί κάποιος ή όχι ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν να αν θα μπουν ή όχι στο σπίτι.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση δεν είχε λάβει κανένα μέσω προστασίας πάρα μόνο ότι είχε προλάβει ο κάθε προϊστάμενος να μαζέψει από τα σούπερ μάρκετ. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά και παρόλο που η επιστημονική κοινότητα έκρουε καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου που αυξανόταν, η διοίκηση του ΟΤΕ απαιτούσε την υλοποίηση της στοχοθεσίας ακόμα και στις πωλήσεις! Στη συνέχεια αύξησε την πίεση προς τους τεχνικούς ώστε να μπαίνουν σε χώρους συνδρομητών στέλνοντας στους τελευταίους μηνύματα που έλεγαν ότι θα έρθει ο τεχνικός στο σπίτι αλλά αερίστε το χώρο και πείτε μας αν έχετε κορωνοϊό ώστε να μην έρθει να σας φτιάξει τη γραμμή.

Την ίδια ώρα οι πλειοψηφίες της ομοσπονδίας και των σωματείων έκαναν αυτό που κάνουν πάντα. Έβαλαν πλάτη για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της εργοδοσίας. Η διοίκηση της ομοσπονδίας ήταν αυτή που πρώτη με ανακοίνωσή της καλούσε τους τεχνικούς να μπουν σε σπίτια συνδρομητών ακυρώνοντας προηγούμενη ανακοίνωση της ΠΕΤ, η οποία με τη σιωπή της συντάχθηκε πίσω από την ομοσπονδία.

Αφού η περίοδος της πανδημίας πέρασε η εργοδοσία ανακοίνωσε το έκτακτο bonus, το οποίο οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των σωματείων έσπευσαν να το παρουσιάσουν ως αποτέλεσμα των διεκδικήσεων τους! Διεκδίκησαν, δηλαδή, το bonus του ΘΑΝΑΤΟΥ. Το αποκαλούμε έτσι γιατί:

Η διοίκηση θέτοντας ως απαραίτητο, αλλά όχι μοναδικό όπως αποδείχτηκε, κριτήριο απόδοσης του bonus την εργασία τις 2 πρώτες εβδομάδες της πανδημίας παραδέχτηκε ότι σε αυτό το διάστημα οι τεχνικοί δούλευαν απροστάτευτοι θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. Θα πει κάποιος δεν είναι πρωτοφανές. Το κάνει καθημερινά με τα μονά συνεργεία...

Από 1η Απρίλη που μοίρασε μερικές μάσκες χάρτινες, ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό και μερικά ζευγάρια γάντια τη βδομάδα θεώρησε ότι έλαβε όλα τα μέτρα και για αυτό δεν συντρέχει λόγος επιβράβευσης παρόλο που οι τεχνικοί συνέχισαν να μπαίνουν σε χώρους πολυκατοικιών και σπιτιών χωρίς να γνωρίζουν τι γίνεται σε αυτούς, αν υπάρχει κρούσμα, αν έχουν απολυμανθεί κλπ Την ίδια στιγμή οι διοικούντες θεώρησαν επικίνδυνο για την υγεία τους (και καλά έκαναν γιατί έτσι είναι) να βρίσκονται σε ένα χώρο που θα μπορούσε να απολυμαίνεται καθημερινά.

Την ίδια περίοδο σκόρπιζε εκατομμύρια στα ΜΜΕ για να δείχνουν ότι, δήθεν, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας αποκαλώντας τους τεχνικούς «ήρωες» κάνοντας διαφήμιση πάνω στις ζωές τους.

Φθάσαμε, λοιπόν, να ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα ποιος δικαιούται το bonus αυτό. Ακούστηκαν εξοργιστικά επιχειρήματα από τα στελέχη ως αιτίες που κάποιοι συνάδελφοι εξαιρέθηκαν.

·       Ακούστηκε οτι δεν παίρνεις το bonus γιατί ζητούσες μέσα προστασίας. Το ότι υποστήριζες το νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» δεν μετράει.

·       Ακούστηκε ότι δεν παίρνεις το bonus γιατί ανέβαζες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι δούλευες χωρίς μέσα προστασίας.
·       Ακούστηκε ότι δεν παίρνεις το bonus γιατί τις πρώτες 15 μέρες δεν έκανες νέες συνδέσεις. Το ότι έκανες άρσεις βλαβών μπαίνοντας, μάλιστα, σε σπίτια συνδρομητών δεν μετράει.
·       Ακούστηκε ότι δεν παίρνεις το Bonus γιατί δεν ήσουν παραγωγικός το διάστημα της πανδημίας.
·       Ακούστηκε ότι δεν παίρνει το Bonus γιατί σε λίγο καιρό θα πάρεις την εθελούσια.
·       Ακούστηκε ότι δεν παίρνεις το Bonus γιατί έλειψες πάνω από 10 μέρες την περίοδο της πανδημίας (την ίδια στιγμή η διοίκηση απαιτεί να έχεις πάρει 5 μέρες κανονική μέχρι τέλη Μάη)


Το μόνο που δεν ακούστηκε είναι ότι έπρεπε να γλείφεις και το πόμολο της πολυκατοικίας για να αποδείξεις ότι μπήκες στο σπίτι του πελάτη και κινδύνεψες να νοσήσεις από μια πολύ μεταδοτική νόσο για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το bonus αλλά και πολύ περισσότερα δικαιούνται απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου. Τα 400.000.000 € μέρισμα που θα πάρουν οι μέτοχοι αδιάψευστος μάρτυρας. Για αυτό όλα όσα δικαιούμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε πρέπει να τα παίρνουμε μέσω ΣΣΕ και όχι σε μορφή bonus. Το Bonus είναι μια έκφανση αυτού που οι εργοδότες ονομάζουν «σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας» και πάντα για την απόδοσή του θα τίθενται τα κριτήρια της εργοδοσίας. Κριτήρια που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε «παιδιά και αποπαίδια». Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε αρχικά και ως επιβράβευσή όσων κινδυνεύουν την υγεία τους, η εργοδοσία με τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» προσπαθεί να μας διασπάσει και να στρέψει τον ένα απέναντι στον άλλον. Επίσης, δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να  «επιβραβεύει» μόνο όποιον εργαζόμενο δεν μιλάει και δεν αντιδρά στις αποφάσεις της ακόμα και αν αυτές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του. Δεν πρέπει να πετύχει τίποτα από τα 2. Ούτε να μας διασπάσει ούτε να μας φιμώσει.

Απαιτούμε:

·       Όλες οι ανταμοιβές να καθορίζονται μέσα από τη ΣΣΕ
·       Την πλήρη προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας. Δεν τα ανταλλάσσουμε για κανένα bonus
·       Να δοθούν επαρκή μέσα προστασίας: Για κάθε εργασία που απαιτείται είσοδος σε κλειστό χώρο κάθε τεχνικός να έχει διαθέσιμα χειρουργική μάσκα, γάντια νιτριλίου και ποδονάρια που θα απορρίπτονται μετά την έξοδο από το χώρο. Η είσοδος σε δομές υγείας και δημόσιους χώρους να γίνεται μόνο με ειδικές στολές μιας χρήσης. Καμία έκπτωση στην ασφάλεια μας
·       Σε περίπτωση νέων μέτρων της κυβερνήσεις λόγω όξυνσης της μετάδοσης της πανδημίας να γίνει αναστολή εργασιών που χρίζουν επίσκεψης σε κλειστό ιδιωτικό χώρο.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ


Επισκέπτες