25 Μαΐ 2020

Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην παράσταση διαμαρτυρίας  στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Τετάρτη 27/5 στις 6.00 μ.μ 

«Η τηλεργασία σου δίνει τη δυνατότητα να δουλεύεις και να φροντίζεις και τα παιδιά» , «Η τηλεργασία σου λύνει τα χέρια», «η τηλεργασία σου αυξάνει τον ελεύθερο χρόνο» αυτά και άλλα πολλά λένε οι εργοδότες και φυσικά ο ΟΤΕ για να υποστηρίξουν την εφαρμογή της τηλεργασία και μετά την πανδημία.  Είναι όμως έτσι;

Στον όμιλο ΟΤΕ εδώ και 2 μήνες 13.000 εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι. Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε μια ευκαιρία για την εργοδοσία (και) του ΟΤΕ να επιβάλει το καθεστώς της τηλεργασίας. Ο πρόεδρος του ομίλου, και όχι μόνο, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί το τελευταίο διάστημα δηλώνει ότι «η τηλεργασία ήρθε για να μείνει» εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο έναν ακόμα διακαή πόθο της εργοδοσίας και αποδεικνύοντας παράλληλα ότι τα «έκτακτα» μέτρα που λαμβάνονται με αφορμή την πανδημία μόνο ως «έκτακτα» δεν αντιμετωπίζονται απο τους εργοδότες.

Στον ΟΤΕ η εμπειρία της τηλεργασίας προϋπήρχε για ένα μέρος των εργαζόμενων. Όσοι δούλευαν σε καθεστώς Stand By (ειδικά στην Πληροφορική) βίωναν εδώ και χρόνια το τι σημαίνει τηλεργασία: Διαθεσιμότητα 24Χ7, ωράριο-λάστιχο, δουλειά ακόμα και τη νύχτα, απαίτηση να «μπεις 10 λεπτά από το σπίτι να φτιάξεις κάτι που δεν πρόλαβες το πρωί ή που προέκυψε αργότερα» κ.α. Βίωναν, δηλαδή, ακραία μορφή εντατικοποίησης της εργασίας και ελαστικοποίησης του χρόνου δουλειάς. Ακριβώς αυτά είναι που θέλει να επιτύχει η εργοδοσία του ΟΤΕ με την αξιοποίηση του εργαλείου της τηλεργασίας :
Αύξηση της εντατικοποίησης και διεύρυνση του εργάσιμου χρόνου
Αυτό, δηλαδή, που βιώνουν όλοι όσοι εργάζονται σε καθεστώς τηλεργασίας τους 2 τελευταίους μήνες. Και δεν είναι μόνο αυτά.

 1. Η μετατροπή του σπιτιού σε εργασιακό χώρο είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν με τον προσωπικό τους εξοπλισμό, πολλές φορές χωρίς γραφείο ή εργονομική καρέκλα, ενώ κάποια άλλα μέλη της οικογένεια τους ταυτόχρονα μπορεί να τηλεργάζονται ή να τηλεκπαιδεύονται. Οι υπερωρίες είναι πάρα πολλές αλλά κατά βάση απλήρωτες. Η απαίτηση «να μπεις για 10 λεπτά το βράδυ» σχεδόν καθημερινή. Και μέσα σε όλα αυτά κάθε τόσο να πρέπει να ανοίξουν και μια κάμερα για κάποιο teleconference. Καταστρατηγείται έτσι κάθε έννοια προσωπικού χώρου. Το σπίτι σε όλα τα νομικά συστήμα της γης θεωρείται άσυλο στο οποίο επιλέγεις εσύ ποιος θα μπει και ποιος δεν θα μπει. Η τηλεργασία το καταστρατηγεί κι αυτό αφού μέσω της κάμερας μπαίνει η εργοδοσία στο σπίτι σου χωρίς να σε ρωτήσει. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τι δεδομένα αντλεί ή έχει τη δυνατότητα να αντλήσει η εργοδοσία από τους προσωπικούς υπολογιστές.
 2. Ο εργαζόμενος αποξενώνεται. Αποστασιοποιείται από την κοινωνική φύση της εργασίας καθώς δεν συμμετέχει σε συζητήσεις με τους συναδέλφους του, η συνεργασία τους περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για τη δουλειά, παύει η ανταλλαγή απόψεων για άλλα ζητήματα, διαρρηγνύονται οι κοινωνικοί δεσμοί, περιορίζεται δραματικά η δυνατότητα των εργαζόμενων να οργανωθούν στα συνδικάτα, να οργανώσουν την αντίδρασή τους σε αντεργατικούς σχεδιασμούς. Ο εργαζόμενος που δουλεύει μόνος του, είναι μόνος.
 3. Η εργοδοσία απαλλάσσεται από μια σειρά υποχρεώσεων όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, ο κλιματισμός, η παροχή εξοπλισμού, η καταλληλότητα των χώρων, τα εργονομικά γραφεία κλπ. Γλυτώνει το κόστος της διασφάλισης της Υγείας και της Ασφάλειας εξοικονομώντας τα αντίστοιχα ποσά.


Συναδέλφισσες,συνάδελφοι
Η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που εφάρμοσε η κυβέρνηση με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αρχικά, παρουσιάστηκε ως έκτακτο μέτρο, όπως και τα υπόλοιπα, σύντομα όμως άνοιξε η κουβέντα για τους κανόνες που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ώστε το έκτακτο να γίνει μόνιμο. Στην προσπάθεια αυτή λαμβάνουν μέρος πολλοί. Από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε 4 αναγκαίες, όπως τις ονόμασε, προτάσεις για την τηλεργασία μέσω των οποίων ουσιαστικά συμβάλει στη θεσμοθέτησή της, μέχρι την ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Φυσικά από αυτό το συρφετό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ και των σωματείων του ΟΤΕ, με πρώτη και πιο εργοδοτική την πλειοψηφία του ΠΑΣΕ.

Η πλειοψηφία του ΠΑΣΕ, πριν λίγες μέρες, με μια κατάπτυστη ανακοίνωση πρότεινε κι αυτή μια σειρά μέτρων για να τεθούν κανόνες στην τηλεργασία. Είναι βέβαια τόσο εργοδοτική που σπεύδει να διευκρινίσει στην ανακοίνωση ότι οι κανόνες αυτοί δεν αποτελούν διεκδικήσεις αλλά προτάσεις προς την εργοδοσία. Λένε, δηλαδή, ξεδιάντροπα ότι δεν διεκδικούν αλλά καταθέτουν προτάσεις ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργοδοσίας. Αποδέχονται, ότι ο ΠΑΣΕ υπό την παρούσα διοίκηση, έχει πάψει να διεκδικεί για λογαριασμό των μελών του αλλά αποτελεί έναν επαίσχυντο μηχανισμό συνδιοίκησης.

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ έχει αποδεχθεί τη συζήτηση για τη θεσμοθέτηση κανόνων για την τηλεργασία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, κατά την υπογραφή της ΣΣΕ. Και αυτή με τη σειρά της τις τελευταίες μέρες, σε ένα διαγωνισμό για το ποιος είναι πιο εργοδοτικός, εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα που έχει προκύψει με το έκτακτο Bonus στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι ο πρόεδρος του ομίλου έδωσε απλόχερα το bonus αλλά οι κακοί προϊστάμενοι το εργαλοιοποίησαν εις βάρος των εργαζόμενων! Να ξεκαθαρίσουμε ότι το Bonus δεν είναι από κανένα λεφτόδεντρο που έχει ο ΟΤΕ αλλά από τον κόπο των εργαζόμενων οι οποίοι δικαιούνται όχι μόνο το bonus αλλά πολλά περισσότερα. Ας μην λησμονούμε ότι οι μέτοχοι θα μοιραστούν 400.000.000€ μέρισμα. Τα λεφτά αυτά βγήκαν από τον κόπο μας. Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την πλειοψηφία της ομοσπονδίας το επόμενο βήμα της οποίας είναι να καλέσει σε διαδήλωση μαζί με τον πρόεδρο ενάντια στους προϊσταμένους. Κι όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ πρωτοστατεί στη δημόσια συζήτηση για την μονιμοποίηση της τηλεργασίας ενώ ταυτόχρονα προχωρά απρόσκοπτα το πλάνο δημιουργίας θυγατρικών. 

Η τηλεργασία πρέπει να σταματήσει να αξιοποιείται γιατί είναι μια ακόμη μορφή ελαστικής εργασίας όπως η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η ενοικίαση εργασίας κ.α. που ως εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας μόνο να αυξήσει την εντατικοποίηση, να αυξήσει τον εργάσιμο χρόνο και να μονιμοποιήσει τη ζωή-λάστιχο για τους εργαζόμενους μπορεί. Επειδή στην αρχή της ανακοίνωσης αναφερθήκαμε στα όσα βιώνουν εδώ και χρόνια όσοι δουλεύουν απομακρυσμένα στο καθεστώς Stand By να υπενθυμίσουμε ότι και για το Stand By έχουν οριστεί κανόνες μέσω αντίστοιχης ΣΣΕ, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους γνωστές και ιδιαίτερα δυσάρεστες. Άρα, η κουβέντα για την νομιμοποίηση της τηλεργασίας το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ειδικά στον όμιλο ΟΤΕ με τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που είναι διαθέσιμα στα άδεια κτίρια, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση της τηλεργασίας. Εδώ και τώρα να αξιοποιηθούν όλα τα άδεια κτίρια ώστε οι εργαζόμενοι με ασφάλεια και με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού να επιστρέψουν σε χώρους εργασίας.

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ, και αυτών που αφορούν την τηλεργασία.
 • Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας,  να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων  των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου.  
 • Η επιστροφή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
 • Να δοθεί και να επεκταθεί  η άδεια ειδικού σκοπού όπου χρειάζεται κι απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. 
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν αυτή την περίοδο και σε συνθήκες τηλεργασίας. Να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα.
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία. 
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους εργασίας.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και στις συμβάσεις. 
 • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για την λαϊκή οικογένεια.
 • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών.
 • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα λείπουν.


ΥΓ: Τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουμε συνάντηση με την διοίκηση για μια σειρά ζητημάτων που εχουν σχέση με την καταστρατήγηση του ωραρίου και τη διευθέτηση χρόνου εργασίας (σπαστό ωράριο, υπερωριες κ.α.)

Επισκέπτες