Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

13 Μαΐ 2020

ΤΟ ΣΠΑΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η διοίκηση του ΟΤΕ προσπαθεί, εν μέσω πανδημίας, με κάθε τρόπο να επιβάλει το σπαστό ωράρια στα καταστήματα. Αυτή είναι μια εικόνα της «νέας κατάστασης» που διαλαλούν Κυβέρνηση και εργοδότες για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση λειτουργώντας για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αξιοποιεί την «κρίση» της πανδημίας ως «ευκαιρία» για να υλοποιήσει μια σειρά νέων ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα. Μπορούμε, βάσιμα να πούμε, ότι ο κορονοϊός  απειλεί την υγεία μας και η κυβέρνηση τα δικαιώματά μας. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανατροπών αυτών είναι η αύξηση της «ευελιξίας» των εργαζόμενων. Οι αντεργατικές  Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό από το ΣΕΒ που τις ονομάζει «σύγχρονες πολιτικές αποφυγής των απολύσεων, στη βάση διαγνωσμένων αναγκών της αγοράς». Όπου «ανάγκες τις αγοράς» βάλτε: διευθέτηση χρόνου εργασίας – σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής εργασία, διευκόλυνση απολύσεων, τηλεργασία. Κοινώς, αύξηση της «ευελιξίας» σημαίνει «ζωή-λάστιχο» για τους εργαζόμενους.

Η εργοδοσία στον όμιλο ΟΤΕ συνεχίζοντας με στρατηγική τον αντεργατικό σχεδιασμό στα καταστήματα εντείνει την επίθεση στους εργαζόμενους σε αυτά. Αφού πρώτα τα μετέτρεψε σε αυτόνομες οικονομικές μονάδες μέσω του «μηχανισμού της αγοράς», αφού έκλεισε πλήθος καταστημάτων, αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με προσλήψεις εργαζόμενων πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων, τώρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ζητά να επιβάλλει εκ νέου το (δοκιμασμένο) σπαστό ωράριο από 11/5. Το απαιτεί με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο ενώ γνωρίζει ότι η ΣΣΕ που αφορά στον εργάσιμο χρόνο στα καταστήματα έχει λήξει από το 2014. Στόχευση της εργοδοσίας είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εκμεταλλευόμενη και τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων μέσα στα καταστήματα. Έτσι επιδιώκει να καταργήσει στην πράξη το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (7ωρο ή 8ωρο) που προβλέπουν οι ΣΣΕ. Αυτή η τακτική της διοίκησης πατώντας στην «ευκαιρία του κορονοϊού», στοχεύει να πλήξει πρώτους «όσους μπορούν και προσαρμόζονται χωρίς αντιστάσεις». Να πλήξει αυτούς που ήταν οι «ήρωες» των διαφημιστικών της σποτ.

                                                         Τακτικισμοί, που μόνο η λέξη ΝΤΡΟΠΗ, δεν τους περιγράφει!

Αυτοί οι «ήρωες» της πρώτης γραμμής, σε λίγες μόνο μέρες εύκολα μετατρέπονται σε αναλώσιμους ή αχάριστους  από μια διοίκηση που εδώ και μια βδομάδα αδιαφορεί για τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτει τις ζωές των εργαζομένων. Με το σπαστό ωράριο η έκθεση των εργαζομένων στο κορονοϊό αυξάνεται δραματικά. Η χρήση ΜΜΜ 4 φορές σε μια μέρα είναι κόντρα σε κάθε οδηγία των επιστημόνων που διαχειρίζονται την πανδημία. Η διοίκηση του ΟΤΕ παραβλέπει ότι πλέον πολλοί εργαζόμενοι είναι ήδη κατάκοποι από την εφαρμογή του σπαστού ωραρίου έξι χρόνια τώρα. Καταργεί τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή των εργαζομένων απαιτώντας θυσίες για τις «ανάγκες της αγοράς», τη «συνήθεια του πελάτη» και του ανταγωνισμού. Παρεμπιπτόντως,  στον ανταγωνισμό, που τόσο αγωνιούν να ξεπεράσουν, τα ωράρια των  εργαζομένων είναι συνεχόμενα (πλην franchise). Υπενθυμίζουμε στη διοίκηση του ΟΤΕ ότι τα καταστήματα στο λιανικό εμπόριο τηλεφωνικού Εξοπλισμού (ΚΑΔ 47.41 47.42) υποχρεούνται στην εφαρμογή και τήρηση μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού,  με βάση την κοινή υπουργική απόφαση  29114/10.5.2020 και το ΦΕΚ Β΄1780/10.5.2020.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία στον ΠΑΣΕ (ΕΝΩΤΙΚΟ) στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ (μέσω τηλεσύσκεψης) με ένα στόμα μια φωνή, αυτή της εταιρίας, υποστήριξε ότι :«θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι  των καταστημάτων να έχουν συνεχόμενο το πρωί ωράριο και το απόγευμα στις ώρες που υπολείπονται, να κάνουν κλήσεις για το Τ/Κ».                                                  ΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ!!!

Γενικός ξεσηκωμός να μην περάσει το σπαστό ωράριο που υπονομεύει το 8ωρο, που τσακίζει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, που διαλύει τη ζωή των εργαζόμενων. Εν μέσω πανδημίας το σπαστό ωράριο αυξάνει και τον κίνδυνο έκθεσης των εργαζόμενων στον κορονοϊό.
Τα αντεργατικά μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση, με αφορμή τον κορονοϊό, και η εφαρμογή τους από την εργοδοσία του ΟΤΕ, αλλά και των άλλων μονοπωλίων, είναι «ευκαιρία» για να καταλάβει και ο πλέον δύσπιστος ότι    «Δεν είμαστε όλοι μαζί»!.

Τα συμφέροντα των εργαζόμενων, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα προς τα συμφέροντα της εργοδοσίας, η οποία μπροστά στα κέρδη της δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις  σε όλα τα σωματεία δεν μπορεί να είναι παρατηρητές μιας κατάστασης. Έχουν ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους για την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας τους και για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων που φορτώνονται από τις ΠΝΠ.
Μέτρων που  ήδη προδιαγράφουν το τοπίο της «επόμενης μέρας»

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:  ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ  ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΤΕ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ Τ.Δ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΕ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΠΑΣΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟ ΣΠΑΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!!!

Επισκέπτες