3 Μαΐ 2020

«Για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά.....»

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η διοίκηση του ΟΤΕ πριν λίγες μέρες, εν μέσω τυμπανοκρουσσιών από την πλειοψηφία της ΟΜΕ και των συνδικάτων, ανακοίνωσε ότι θα δώσει έκτακτο bonus στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής (τεχνικούς και καταστήματα) ως ανταμοιβή γιατί διακινδύνευαν τη ζωή τους καθημερινά εν μέσω πανδημίας. Προτού, όμως, προλάβει να καθίσει η σκόνη από τα πανηγύρια εργοδοσίας και εργοδοτικών αποκαλύφθηκε ότι η εργοδοσία δεν ανταμείβει όσους δούλεψαν σκληρά εν μέσω πανδημίας, αλλά θέτει κι άλλα κριτήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του συναδέλφου Μπέτσικου Κώστα τεχνικού πεδίου στο ΤΤΛΠ Αμπελοκήπων, μέλους του ΔΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ εκλεγμένου με την ΕΣΚ, ο οποίος αν και δούλεψε όλες τις μέρες της πανδημίας, αν και πήγε πολλές φορές στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» (νοσοκομείο αναφοράς για COVID-19) όπως ενημερώθηκε δεν θα λάβει την έκτακτη αμοιβή μετά από σχετική απόφαση του Ζαχαριουδάκη. Δεν θα τη λάβει γιατί ο συνάδελφος έστειλε e-mail ζητώντας από τη διοίκηση συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα εκτελούνται οι εργασίες εν μέσω πανδημίας με δεδομένο ότι ειδικά στις πρώτες εβδομάδες δεν υπήρχαν και τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Αυτόν το συνάδελφο η διοίκηση τον εξαίρεσε από την έκτακτη αμοιβή. Δεν ήταν «ήρωας» γιατί ζητούσε μέσα προστασίας....

Όμως, δεν είναι μόνο αυτός. Όπως μαθαίνουμε εξαιρέθηκαν και συνάδελφοι τεχνικοί οι οποίοι με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν την έλλειψη μέσων προστασίας. Αφενός είναι εξοργιστικό να εξαιρείσαι από την αμοιβή γιατί αναδεικνύεις ότι δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς αφετέρου είναι ανατριχιαστικό ότι η εργοδοσία παρακολουθεί τις αναρτήσεις κάθε συναδέλφου και μάλιστα αυτό να αποτελεί κριτήριο για την αμοιβή του. Όσοι δουλεύουν με τηλεργασία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η εργοδοσία είναι ικανή να δει τι συμβαίνει και μέσα στα σπίτια μας.

Επίσης, δεν θα πάρουν το έκτακτο bonus όσοι συνάδελφοι τεχνικοί πήραν κάποιες μέρες άδεια ειδικού σκοπού ή κανονική, όσοι τεχνικοί δεν δουλεύουν αποκλειστικά στο πεδίο (καλωδιακοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, κατανεμητάριοι, εγκαταστάτες), όσοι δουλεύουν σε κατάστημα αλλά δεν δούλευαν στο κομμάτι των εισπράξεων.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα κριτήρια με βάση τα οποία δίνει η εργοδοσία το έκτακτο Bonus είναι ότι για τη διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά και κάθε μονοπωλίου, δεν φθάνει να κοπιάζεις, δεν φθάνει να είσαι καλός στη δουλειά σου. Αυτό που προσπαθούν να επιβάλουν είναι να μένεις σιωπηλός και πιστός στις αποφάσεις τους ακόμα και αν αυτές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική σου, της οικογένειας σου και του κοινωνικού συνόλου. Όπως λέει και το τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα, στίχο του οποίου βάλαμε στον τίτλο της ανακοίνωσης,  «το πιο σπουδαίο είναι ψυχή σου δικέ μου...»

Πέρα από το ζήτημα του bonus η εργοδοσία εν μέσω πανδημίας προχωρά στη μεταβολή του ωραρίου των συναδέλφων στα καταστήματα. Όπως ενημερώθηκαν από τη Δευτέρα 4/5 γυρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε σπαστό ωράριο. Δηλαδή, η εργοδοσία προσπαθεί να αξιοποιήσει την πανδημία για να επιβάλει ένα ακόμα αντεργατικό μέτρο. Μάλιστα, το μέτρο αυτό αντιβαίνει και τις συστάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφού εκθέτει τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο στον κορονοϊό αναγκάζοντας τους να μετακινούνται 2 φορές τη μέρα από και προς το κατάστημα. Προειδοποιούμε την διοίκηση του ΟΤΕ να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Αν επιμείνει πέρα από τη συνδικαλιστική δράση θα προχωρήσουμε και σε άμεση καταγγελία στις αρμόδιες αρχές αναδεικνύοντας ότι για μια ακόμη φορά εκθέτει τους εργαζόμενους, τις οικογένειες τους και κατ;a συνέπεια και το κοινωνικό σύνολο στον κίνδυνο διάδοσης του κορονοϊού.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Επισκέπτες