Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

3 Απρ 2020

ΣΣΕ Cosmote : Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Κάπως έτσι προσπαθούσε ένας γνωστός διανοητής του 19ου αιώνα να περιγράψει την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί όποιος κάνει συνεχώς τις ίδιες κινήσεις περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσε βέβαια αυτός ο γνωστός διανοητής να προβλέψει ότι στο πεδίο των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα θα είχαμε ξεπεράσει την ρήση του και θα βλέπαμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται την τρίτη φορά σαν παρωδία και την τέταρτη σαν αδιάντροπη συμπαιγνία.  Γιατί ακριβώς έτσι νιώθουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ τα τελευταία 12 χρόνια διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της εργοδοσίας και των σωματείων μας όταν ενημερώνουν ότι έφτασαν σε συμφωνία για την υπογραφή ΣΣΕ.
Το προοίμιο αυτών των «συμφωνιών» είναι πάντα το ίδιο

Με την παρούσα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τα συμβαλλόμενα μέρη αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της Εταιρίας καθώς και στη βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών απασχόλησης και εξέλιξης του προσωπικού.

Είναι αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι  οι συμβάσεις που υπογράφουν οι ηγεσίες σε ΟΜΕ και στο σωματείο εργαζομένων στην Cosmote, είναι βασικά εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας  για να πετύχει τους στόχους της. Θα ήταν αχάριστοι, οι άνθρωποι της διοίκησης, αν δεν αναγνώριζαν ότι συμβάσεις που έχουν καταφέρει, με το σύνολο της διανεμόμενης κερδοφορίας 400.000.000€, να είναι 30% μεγαλύτερο από το σύνολο της δαπάνης μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ, είναι τα ιδανικά ελατήρια για την εκτόξευση της κερδοφορίας του Ομίλου. Θα ήταν αμετροεπείς κ άθλιοι αν δεν έδιναν εύσημα σε συνδικαλιστές που συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στις ευέλικτες μορφές  εργασίας στην ύπαρξη ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, στον κατακερματισμό σε πολλές και διαφορετικές ταχύτητες, στην εντατικοποίηση στα όρια των ανθρωπίνων αντοχών, σε καθηλωμένους μισθούς, στην χρήση του αξιολογίου σαν μοχλό εκφοβισμού για «εθελούσιες» απολύσεις, στην προώθηση της  εργολαβοποίησης και στις επερχόμενες θυγατρικές.
Η πλειοψηφία του Συλλόγου της COSMOTE, που δηλώνει περήφανη για τις ΣΣΕ που έχει υπογράψει τα τελευταία 12 χρόνια,  μας κατηγορεί συχνά ότι δεν έχουμε προτάσεις και ότι αυτά που λέμε είναι ουτοπικά. Τους απαντάμε απλά και καθαρά. Σκοπός ύπαρξης ενός σωματείου ΔΕΝ είναι να συνυπογράφει σε ένα κομμάτι χαρτί με την εκάστοτε εργοδοσία τα μέτρα  διασφάλισης της κερδοφορίας κάθε εταιρείας, αλλά να διασφαλίζει με ΣΣΕ τον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί  η ικανοποίηση των αναγκών ΟΛΩΝ των εργαζομένων μέσα από τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας. Με βάση αυτό το κριτήριο, λοιπόν η ΕΣΚ έχει και θέσεις και προτάσεις και συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης το οποίο μάλιστα υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους.
Καταψηφίσαμε την ΣΣΕ που έφεραν στο προχτεσινό Δ.Σ από κοινού ΑΚΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και Εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ διότι είναι η χειρότερη ΣΣΕ των τελευταίων 12 ετών . Διότι σε μια περίοδο όπου κανείς δεν μπορεί αρνηθεί την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της εργασίας μας για το κοινωνικό σύνολο καταδικάζει τους παλιούς συναδέλφους σε μισθολογικό παγετώνα, δίνει στους νέους συναδέλφους ένα αντίδωρο, δεν προστατεύει τους συναδέλφους από τα σχέδια της εργοδοσίας για τις θυγατρικές που συνεχίζονται κανονικά, αφήνει εκτός ΣΣΕ τους συναδέλφους της ΓΕΡΜΑΝΟΣ και βάζει από το παράθυρο την τηλε-εργασία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας.  Τη ΣΣΕ στήριξαν η Εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ, το σύνολο των μελών της ΑΚΕ και η πλειοψηφία των μελών της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και δεν είχε καμία σχέση με το πλαίσιο διεκδίκησης για το οποία αγωνιστήκαμε το προηγούμενο διάστημα. Επειδή όμως η συμφωνία ή η διαφωνία με την ΣΣΕ είναι κορυφαίο ζήτημα για κάθε μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου καλούμε τους συναδέλφους που διαφοροποιήθηκαν από την παράταξη τους και κατήγγειλαν την προτεινόμενη ΣΣΕ να παραμείνουν συνεπείς στη θέση τους και στο  προσεχές μέλλον γιατί αν σε λίγους μήνες μας καλούν στην ενίσχυση των δυνάμεων που μόνο τέτοιες ΣΣΕ επιθυμούν να υπογράφουν θα είναι λογικό οι συνάδελφοι να τους ονομάζουν «Απόχη».

Ξέρουμε πως θα αντιδράσουν στις λογικές και αναμενόμενες αντιδράσεις των συναδέλφων για την υπογραφή και αυτής της ΣΣΕ. Πήραμε μια πρόγευση κατά τη διάρκεια του προχτεσινού Δ.Σ. Θα γίνουν πάλι οι μεσίτες του τρόμου θα αρχίσουν με mail και τηλέφωνα να εκφοβίζουν τους συναδέλφους «κοίτα τι γίνεται έξω» «ο κόσμος θα ζει με τα 400 ευρώ το μήνα αλλά εσένα σε εξασφαλίσαμε» «δεν χάνουμε τίποτα και όταν ξεπεραστεί η έκτακτη κατάσταση θα φτιάξουν τα πράγματα» θα λένε οι της ΑΚΕ, τα ίδια με την προσθήκη ότι «δεν μας άρεσε η ΣΣΕ αλλά τη στηρίξαμε» «στήριξε μας στις εκλογές του συλλόγου να γίνουμε εμείς χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη» θα συνηγορούν οι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Όλα αυτά με την αβάντα της εργοδοσίας που θα σιγοντάρει λέγοντας στους εργαζόμενους αν βάλετε πλάτη τα 400.000.000 μέρισμα στους μετόχους μας να γίνουν 600.000.000 θα πάρετε …… 50 ολόκληρα Ευρώ.

Είναι δυνατόν στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται να καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν την δύναμη που έχει αυτή τη περίοδο η εργασία όλων μας; Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Υγεία, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, στα Super Market και στα Logistics, στην Ενέργεια και στις Μεταφορές η κοινωνία θα είχε καταρρεύσει και η υγεία όλων θα ήταν σε κίνδυνο; Ότι ειδικά αυτή τη περίοδο πρέπει να αναδειχτούν σύγχρονες διεκδικήσεις που να βελτιώσουν τους όρους ζωής και εργασίας των εργαζομένων αλλά και ταυτόχρονα να αντιπαρατεθούν με μια κυβερνητική πολιτική που μορφοποιείται κάθε απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΒ και μοιράζει από τη μια εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη Voucher σε μισθωτούς επιστήμονες ;

Πόσο ειρωνικό είναι να σε λένε όλοι ήρωα όταν φτιάχνεις το κύκλωμα ενός δημόσιου Νοσοκομείου ή όταν λύνεις το πρόβλημα στο modem ενός φοβισμένου γέροντα που ζει απομονωμένος μέσα στην αγωνία να μην αρρωστήσει αλλά όταν ζητάς να έχεις αμοιβή ανάλογη με την υπηρεσία που προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο να σου λένε ότι αυτό είναι ουτοπικό . Και όταν στο λένε εκπρόσωποι της εργοδοσίας είναι ο αναμενόμενος εμπαιγμός, άλλωστε αυτή τη περίοδο θα πάρουν από την κυβέρνηση ότι και να ζητήσουν, στο κομμάτι της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν όμως στο λένε εκπρόσωποι συνδικάτων είναι εξοργιστικό . Όταν μάλιστα στο λένε οι ίδιοι συνδικαλιστές που με πράξεις ή παραλείψεις μπλοκάρουν την μετατροπή της ΟΜΕ ΟΤΕ σε Κλαδική Ομοσπονδία και την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καταλαβαίνει και ο πιο καλόπιστος ότι είναι άμεση ανάγκη η αλλαγή συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα .

Καλούμε τους συναδέλφους να μην σκύψουν το κεφάλι να μην υποκύψουν στο κλίμα απογοήτευσης που θέλουν να διασπείρουν αυτοί που μας έφτασαν μέχρι εδώ. Να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση στους χώρους δουλειάς ακόμα και στις συνθήκες που βρισκόμαστε τώρα αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία για το ποιες είναι οι ανάγκες μας και ποια η σημασία της δουλειάς μας στη νέα πραγματικότητα που ξημερώνει. Να έχουμε κοινό βηματισμό με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού σε κάθε σωματείο του Ομίλου ΟΤΕ ώστε οι δυνάμεις που αντηχούν τις απόψεις της εργοδοσίας να γίνουν μειοψηφικές . Γιατί όσο και να θέλουν να το κρύψουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού οι έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε ανέδειξαν πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα που λέει  ότι χωρίς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία οπότε αυτοί που λένε ότι είναι ουτοπικό να θέλουν οι εργαζόμενοι να απολαύσουν το πλούτο που παράγουν θα βρεθούν σύντομα στο περιθώριο.

Επισκέπτες