6 Απρ 2020

Άλλο προγραμματισμός αδειών κι άλλο αίτηση άδειας για όλη τη χρονιά

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η διοίκηση του ΟΤΕ απαιτεί από τους εργαζόμενους εδώ και τώρα να δηλώσουν τις άδειες που θα πάρουν για όλη τη χρονιά! Μάλιστα, προσπαθεί να το παρουσιάσει ως έναν άτυπο προγραμματισμό που όποτε θέλει ο εργαζόμενος μπορεί να το αλλάξει. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα ένας άτυπος προγραμματισμός αδειών σε κάθε τμήμα, με το οποίο είμαστε σύμφωνοι, και άλλο πράγμα η δήλωση τους στο SmartHR. Πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων ο έγκαιρος προγραμματισμός ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους ή ό,τι άλλο θέλουν να κάνουν κατά τη διάρκεια της άδειας τους. Επίσης, προς όφελος των εργαζόμενων είναι να μην μεταφέρονται και μέρες άδειες στην επόμενη χρονιά αφού οι μέρες της ετήσιας άδειας πρέπει να λαμβάνονται εντός κάθε χρονιάς ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να ξεκουράζεται.

Όλα αυτά, όμως, δεν μπορεί να δεσμεύουν το εργαζόμενο από τον Απρίλιο εως το τέλος της χρονιάς. Η συμπλήρωση των ημερών αδείας στο SmartHR είναι δεσμευτική. Η όποια αλλαγή θα απαιτεί την έγκριση του προϊστάμενου με αποτέλεσμα αυτό να μετατραπεί σε ένα ακόμα «όπλο» εκβιασμού των προϊσταμένων προς τους εργαζόμενους. Η εμπειρία μας είναι τέτοια όλα αυτά τα χρόνια που δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει το πως θα αξιοποιηθεί και αυτή η διαδικασία. Δεν τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη.

Ακόμη, δεν ξέρουμε από που προκύπτει η υποχρέωση του εργαζόμενου να πάρει 5 μέρες κανονικής άδειας μέχρι τον Ιούνιο όπως λέει η εργοδοσία. Ερωτηματικά, επίσης, γεννά και το γεγονός ότι η διοίκηση επιλέγει να το κάνει αυτό εν μέσω πανδημίας χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει το προσεχές διάστημα. Πολλοί συνάδελφοι έχουν πάρει την άδεια ειδικού σκοπού η οποία κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει. Επίσης, δεν γνωρίζει κανείς πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν ανοικτά. Συνεπώς, πως μπορούν οι εργαζόμενοι να ξέρουν πότε θα πάρουν άδεια, πότε θα πάνε διακοπές και μάλιστα για το σύνολο της χρονιάς.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΟΤΕ να ανακαλέσει μια απαράδεκτη, δυσλειτουργική και πρακτικά ανεφάρμοστη οδηγία, προχωρώντας σε έναν ενδεικτικό προγραμματισμό ανά τμήμα που δεν θα εμπεριέχει καμιά μορφή δήλωση στο «ΕΡΓΑΝΗ».

Καλούμε τους συναδέλφους να μην συμπληρώνουν στο SmartHR τις άδειές τους παρά μόνο όταν είναι σίγουροι ότι θέλουν να πάρουν άδεια τις συγκεκριμένες μέρες. Η άδεια είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και δεν έχει καμιά υποχρέωση να τη δηλώσει από τον Απρίλιο γιατί έτσι βολεύει την εργοδοσία.

Επισκέπτες