Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

30 Απρ 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ :
«Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ»

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

1η ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι απεργία, είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όλης της γης απεργούν τιμώντας τους αγώνες της τάξης μας, τιμώντας όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να ζήσουν οι εργαζόμενοι καλύτερες μέρες, για να καταργηθεί ο καπιταλισμός, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που καθημερινά τσακίζει τις ζωές μας. Φέτος εν μέσω πανδημίας και των συνεπειών απεργούμε τιμώντας τους νεκρούς του Σικάγο, τους νεκρούς της Πρωτομαγιάς του 1924 (της πρώτης ματωμένης Πρωτομαγιάς της Ελλάδας), τους νεκρούς εργάτες του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Απεργούμε συντονίζοντας τις φωνές μας και ενώνουμε τις δυνάμεις με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δίνουν τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό αλλά και ενάντια στη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας απο τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.

Απεργούμε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που επιδιώκει να φορτώσει για μια ακόμη φορά στις πλάτες του λαού και των εργαζόμενων τις συνέπειες της κρίσης. Τα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ήρθαν για να μείνουν, όπως λένε τα στελέχη της κυβέρνησης, δίνοντας το πράσινο φως στους εργοδότες για ακόμα πιο σκληρή εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τηλεργασία που αξιοποιείται και στον όμιλο ΟΤΕ διαλύει τη ζωή των εργαζόμενων καταργώντας το ωράριο αλλά και το προσωπικό τους χώρο αφού όλη μέρα είναι αναγκασμένοι να τηλεδιασκέπτονται με τα στελέχη των εταιριών. Και δεν είναι μόνο η τηλεργασία, οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, οι αναστολές συμβάσεων, η απελευθέρωση της μετακίνησης προσωπικού από μια εταιρία ενός ομίλου σε άλλη, η ενίσχυση της «ευελιξίας» των εργασιακών σχέσεων μέσω της γενίκευσης του δανεισμού εργαζομένων όπως απαιτεί ο ΣΕΒ αποδεικνύουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Απεργούμε ενάντια και στην εργοδοσία του ΟΤΕ. Μια εργοδοσία που ακόμα και μέσα στην πανδημία προχωρά το σχεδιασμό της ενώ αξιοποιεί και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για να μας δείξει πως θέλει να διαμορφωθεί  το εργασιακό τοπίο στον όμιλο ΟΤΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έκτακτο bonus που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες. Για να ξεκαθαρίσουμε το bonus είναι ένα ψίχουλο από τον τεράστιο πλούτο που εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε. Ένα bonus που όχι απλά το δικαιούνται απόλυτα όσοι το πάρουν αλλά δικαιούται πολλά περισσότερα το σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η εργοδοσία αξιοποίησε το όπλο του διαχωρισμού των εργαζόμενων και σε ένα βαθμό πέτυχε το στόχο της, καθώς πυροδότησε συζητήσεις για το αν πρέπει να το πάρουν όλοι ή όχι, αν καλώς εξαιρούνται όσοι εξαιρούνται κλπ.

Η εργοδοσία δεν δίνει το Bonus γιατί αναγνώρισε τον κόπο των συναδέλφων ή την επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουμε, μην έχουμε αυταπάτες, και όσοι πρόθυμοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν με αυτόν τον τρόπο κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Οι απαράδεκτες ΣΣΕ του ΟΤΕ και της Cosmote, η άρνησή της ακόμα και να συζητήσει για ΣΣΕ στην Cosmote e-Value και οι πρόσφατες αξιολογήσεις αποτυπώνουν πλήρως το πόσο αναγνωρίζει τον κόπο μας η εργοδοσία ενώ για την επικινδυνότητα τόσο τα συνεχή εργατικά ατυχήματα όσο και η απαίτησή της να εργάζονται οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, και να μπαίνουν ακόμα και σε σπίτια συνδρομητών είναι αποκαλυπτική του πόσο νοιάζεται για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Με αυτή την τακτική η εργοδοσία διαχωρίζει τους εργαζόμενους, ακόμα και της πρώτης γραμμής, σε «παιδιά και αποπαίδια» και αποφασίζει κατά το δοκούν ποιοι το δικαιούνται και ποιοι όχι. Αυτό δείχνει την πρόθεσή της για το αύριο. Θα βρίσκει πάντα κάποιο κριτήριο (πχ αξιολόγηση, απόδοση κλπ) να διαχωρίσει το προσωπικό και θα μοιράζει έκτακτες αμοιβές που αφενός δεν λύνουν το πρόβλημα  των πολύ χαμηλών μισθών που παίρνει η πλειοψηφία των εργαζόμενων του ομίλου αφετέρου διχάζουν το προσωπικό δημιουργώντας κλίμα ανταγωνισμού ανάμεσά μας.

Βέβαια, με αυτό το διαχωρισμό η εργοδοσία «αδειάζει» και τις δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΟΜΕ και των συνδικάτων που έσπευσαν να πουν ότι το Bonus είναι αποτέλεσμα των διεκδικήσεων τους προσπαθώντας να πάρουν τα εύσημα των συναδέλφων. Εκτός αν διεκδίκησαν bonus όχι για όλους τους τεχνικούς και τους εργαζόμενους στα καταστήματα άλλα για κάποιους από αυτούς οπότε είναι και πάλι διπλά εκτεθειμένοι. Είναι οι δυνάμεις αυτές που όχι απλά αρνήθηκαν να διεκδικήσουν τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζόμενων αλλά καλούσαν εξαρχής τους εργαζόμενους να δουλέψουν «λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», όπως χαρακτηριστικά έγραφαν στις ανακοινώσεις τους, ενω γνώριζαν ότι ειδικά στην αρχή της πανδημίας, δεν είχαν δοθεί στο προσωπικό τα απαραίτητα για την προφύλαξη από τον ιό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό κλπ).

Εμείς στην ΕΣΚ – ΟΤΕ πιστεύουμε ότι για κανένα χρηματικό ποσό δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να θέτουν την υγεία και την ασφάλεια τους σε κίνδυνο, πόσο μάλλον στην περίπτωση της πανδημίας που εξέθεσαν στον κίνδυνο και το οικογενειακό του περιβάλλον. Για αυτό όσοι λένε ότι η εργοδοσία με το έκτακτο Bonus ανταμείβει το προσωπικό για τον κίνδυνο στον οποίο εκτέθηκε είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί προφανώς, θεωρούν ότι αξίζει για ένα bonus να διακινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε ή να σακατευτούμε στη δουλειά.

  • Την Πρωτομαγιά απεργούμε ώστε να μην μονιμοποιηθούν τα μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία.
  • Απεργούμε γιατί η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ο ρόλος της ιδιωτικής υγείας αποκαλύφθηκε αφού σε συνθήκες πανδημίας μόνο το, υποβαθμισμένο από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, δημόσιο σύστημα υγείας σήκωσε όλο το βάρος αποκαλύπτοντας και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις τόσο στον  ΟΤΕ όσο και ευρύτερα που τόσα χρόνια διαφημίζουν τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια και τις ιδιωτικές δομές υγείας ως λύση για τους εργαζόμενους.
  • Απεργούμε για να σταματήσει ο αντεργατικός σχεδιασμός του ομίλου ΟΤΕ που εν μέσω πανδημίας προχωρά το πλάνο των θυγατρικών και ετοιμάζεται για νέες ομαδικές απολύσεις που θέλει να ονομάσει «εθελούσιες».
  • Απεργούμε γιατί τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, το να μας αποκαλούν «ήρωες» και τα έκτακτα bonus έχουν στόχο να αποδεχθούμε ως νομοτελειακό ότι εμείς θα επωμιστούμε τις συνέπειες της κρίσης. Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΒ και από κοντά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ προσπαθούν μας πείσουν ότι όλοι αντιμετωπίζουμε ίδιους κινδύνους απέναντι στον κοινό αόρατο εχθρό. Αλήθεια, είναι το ίδιο οι μέτοχοι των εταιριών ή  τα μεγαλοστελέχη με εμάς που είτε διακινδυνεύουμε καθημερινά την υγεία μας στην πρώτη γραμμή, είτε πρέπει να δουλεύουμε όλη μέρα από το σπίτι με δικό μας εξοπλισμό, πολλές φορές χωρίς γραφείο ή ξεχωριστό δωμάτιο και με ανθρώπους που απαιτούν τη συνεχή φροντίδα μας; Είναι το ίδιο να  αγωνιάς για την επιβίωση τη δική σου και της οικογένειας σου και το ίδιο να «αγωνιάς» αν θα αυξήσεις τον πλούτο σου έχοντας μάλιστα στο πλευρό σου και την πολιτική της κυβέρνησης;


Την Παρασκευή 1η Μάη δίνουμε απάντηση με την Πρωτομαγιάτικη Απεργία και την συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Απαιτούμε:
  • Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ. Καμία σκέψη να μην έχουν κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα παγιωθούν
  • Τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενίσχυση με εξοπλισμό, ΜΕΘ κτλ
  • Να παρθούν τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασίας, οι αναγκαστικές ή άνευ αποδοχών άδειες
  • Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας – υπερασπιζόμαστε το 8ώρο γι΄αυτό έδωσαν την ζωή τους οι εργάτες την πρωτομαγιά στο Σικάγo
  • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να επωμιστεί τώρα το κόστος (ρεύμα, internet, laptop, καρέκλες γραφεία κτλ) η εργοδοσία


1η Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Επισκέπτες