30 Μαρ 2020

ΣΣΕ Cosmote : Στο δρόμο που χάραξε η πλειοψηφία της ΟΜΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Στη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ της Cosmote, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, η εργοδοσία προσήλθε με την προσέγγιση που είχε και στη ΣΣΕ του ΟΤΕ. Θεωρεί κεκτημένα όσα κέρδισε από τις προηγούμενες ΣΣΕ και επιδιώκει την υπογραφή μιας ακόμα ΣΣΕ που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Μια ΣΣΕ, δηλαδή, που θα της δίνει τη δυνατότητα να θωρακίσει την, τεράστια, κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα της. Η στρατηγική αυτή έχει γνωστά αποτελέσματα. Για τους μετόχους: αμύθητα κέρδη και τεράστια μερίσματα.Μόνο φέτος οι μέτοχοι θα μοιραστούν 400.000.000€ ! Για τους εργαζόμενους : κατακερματισμός σε πολλές και διαφορετικές ταχύτητες, εντατικοποίηση στα όρια των ανθρωπίνων αντοχών,  καθηλωμένους μισθούς, εργολαβοποίηση, δανεική εργασία, απολύσεις.

Η αποδοχή της πρότασης της διοίκησης από την μεριά της πλειοψηφίας του σωματείου για μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς για τους «παλιούς» εργαζόμενους (όσους έχουν προσληφθεί πριν το 2015) και +9% για τους «νέους» (όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2015) είναι απαράδεκτη. Διατηρεί τον διαχωρισμό ανάμεσα σε «παλιούς» και «νέους», αφήνει εκτός ΣΣΕ τους εργαζόμενους της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ενώ αφήνει για 12η χρονιά χωρίς αύξηση τους «παλιούς». Παράλληλα, όπως έκανε σαφές η διοίκηση ο σχεδιασμός για τις θυγατρικές προχωράει. Αυτό σημαίνει ότι η ΣΣΕ που θα υπογραφεί θα πρέπει να αφορά και τις θυγατρικές αν θέλουμε να θωρακιστούμε απέναντι στα όποια σχέδια της εργοδοσίας. Επίσης, η καθήλωση των μισθών και η διαιώνιση των διαχωρισμών δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να δώσει αυξήσεις εκτός ΣΣΕ με σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας αποσυνδέοντας έτσι το μισθό από τη συλλογική διεκδίκηση. Να αποσυνδεθεί, δηλαδή, το ύψος του μισθού από τη ΣΣΕ. Συνεπώς, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το αίτημα ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω είναι το αίτημα που μπορεί και να βελτιώσει πραγματικά τη θέση των εργαζόμενων και  να μας προστατεύσει απέναντι στον αντεργατικό σχεδιασμό της εργοδοσίας.

Οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ της Cosmote εξελίσσονται μέσα στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού. Συνθήκες που αναδεικνύουν και μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων:
  • Η εργοδοσία και οι διοικήσεις των συνδικάτων και της ομοσπονδίας χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους, ειδικά της πρώτης γραμμής (τεχνικούς – καταστήματα) ήρωες. Κι έτσι είναι. Είναι ήρωες. Αξίζει, όμως, να ορίσουμε τι είναι ηρωισμός στις μέρες μας δουλεύοντας για ένα μονοπώλιο όπως είναι ο όμιλος ΟΤΕ. Για την εργοδοσία και τους εργοδοτικούς είναι ήρωες γιατί μέσα σε αντίξοες συνθήκες, δίχως στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, τα οποία κοστίζουν στην εταιρία και τέτοια κόστη αποφεύγει να τα αναλάβει όπως «ο διάολος το λιβάνι», οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με τη δουλειά τους να αυξάνουν τα κέρδη της εταιρίας. Για εμάς, για τους εργαζόμενους της  χώρας, για το λαό που βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι ήρωες γιατί μας εξασφαλίζουν το πολύτιμο αγαθό της επικοινωνίας. Και για αυτό είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε ώστε οι ήρωες αυτοί να μην εκτίθενται στον ιό και να μην γίνονται μέσα διασποράς του.
  • Για αυτούς τους ήρωες η εργοδοσία, βέβαια, το μόνο που κάνει είναι να τους απονέμει τα εύσημα χτυπώντας τους φιλικά την πλάτη. Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δικαιωμάτων ούτε που τις συζητά, τον αντεργατικό σχεδιασμό για τις θυγατρικές τον προχωρά, ενώ μέσα στην κρίση πιέζει για τη στοχοθεσία και απειλεί με την αξιολόγηση.
  • Η στάση της εργοδοσίας του ΟΤΕ θυμίζει πολύ την στάση της κυβέρνησης προς τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί εκφράζουν με κάθε τρόπο την αγωνία τους για τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό, σε εξοπλισμό, σε μέσα προστασίας και η κυβέρνηση τους χειροκροτά από τα μπαλκόνια ενώ ταυτόχρονα αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές, δίνει πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας που αισχροκερδούν εις βάρος του λαού εκμεταλλευόμενοι την πανδημία.
  • Σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται πιο έντονα από ποτέ και η σπουδαιότητα του κλάδου των ΤΠΕ και του ΟΤΕ κατ’ επέκταση, ως του μεγαλύτερου μονοπωλίου. Αναδεικνύεται ότι οι τηλεπικοινωνίες επηρεάζουν όλο το φάσμα της ζωής των ανθρώπων αλλά αποτελούν και το νευρικό σύστημα της οικονομίας. Οι τηλεπικοινωνίες αναδεικνύονται στο δεύτερο σπουδαιότερο τομέα μετά τον τομέα της υγείας. Παρέχουν στο λαό την απαραίτητη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, υποστηρίζουν την καθημερινότητα του σε συνθήκες καραντίνας, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας μιας σειράς κλάδων της οικονομίας που διαφορετικά θα είχαν παραλύσει.
  • Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση λειτουργώντας για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων προσπαθεί εν μέσω πανδημίας να νομοθετήσει μια σειρά αντεργατικών μέτρων επιδιώκοντας αυτά να μείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει κλείσει για 2 μήνες τις επιθεωρήσεις εργασίας, επιτρέποντας στους εργοδότες να ξεσαλώσουν ενώ ανάμεσα στα άλλα εκτρωματικά που περασε μέσα από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε, προβλέπεται ότι ο εργοδότης έχει δυνατότητα επιβολής μονομερώς και για 6 μήνες εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών κατά 50%. Μέτρο που αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, ακόμα και αυτές που βγαίνουν κερδισμένες μέσα στην κρίση.


Βέβαια, η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να προχωρούν το σχεδιασμό τους αν δεν είχαν την στήριξη της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο στον ΟΤΕ όσο και στη ΓΣΕΕ. Στον ΟΤΕ τόσο η πλειοψηφία της ΟΜΕ όσο και των σωματείων εκδίδουν ανακοινώσεις που δεν λένε κουβέντα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι συνάδελφοι αλλά και το κοινωνικό σύνολο από το γεγονός ότι η εργοδοσία τους έχει πλήρως εκτεθειμένους στον κορωνοϊό. Από τη μια πλευρά τους λένε ήρωες και από την άλλη υπογράφουν ΣΣΕ που μετατρέπουν τον ηρωισμό σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για την εργοδοσία, σε ακόμα μεγαλύτερα μερίσματα για τους μετόχους. Αντίστοιχα, και η κυβέρνηση για όλα όσα έχει περάσει εν μέσω πανδημίας επικαλείται τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή και της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Πλειοψηφία η οποία σιωπά επιδεικτικά για όσα αναφέρουν οι ΠΝΠ και για όσα βιώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι. Σιωπά για την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία και για όσα καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Σιωπά ενώ καθημερινά γίνονται εκατοντάδες απολύσεις (μόνο στο αεροδρόμιο εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν με e-mail), εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν, σε πάρα πολλούς έχει γίνει αναστολή σύμβασης. Σιωπά και για όσους δουλεύουν σε κλάδους που αυξήθηκε η δουλειά (super market, logistics, τηλεπικοινωνίες) οι οποίοι εργάζονται πλήρως εκτεθειμένοι στον ιό και με διαλυμένα ωράρια. Είναι, πλέον ξεκάθαρο και στον πλέον δύσπιστο, ότι τόσο οι πλειοψηφίες των σωματείων του ΟΤΕ, όσο και της ΟΜΕ και της ΓΣΕΕ το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τους στόχους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Επισκέπτες