2 Μαρ 2020

Να καταργήσουμε την «αξιολόγηση» στην πράξη εφαρμόζοντας το ομόφωνο ψήφισμα της 39ης Συνέλευσης Αντιπροσώπων της ΠΕΤ-ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Για μια ακόμη χρονιά η διοίκηση του ΟΤΕ ξεκίνησε τη διαδικασία της «αξιολόγησης» του προσωπικού. Μια διαδικασία που αποτελεί την αποθέωση του Διευθυντικού Δικαιώματος αφού η εργοδοσία, όπως έχει φανεί όλα τα τελευταία χρόνια, αξιολογεί τους εργαζόμενους με κυρίαρχο στόχο την καλλιέργεια ανασφάλειας και εκφοβισμού. Είναι το μαστίγιο της εργοδοσίας. Φέτος η περίοδος της αξιολόγησης γίνεται σε ένα χρονικό διάστημα που η εργοδοσία έχει εντείνει την τρομοκράτηση των εργαζόμενων με τα σενάρια για τη δημιουργία θυγατρικών και την στοχοποίηση συγκεκριμένων εργαζόμενων ώστε να υπογράψουν την απόλυσή τους. Όλα αυτά προμηνύουν ότι εργοδοσία θα αξιοποιήσει την αξιολόγηση για να εντείνει αυτό το φόβο και να οδηγήσει στην έξοδο τους εργαζόμενους που δεν θέλει.

Βέβαια, όπως έχει φανεί τις τελευταίες εβδομάδες, και αυτή η προσπάθεια της εργοδοσίας θα γίνει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ και των συνδικάτων που παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνουν με στόχο να προχωρήσει ο σχεδιασμός της εργοδοσίας απρόσκοπτα.


Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι εργαζόμενοι που βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, τους καθηλωμένους μισθούς, τις απαράδεκτες ΣΣΕ που υπογράφονται κόντρα στις αποφάσεις τους, την τρομοκράτηση σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον και τον εκφοβισμό της «αξιολόγησης». Η καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία σχετικά με την «αξιολόγησή» μας είναι τα τεράστια κέρδη που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΤΕ πριν λίγες μέρες και το μέρισμα των 400.000.000 € που θα μοιρασθεί στους μετόχους, σε αυτούς δηλαδή που ενώ δεν συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, παίρνουν 150.000.000 € περισσότερα από όσα παίρνουμε 15.000 εργαζόμενοι όλο το χρόνο. Αυτοί που ενώ δεν παράγουν καρπώνονται τον πλούτο που παράγουμε εμείς έρχονται και να μας αξιολογήσουν. Είναι πρόκληση.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης εφαρμόζοντας το ομόφωνο ψήφισμα της περσινής Συνέλευσης Αντιπροσώπων της ΠΕΤ-ΟΤΕ (παρατίθεται στο τέλος της ανακοίνωσης). Να καταργήσουμε στην πράξη αυτή τη διαδικασία. Καλούμε τις τοπικές διοικούσες, τις απεργιακές επιτροπές και τους συναδέλφους να καταγγείλουν όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων. Οργανωμένα να σπάσουμε το φόβο που επιβάλλει η εργοδοσία.
Όσοι επιμένουν να αναφέρουν παρατηρήσεις στην ηλεκτρονική μορφή της αξιολόγησης, ας το κάνουν με γραπτές ενστάσεις - αντιρρήσεις χωρίς να κάνουν αποδοχή, χωρίς να δώσουν έγκριση ολοκλήρωσης μέσω συστήματος. Να μην υπογράψουμε τον εκβιασμό μας.

Στην συνέχεια παραθέτουμε το ομόφωνο ψήφισμα της 39ης Συνέλευσης Αντιπροσώπων της ΠΕΤ-ΟΤΕ για το αξιολόγιο:
ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΗΣ 39ης Σ.Α. ΤΗΣ ΠΕΤ-ΟΤΕ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΙΟ


Εμείς οι αντιπρόσωποι της 39ης συνέλευσης αντιπροσώπων της ΠΕΤ-ΟΤΕ που έγινε στις 2-3/3/2019 στην Τέμενη του Αιγίου στο Π.Κ. ΟΠΑΚΕ-ΟΤΕ καταγγέλλουμε τη διαδικασία αξιολόγησης που εφαρμόζει η διοίκηση του ΟΤΕ. Μια διαδικασία που μόνο αξιολόγηση δεν είναι. Στην πραγματικότητα είναι καρατόμηση των εργαζόμενων.
Το νέο σύστημα δεν διαφέρει, ως προς τη στόχευση, από τα προηγούμενα. Είναι εργαλείο πίεσης για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Ωστόσο το νέο αξιολόγιο γενικεύει το συνδυασμό του ατομικού και του συλλογικού στόχου αυξάνοντας την πίεση προς τον εργαζόμενο ενώ ταυτόχρονα δίνει «πάτημα» στην εργοδοσία στην κυριολεξία να «ξεσαλώσει» μειώνοντας βαθμολογίες κατά το δοκούν. Σε εργαζόμενους που έπιασαν τον ατομικό στόχο μειώνουν τη βαθμολογία γιατί δεν έπιασε το στόχο το τμήμα ενώ σε άλλους τη μειώνουν, παρόλο που έχει πιάσει το στόχο το τμήμα, με τη δικαιολογία ότι δεν έπιασε ο εργαζόμενος τον ατομικό στόχο. Δηλαδή, «μονά - ζυγά» της διοίκησης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι. Η υποκειμενικότητα της εργοδοσίας δεν λαμβάνει υπόψη της ως κριτήρια ούτε την τραγική έλλειψη προσωπικού, ούτε την έλλειψη εξοπλισμού, ούτε τις διαφοροποιήσεις των επιχειρησιακών μονάδων, ούτε τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, ούτε καν τις καιρικές συνθήκες που φέτος έχουν πλήξει το σύνολο της χώρας. Άρα τα όσα αναφέρονται περί αξιοκρατίας μόνο ως παραμύθι ακούγονται.  Μετράνε μόνο οι στόχοι της εργοδοσίας οι οποίοι έχουν τεθεί με μοναδικό κριτήριο την «αύξηση της παραγωγικότητας», μέσω της εντατικοποίησης, για να αυξηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση καλούμε τους συναδέλφους:

·                  Να μην συμμετάσχουν και να μην πατήσουν «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ» στη διαδικασία της αξιολόγησης


·                  Να στείλουν μέσω e-mail στον προϊστάμενο τους το παρακάτω κείμενο:

«Με βάση την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων, δεν προσέρχομαι στην διαδικασία αφού αυτή δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ αλλά μονομερής επιλογής της διοίκησης του ΟΤΕ. Η ΟΜΕ- ΟΤΕ με ανακοίνωση της που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, ζητά από τα μέλη της να απαξιώσουν το αξιολόγιο ακόμα και με την μη προσέλευσή τους. Αρνούμαι λοιπόν να νομιμοποιήσω μία κακόβουλη και ατεκμηρίωτη αξιολόγηση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά μου και γι’ αυτό δεν σκοπεύω να την ολοκληρώσω. Η αξιολόγησή μου είναι εν γένη στοχευμένα κακόπιστη εμπαθής και άδικη και για αυτό επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου, σε σχέση με την όποια βλαπτική μεταβολή της εργασιακής μου θέσης προκύψει με υπαιτιότητα σας.»Επισκέπτες