Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

5 Φεβ 2020

Έκαναν για μια ακόμη φορά τη δουλειά της εργοδοσίας

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ (ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) – ΑΚΕ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ – ΑΚΕ ΠΑΣΕ) με τη βοήθεια της Ενωτικής – Αγωνιστικής Συνεργασίας υπερψήφισε μια ακόμα ΣΣΕ που είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της εργοδοσίας. Μια ΣΣΕ που η πλειοψηφία των εργαζόμενων έχει απορρίψει, όχι θεωρητικά επειδή έτσι λέει η ΕΣΚ, αλλά με βάση τις αποφάσεις των ίδιων των εργαζόμενων.

Η υπογραφή της ΣΣΕ γίνεται σε μια περίοδο που η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ, έχει βγει για τα καλά στην αντεπίθεση. Μεγαλοστελέχη γυρίζουν σε χώρους δουλειάς εκβιάζοντας και απειλώντας εργαζόμενους σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον. Έφθασαν στο σημείο να λένε ότι η μετάβαση στις θυγατρικές θα γίνει χωρίς καν το σεβασμό στην υφιστάμενη εργατική νομοθεσία! Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες εργαζόμενοι σε ηλικίες λίγο μετά τα 40 έχουν κληθεί από την εργοδοσία να αποφασίσουν και να απαντήσουν μέσα σε 4 μέρες αν δέχονται να παραιτηθούν παίρνοντας αυξημένη αποζημίωση! Τους λένε, δηλαδή, «παρ’ τα τώρα που μπορείς γιατί έρχονται οι θυγατρικές και θα τα χάσεις όλα». Οι εκβιασμοί από πλευράς διοίκησης ομίλου ΟΤΕ έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο που απειλείται άμεσα η ψυχική και η σωματική υγεία των εργαζόμενων αφού ο φόβος τους έχει κυριεύσει και πολλοί φθάνουν σε απόγνωση σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διοίκηση της ομοσπονδίας υπογράφει ΣΣΕ για να επιτύχει «εργασιακή ειρήνη» προβάλλοντας μάλιστα και την αναφορά στο ΠΔ 240 ως ασπίδα για τους εργαζόμενους! Το ΠΔ 240 είναι έτσι κι αλλιώς σε ισχύ, αλλά η εργοδοσία το γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της και απειλεί τους εργαζόμενους. Απειλείται η υγεία των εργαζόμενων από την εργοδοσία και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων μιλάνε για εργασιακή ειρήνη!

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που συζητήθηκε στο ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ είναι το ζήτημα των αυξήσεων σε όσους εργαζόμενους έχουν προσωπική διαφορά. Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας είπαν ότι δεν μπορεί να υπογραφούν αυξήσεις για τους εργαζόμενους με προσωπική διαφορά γιατί για να πάρουν αυξήσεις θα πρέπει να αυξηθούν τα μισθολογικά κλιμάκια των νέων κατά 40% και αυτό δεν γίνεται. Το 2015, οι εκπρόσωποι της ΑΚΕ και του ΣΥΝΕΝΑ, όταν μπήκαν οι πρώην OTEplus στη ΣΣΕ με προσωπική διαφορά έλεγαν «μπείτε τώρα και σιγά-σιγά θα ανεβείτε στα μισθολογικά επίπεδα των παλιών». Σήμερα, 5 χρόνια μετά τους λένε, ότι λέει και η εργοδοσία: «Αυτό είναι αδύνατο».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η ΕΣΚ – ΟΤΕ στην τοποθέτηση της, αφού κάλεσε για μια ακόμη φορά την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ να υπακούσει την πλειοψηφία των εργαζόμενων και να μην υπογράψει την απαράδεκτη συμφωνία, κάλεσε την πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ, σε μια ύστατη προσπάθεια προστασίας των εργαζόμενων, να μην υπογράψει κανένα κείμενο αν πρώτα δεν εξασφαλίσει ότι θα σταματήσουν άμεσα οι απειλές και οι εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους. Επειδή η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ απέρριψε και αυτή την πρότασή μας, καλούμε τους εργαζόμενους που έδωσαν τη μάχη της απεργίας με συλλογικούς όρους μέσα από μαζικές διαδικασίες, να συνεχίσουν στην ίδια ρότα ώστε να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας.

Εμείς στην ΕΣΚ-ΟΤΕ δεσμευόμαστε ότι από αύριο το πρωί θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να απαντήσουμε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Καλούμε τις ΤΔΕ των σωματείων και τις κατά τόπους απεργιακές επιτροπές που σήκωσαν το βάρος της απεργίας, να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να δούμε πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι έχουν δεχθεί εκβιασμούς και απειλές με προσωπικά μηνύματα ή τηλέφωνα. Να ενημερωθούν και τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ομοσπονδία για αυτά τα περιστατικά. Η ΕΣΚ – ΟΤΕ είναι στη διάθεση κάθε εργαζόμενου. Η απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογικούς όρους.

Να έχουμε όλοι ξεκάθαρο ότι το χειρότερο σωματείο είναι προτιμότερο από το ανύπαρκτο σωματείο. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δυνατότητα με τη συμμετοχή μας να μετατρέψουμε το «κακό» σωματείο σε κάστρο προστασίας και βελτίωσης των όρων ζωής και δουλειάς των εργαζόμενων. Αυτό δεν γίνεται με διαγραφές που αφήνουν τα σωματεία στα χέρια των εργοδοτικών, αλλά με συσπείρωση και οργάνωση για την αλλαγή των συσχετισμών.Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΜΑΣ
ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Επισκέπτες