Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

20 Φεβ 2020

Η εργοδοσία αναγνωρίζει τη συνεισφορά της πλειοψηφίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ στην επίτευξη της τεράστιας κερδοφορίας του ομίλου

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

“Τα καλύτερα αποτελέσματα εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη – Το απόλυτο buy” αυτός είναι ο τίτλος που συνοδεύει την είδηση των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ για το 2019. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι για τη χρήση του 2019 οι μέτοχοι, αυτοί που δεν συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, θα πάρουν το ποσό των 400.000.000€ ! Πόσο που όχι απλά ξεπερνά το συνολικό ποσό μισθοδοσίας των 15.000 εργαζόμενων του ομίλου, αλλά πλησιάζει να είναι διπλάσιο.

Αυτά τα νούμερα, φυσικά, δεν προέκυψαν από μόνα τους. Προέκυψαν πρώτα από όλα από τη δουλειά των εργαζόμενων που παράγουν όλο αυτό τον πλούτο, από την αξιοποίηση από τη διοίκηση του ομίλου όλου του αντεργατικού πλαισίου που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, το οποίο ενισχύει συνεχώς και η παρούσα κυβέρνηση, από το καθεστώς ακραίας εντατικοποίησης που έχει επιβληθεί και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία μας, από τις πολλές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας που εξισώσουν μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω.  Φυσικά, κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της κερδοφορίας έπαιξαν και οι επαίσχυντες ΣΣΕ που υπέγραψαν οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ – ΟΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας αναφέρθηκε και στην ΣΣΕ που υπεγράφη πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα είπε :

«Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί»

Τι λέει δηλαδή η εργοδοσία; Ότι για μια ακόμη φορά υπεγράφη μια ΣΣΕ που εξυπηρετεί τους στόχους της. Αυτή είναι η συνεισφορά της πλειοψηφίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ που είτε υπέγραψε και υπερψήφισε εξ’ αρχής  τη ΣΣΕ (ΣΥΝΕΝΑ – ΑΚΕ ΠΑΣΕ), είτε υπέγραψε στην αρχή και μετά καταψήφισε (ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), είτε δεν υπέγραψε και καταψήφισε στην αρχή αλλά υπερψήφισε και υπέγραψε στο τέλος (ΑΚΕ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ).

Όλοι μαζί έκαναν για μια ακόμη φορά τη δουλειά της εργοδοσίας αδιαφορώντας για τις αποφάσεις των εργαζόμενων που με κάθε τρόπο και από κάθε τόπο δουλειάς διεμήνυαν ότι αυτή η ΣΣΕ δεν είναι αποδεκτή από τους εργαζόμενους.

Προτείνουμε από εδώ και στο εξής στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου να παραβρίσκονται και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ που τόσα χρόνια αναλαμβάνουν την ευθύνη, όπως οι ίδιοι λένε δεξιά –αριστερά, και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας ενάντια στα συμφέροντα και τα θέλω των εργαζόμενων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης τους αυτής είναι η ανακοίνωση της ΟΜΕ – ΟΤΕ στις 10/10/2016 στην οποία έγραφε: «Ο ΟΤΕ ...... κατάφερε μέσα από ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και με αρωγό τη δική μας βοήθεια, που προέκυψε από τη μείωση του κόστους εργασίας λόγω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ, ..... να επανακτήσει μερίδια αγοράς»

Επισκέπτες