14 Φεβ 2020

Η εργοδοσία επιτίθεται στους εργαζόμενους, στα συνδικάτα και στη συλλογική δράση με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Την Πέμπτη 13/2 κλιμάκιο της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ομίλου επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας κλιμάκωσαν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες προς τους εργαζόμενους. Η επίθεση αυτή τη φορά δεν περιελάμβανε μόνο τρομοκράτηση με αναφορές στα αντεργατικά σχέδια τους. Επιτέθηκαν ευθέως στα συνδικάτα και στο δικαίωμα των εργαζόμενων να δρουν και διεκδικούν συλλογικά μέσα από αυτά, με πληθώρα απαξιωτικών αναφορών για τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και με κατασυκοφάντηση του απεργιακού μας αγώνα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτή η επίθεση έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας πήγαν εκεί γιατί οι συνάδελφοι συμμετείχαν πολύ μαζικά στην απεργία. Έτσι προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα και την πίστη τους στο συλλογικό αγώνα αποκαλύπτωντας ότι ο φόβος της εργοδοσίας είναι ακριβώς αυτός. Δηλαδή, η οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς και η συλλογική δράση και διεκδίκηση.

Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ και σε αυτή την προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να επιτεθεί στη συλλογική δράση και στα συνδικάτα δεν είναι μόνη. Έχει αρωγούς την πλειοψηφία της ΟΜΕ  - ΟΤΕ. Για μια ακόμη φορά ο καθένας έχει αναλάβει το ρόλο του. Από τη μια πλευρά η διοίκηση του ΟΤΕ απειλεί και επιτίθεται στους εργαζόμενους, στο θεσμό των συνδικάτων και στη συλλογική δράση και από την άλλη πλευρά η διοίκηση της ΟΜΕ – ΟΤΕ έχει το ρόλο του παρατηρητή ώστε η εργοδοσία ανεμπόδιστη να εφαρμόσει όλο το σχεδιασμό της. Ενοχλεί και την εργοδοσία και την πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά παρέκαμψαν τις πλειοψηφίες ομοσπονδίας και συνδικάτων και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Ενοχλήθηκαν που αποκαλύφθηκε τόσο ξεκάθαρα ότι οι αποφάσεις τους είναι αντίθετες με τις αποφάσεις των εργαζόμενων. Ενοχλήθηκαν που οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι μπορούν να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά κόντρα στις πλειοψηφίες και φοβούνται ότι μπορεί να το επαναλάβουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι «ενημερώσεις» της διοίκησης του ΟΤΕ δείχνουν ξεκάθαρα ότι στο στόχαστρο είναι εργαζόμενοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων (γραμματείς, τεχνικοί στους κατανεμητές, εργαζόμενοι στην εξυπηρέτηση πελατών, καθαρίστριες) ηλικίας άνω των 45 ετών που φαίνεται ότι για την εργοδοσία είναι το όριο για το ξεζούμισμα μας. Θεωρούν ότι η εντατικοποίηση εξαντλεί βιολογικά τον ανθρώπινο οργανισμό σε αυτήν την ηλικία, συνεπώς θέλουν νεότερους και φθηνότερους εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, οδηγεί εργαζόμενους στην έξοδο χωρίς προοπτική συνταξιοδότησης αφού απέχουν πάρα πολλά χρόνια από τα 67 ώστε να πάρουν έστω κάποια μειωμένη σύνταξη.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ αφήνει ανεμπόδιστη την εργοδοσία να δράσει ενώ και το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης δεν έχει βγάλει ούτε καν ανακοίνωση για την απεργία στις 18 Φλεβάρη.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την παρακαταθήκη του απεργιακού αγώνα. Να απαντήσουμε οργανωμένα στις απειλές της εργοδοσίας παρακάμπτοντας την πλειοψηφία της ΟΜΕ και των σωματείων που είναι ξεκάθαρο ότι παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας. Οι τοπικές διοικούσες και οι απεργιακές επιτροπές που φτιάχτηκαν και θα πρέπει να συνεχίσουν να οργανώνουν τον αγώνα των εργαζόμενων ανά χώρο δουλειάς, να αναδείξουν όλα τα φαινόμενα εκφοβισμού και απειλών. Να μην μείνει κανείς εργαζόμενος μόνος απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Η ΕΣΚ – ΟΤΕ θα σταθεί δίπλα σε όποιον συνάδελφο ζητήσει τη συνδρομή μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ – ΟΤΕ και των συνδικάτων δεν εκφράζουν, πλέον, τους εργαζόμενους. Δεν τους εκπροσωπούν. Αυτό φάνηκε και στις συνελεύσεις της ΠΕΤ-ΟΤΕ. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να αποτυπωθεί ο πραγματικός συσχετισμός στα σωματεία.

Να απαντήσουμε σε κυβέρνηση, εργοδοσία και εργοδοτικούς με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 18 Φλεβάρη. Το ασφαλιστικό μας αφορά όλους και μας επηρεάζει καθορίζοντας πολλές πτυχές της ζωής μας.
Τα συνδικάτα είναι των εργαζόμενων. Σε αυτά δεν έχουν θέση εργοδότες και όσοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα τους.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

Επισκέπτες